26

Odp: brak gwarancji w formularzu

MIRAS napisał/a:
bipi napisał/a:

Wszystko zależy jakie oświadczenia były wymagane przez Zamawiającego - jeśli tylko cena - uznałbym. Liczy się przecież treść oferty.

Załóżmy, że było wymagane oświadczenie o okresie gwarancji - gwarancja nie jest kryterium; minimalny wymagany okres został określony przez zamawiającego w innych dokumentach.

Skłaniałbym się do uznania jedynie w przypadku jeśli w formularzu ofertowym wykonawca oświadczyłby, że wykona zamówienie zgodnie z SIWZ, ale też nie jestem do końca przekonany...

27

I tylko jeżeli w trybie wyjaśnień coś takiego by potwierdził.

28

bipi napisał/a:

Skłaniałbym się do uznania jedynie w przypadku jeśli w formularzu ofertowym wykonawca oświadczyłby, że wykona zamówienie zgodnie z SIWZ, ale też nie jestem do końca przekonany...

Bardzo formalistyczne podejście - oznacza to, że zakładasz z góry, iż wykonawcy składający oferty w odpowiedzi na ogłoszenie o zamówieniu, działają z góry powziętym zamiarem wykonania tego zamówienia niezgodnie z warunkami określonym i przez zamawiającego. wink

29

Być może wink Wiesz, być może wynika to z tego, że pracowałem zarówno u wykonawców jak i u zamawiających... wink i poznałem obie strony...

30

Jeżeli wykonawca nie wpisał gwarancji w miejscu do tego przeznaczonym to jak zamawiający ma mieć przekonanie ze ta gwarancja jest?
Nasze propozycje dotyczące domniemania na podstawie oswiadczeń w ofercie nie są takie oczywiste i wg mnie dlatego wymagają potwierdzenia.

31 (edytowany przez janek159 2014-05-21 13:07:39)

Czytam tu, że uznać wyjaśnienia i zmienić ofertę uznając, że jest to nieistotna zmiana treści oferty, tak?

32

Wg mnie można uznać tylko takie wyjasnienia w których wykonawca oświadczy że ta gwarancja wynika ze złozonej oferty.

33

Poprawiający omyłki w ofercie urzędnik nie może się kontaktować z firmą i uzgadniać, co ma wpisać

W ofercie wykonawca zostawił puste miejsce, nie podając okresu gwarancji, a jest ono jednym z kryteriów oceny ofert. Czy zamawiający może potraktować ów brak jako inną omyłkę i poprawić zgodnie z art. 87 ust. 2 pkt 3 prawa zamówień publicznych poprzez odwołanie się do art. 577 § 2 kodeksu cywilnego? ? pyta urzędnik samorządowy.

Nie jest to możliwe. Korekty musi dokonać sam zamawiający, a nie będzie mógł tego uczynić, nie wiedząc, jaki okres gwarancji zaproponowałby przedsiębiorca.

Nie zmienia tego art. 577 § 2 kodeksu cywilnego. Ten mówi tylko, że jeśli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, wynosi on rok. Nie wiadomo, czy taki okres zaproponowałby wykonawca. Tym bardziej, gdy okres gwarancji jest jednym z kryteriów oceny ofert i wpisanie jakiejś wartości może wpłynąć na ostateczną punktację.

Zamawiający nie może się kontaktować z wykonawcą, żeby ustalić, jaki termin powinien wpisać. Oznaczałoby to bowiem negocjacje dotyczące oferty, a te zgodnie z art. 87 ust. 1 prawa zamówień publicznych są zakazane.

Podobne wnioski można wyciągnąć z orzecznictwa Krajowej Izby Odwoławczej. Przykładowo w uzasadnieniu wyroku z 20 stycznia 2009 r. (KIO/UZP 11/09) można przeczytać, że ?omyłki, o których mowa w art. 87 ust. 2 pkt 3 pzp, winny mieć taki charakter, by czynności ich poprawy mógł dokonać zamawiający samodzielnie, bez udziału wykonawcy w tej czynności?.

Inna jednak byłaby sytuacja, gdyby termin składania ofert wynikał z jakiejkolwiek innej części oferty (np. ze wzoru umowy). Gdyby wykonawca gdzieś go wskazał, to zamawiający miałby podstawy do poprawienia omyłki i wpisania takiego terminu gwarancji, jaki został wskazany w innej części oferty.

Rzeczpospolita
http://www.rp.pl/artykul/159842,324288_Zamawiajacy_nie_moze_decydowac_za_wykonawce.html

34

Jak ktoś chce poprawiać takie "omyłki", które dotyczą kryteriów oceny ofert to niech zmieni dilera.

35

psz napisał/a:

Jak ktoś chce poprawiać takie "omyłki", które dotyczą kryteriów oceny ofert to niech zmieni dilera.

big_smile:D:D

Popieram smile

36

Post RobertR potwierdza to, o czym pisałem wyżej.

37

Pomijając to że art. Roberta dotyczy poprawiania gwarancji która jest dodatkowo kryterium wyboru to potwierdza to co pisaliśmy.
Jeżeli w ofercie/umowie/SIWZ jest wskazany termin gwarancji to można naprawić taką ofertę:
albo poprzez zastosowanie innej omyłki
albo w trybie wyjaśnień (wykonawca powinien wyjaśnić że ta gwarancja jest wskazana w ofercie)

38

Rozpatrzmy dwa przypadki o których pisze Jarosław w nawiązaniu do postu Roberta:

Czy możemy brak wpisania gwarancji traktować jako inne nieistotne omyłki (art. 87ust.2 pkt. 3). Czy zamawiający  może sam poprawić taką omyłkę samodzielnie, bez udziału wykonawcy?  Jak dla mnie - nie. Jak Z ma poprawić sam taką omyłkę co przyjąć, 24 m-ce, a może 36.  A może jednak przyjąć 24 bo przecież zamawiający żądał co najmniej 24 miesiące. Ale to był wymóg Z a nie oświadczenia W. Owszem w ofercie i projekcie umowy był wskazany minimalny termin gwarancji, ale w żadnym miejscu to W nie wpisał swojego. Więc czy możemy mówić, że w innych dokumentach w ofercie znajduje się gwarancja wskazana przez wykonawcę -nie.

Teraz druga ewentualna możliwość,

Czy wykonawca może w wyjaśnieniach napisać że gwarancja jest wskazana w ofercie? Czyli co jest wskazane w ofercie? Ile tej gwarancji? Zamawiający określił co najmniej 24 m-ce. Czyli co przyjąć 24 czy więcej miesięcy.

39

za bardzo literalnie się wpisujecie w temat - dla mnie jest oczywiste jeśli nie jest kryterium to podpisując się pod tym drukiem wyraża zgodę na te 24 m-ce - to przecież Z. sam je wpisał. I nie potrzeba nic wyjaśniać skoro był to warunek do przyjęcia w postępowaniu

40

Wiecie co dajmy sobie spokój z gwarancją ponieważ, cała oferta jest podpisana nieczytelna parafą bez pieczęci imiennej.

41

.... jak sam napisałeś "jest podpisana", teraz zaczyna się nowy wątek...

42

Rozumiem, że jest zachowana pisemność bo ,,jest podpisana". Nie ma wątku.