1

Temat: unieważnienie

witam
Czy po unieważnienieu przetargu art. 93 ust. 1 pkt 7 można w tym samym dniu ogłosić przetarg dotyczący tego samego co unieważniany, czy trzeba odczekać kilka 7 dni??

2

Odp: unieważnienie

Jeżeli miałas oferty - czekasz 7 dni

3

miałam sad, w trybie zapytania o cenę, zaw. o unieważnieniu wysłyłam tylko do tych co złożyli oferty?

4

Na każdą czynność zamawiającego wykonawcy mają ustawowy termin na złożenie protestu (również na unieważnienie postępowania) dlatego musisz odczekać 7 dni.

5

jacek0707 napisał/a:

Jeżeli miałas oferty - czekasz 7 dni

Jacek fantastyczna maskota. Zastanawiam się czy on tańczy czy się z nas wszystkich śmieje bo śmiać się jest z czego jedna ustawa, tysiące ludzi którzy ją stosują, setki interpretacji i zero pomocy ze strony ustawodawcy by pomóc i uprościć.

6

pipi67 napisał/a:

jedna ustawa, tysiące ludzi którzy ją stosują, setki interpretacji i zero pomocy ze strony ustawodawcy by pomóc i uprościć.

Żartujesz sobie???
Jedna nowelizacja w zeszłym, jedna w tym roku, a Tobie jeszcze mało???

7

Piotrek napisał/a:
pipi67 napisał/a:

jedna ustawa, tysiące ludzi którzy ją stosują, setki interpretacji i zero pomocy ze strony ustawodawcy by pomóc i uprościć.

Żartujesz sobie???
Jedna nowelizacja w zeszłym, jedna w tym roku, a Tobie jeszcze mało???

Zastanawiam się ile trzeba jeszcze tych nowelizacji żeby wszystko było jasne i proste.

8

pipi67 napisał/a:

Zastanawiam się ile trzeba jeszcze tych nowelizacji żeby wszystko było jasne i proste.

Teoretycznie wystarczy jedna - uchylająca ustawę. big_smile

9

Piotruś, zejdź na Ziemię...;)

10

jacek0707 napisał/a:

Piotruś, zejdź na Ziemię...;)

Czyżbyś ujrzał mnie na Księżycu? smile

11

co do tematu głównego to oczywiście że nie musisz czekać żadne tam 7 dni. Ale interesuje mnie ta wada postępowania jeżeli to nie tajemnica to napisz co się stało?

12

witam
ale fajnie że już weekend smile
wolę nie pisać o tej wadzie, wyznam tylko że to wina nie tych co przygotowują postępowanie smile

13

myślę że trzeba poczekać te 7 dni, bo na każdym etapie, wykonawca może wnieść protest, a tym bardziej jeżeli wina leży po stronie zamawiającego i musi unieważnić,a  wykonawca ma prawo dochodzić zwrot kosztów uczestnictwa, art. 93 ust.4

14

oki miłego wypoczynku

15

Owszem - wykonawca ma prawo dochodzić zwrotu kosztów uczestnictwa, ale po pierwsze tylko w przypadku kiedy złozył ofertę niepodlegającą odrzuceniu, a po drugie - jeżeli unieważnienie nastąpiło z przyczyn lezących po stronie Zamawiającego. W wielu unieważnianych przetargach nie zachodzą równocześnie obie te przesłanki.

A teraz - co ma roszczenie o zwrot kosztów do konieczności odczekania 7 dni z ogłoszeniem kolejnego postępowania? Wg mnie - to zupełnie dwa różne wątki.

16

Kornelio masz rację
to że każdy ma prawo do protestu to ok. ale nie ma powodu czekać 7 dni po unieważnieniu postępowania, 7 dni czekasz z podpisaniem umowy, a tu przecież jej nie ma

17

Ja jestem za tym, że trzeba odczekać 7dni na złożenie protestu. Bo co trzeba zrobić gdy unieważnimy przetarg, dwa dni później ogłaszamy kolejny, a po pięciu dniach otrzymamy protest na decyzję zamawiającego, który należy uznać i wznowić postępowanie.

18

To już masz wznowione tongue - własnie to kolejne, które zostało ogłoszone.

19

Rozumiem, że jeśli nie wpłynęła żadna oferta to mogę nowe i drugie postępowanie ogłosić tego samego dnia co było unieważnienie z 93.1.1, bo przecież nie wniesie nikt protestu, bo nie ma w tym interesu prawnego skoro nie składał oferty:>

20

Zgadza się.

21

Dziekuję Piotrek :*

22

Protest można wnieść na każdą czynnośc zamawiającego Piotrze. W tym przypadku protest będzie odrzucony, ale wnieść go można i 7 dni trzeba odczekać.

23

Jacku - nie czekasz

24

czekasz

25

To mamy 3:1 ........