1

Temat: osoba fizyczna - potencjał podmiotu trzeciego

Czy wykonawca, który złożył ofertę i wykazując spełnianie warunku powołał się na potencjał osoby fizycznej prowadzącej działalność gosp., jest zobowiązany do złożenia zobowiązania podmiotu trzeciego w zakresie udostępnienia zasobu?

2

Odp: osoba fizyczna - potencjał podmiotu trzeciego

Zależy którego warunku wink

3

potencjał osobowy

4

Nie musi (jeśli udostępnia siebie) - jeśli swoich pracowników, to musi.

5

Katiqq napisał/a:

Czy wykonawca, który złożył ofertę i wykazując spełnianie warunku powołał się na potencjał osoby fizycznej prowadzącej działalność gosp., jest zobowiązany do złożenia zobowiązania podmiotu trzeciego w zakresie udostępnienia zasobu?

Na potencjał osoby jako "osoby", czy firmy  która dysponuje "osobą"?

6

Wykonawca nie ma np. swojego kierownika budowy i wykazał, że będzie to Jan Kowalski, którego zatrudni na podstawie umowy zlecenie. I akurat w tym wypadku załączył zobowiązanie firmy Jan Kowalski ... do oddania do dyspozycji swojej osoby. Być może w tym wypadku załączył to niepotrzebnie.
Ale mam drugi przypadek, gdzie wiem, że kierownik pracuje na etat w firmie X, ale też prowadzi swoją działalność i zobowiązania nie załączono. Teraz nie wiem czy zobowiązał się jako pracownik firmy X, czy jako podmiot prowadzący działalność gospodarczą.

7

Poproś o wyjaśnienia.

8

Ale czy ja dobrze myślę, że w pierwszym wypadku nie musi załączać, a w drugim w zależności od tego czy zobowiązał się jako pracownik firmy X - musi???

9

Nie on tylko firma X musi dać zobowiązanie.

10

bipi napisał/a:

Nie on tylko firma X musi dać zobowiązanie.

Chodziło mi o wykonawcę składającego ofertę. Dzięki bardzo smile smile smile

11

Jednak w dalszym ciągu mam problem z ogarnięciem tematu. Skoro Zakład  Instalatorstwa Jan Kowalski składa zobowiązanie, że użyczy zasobu w postaci potencjału osobowego Jana Kowalskiego do pełnienia funkcji kierownika budowy, to jak mam to traktować? Czy jest to zobowiązanie osoby fizycznej do użyczenia potencjału? Czy funkcję kierownika budowy można traktować jako doradztwo, skoro faktycznie przebywa na budowie cały czas? Czy wchodzimy już w podwykonawstwo?
Pomóżcie mi proszę.

12

Ale W spełnia dzięki temu warunek udziału, prawda?

13

tak, spełnia

14

Katiqq napisał/a:

Jednak w dalszym ciągu mam problem z ogarnięciem tematu. Skoro Zakład  Instalatorstwa Jan Kowalski składa zobowiązanie, że użyczy zasobu w postaci potencjału osobowego Jana Kowalskiego do pełnienia funkcji kierownika budowy, to jak mam to traktować? Czy jest to zobowiązanie osoby fizycznej do użyczenia potencjału? Czy funkcję kierownika budowy można traktować jako doradztwo, skoro faktycznie przebywa na budowie cały czas? Czy wchodzimy już w podwykonawstwo?
Pomóżcie mi proszę.

Poczytaj (jest tam przytoczony przykład kierownika):

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1553

15

Jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania to dajesz wink

16

i jak zwykle masło maślane, maślane masło.... Jak by nie można napisać wprost, a nie tym prawniczym laniem wody..........

17

Ok. Dzięki Miras. To rozumiem, że jednak nie podwykonawstwo, ale czy w takim wypadku powinnam się czepić samej treści zobowiązania, która nie wskazuje w jaki sposób zasób będzie wykorzystywany (konsultacje, doradztwo, itp.). Widziałam całą masę sprzecznych wyroków KIO (1333/10 -> 1671/10) i nie wiem co mam myśleć.

18

Poczytaj jeszcze Informator Urzędu Zamówień Publicznych nr 11/2011, od str. 10.

19

Dziękuję Ci bardzo Miras. Skomplikowane to wszystko.