1

Temat: poświadczenia

Powracający temat:
1) czy poświadczenia robót budowlanych w kontekście obowiązującego rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów .... muszą zawierać potwierdzenie należytego wykonania oraz potwierdzenie wykonania zgodnie ze sztuką budowlaną - zwracam uwagę na spójnik "oraz" (uwagę na tę kwestię zwrócił pan Pieróg w publikacji "Co potwierdzi należyte wykonanie" z maja 2013 r., ale tej kwestii jednoznacznie nie rozstrzygnął)
2) jeśli poświadczenie wystawia generalny wykonawca podwykonawcy, do kogo zamawiający występuje o ich wyjaśnienie (do wystawcy czy do inwestora)?

2

Odp: poświadczenia

2) zarówno może do inwestora jak i wykonawcy.

3

1. Zapis jest niefortunny i rzeczywiście wskazuje obowiązek potwierdzenia 1 oraz 2.
Należyte wykonanie to wykonanie m.in. zgodne ze sztuką budowlaną, dlatego dla mnie ten zapis (2) jest skonsumowany przez (1) i bym uznawał takie poświadczenia.

4

W poprzednim stanie prawnym nie było problemu (zapis był bardziej jednoznaczny), a doktryna i orzecznictwo dopełniły jego znaczenia.
Może ktoś zetknął się z wyrokiem, który zapadł na tle poruszanych przepisów?

5

Macie jeszcze jakieś pomysły?

6

indywidualne podejście do tematu. Dla mnie należyte wykonanie wystarcza.  Istotą rzeczy jest dla Inwestora aby wykonał należycie zgodnie z jego oczekiwaniem a czy ze sztuką budowlaną i.t.p. jest wtórne i jest to odmienna płaszczyzna prawna.

7

To dlaczego ustawodawca użył spójnika "oraz", a nie pozostawił tego zapisu w poprzednim brzmieniu????

8

a czy to jeden taki raz?! Ja osobiście nie zawsze czytam przepisy literalnie ale w kontekscie innych i całości ORAZ dobrego zrozumienia tematu. Nie wydaje mi się aby moje przyjęcie w takiej formy było wadliwe ....

9

Za przyjęciem takiego podejścia przemawia logika. Od strony technicznej nic się nie zmieniło: Wykonawca nadal często nie ma wpływu na to co mu Inwestor "łaskawie" zapisze.

10

Igulinka2014 napisał/a:

Powracający temat:
1) czy poświadczenia robót budowlanych w kontekście obowiązującego rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów .... muszą zawierać potwierdzenie należytego wykonania oraz potwierdzenie wykonania zgodnie ze sztuką budowlaną

Zazwyczaj w potwierdzeniu należytego wykonania jest jednocześnie stwierdzenie że prawidłowo ze sztuką budowlaną, ale sam zapis" ...ze sztuką budowlaną" być nie musi, jeżeli z poświadczenia wynika że robota została wykonana np. bez uwag z należytą starannością itp., poświadczenie jest w 100% do przyjęcia.

11

A jeśli zamiast "poświadczenia" lub "referencji" załączy "protokół odbioru - bez uwag", to co wtedy ?
Przecież to tez jest poświadczenie, a jeśli podpisany bez uwag to znaczy, że wykonał zgodnie ze sztuką budowlaną i z należyta starannością, inaczej to raczej nikt by nie podpisał a już na pewno nie bez uwag.

12

Do zaakceptowania.

13

Wałkowane do znudzenia - liczy się TREŚĆ, a nie nazwa dokumentu.

14

psz napisał/a:

Wałkowane do znudzenia - liczy się TREŚĆ, a nie nazwa dokumentu.

wałkowania nigdy dość - utrwali się

15

Można wałkować w szukaju wink

16 (edytowany przez Marcel 2014-05-30 12:36:35)

lukazs napisał/a:

Przecież to tez jest poświadczenie, a jeśli podpisany bez uwag to znaczy, że wykonał zgodnie ze sztuką budowlaną i z należyta starannością,

Dokładnie, nie musi pisać wprost "żywcem" z rozporządzenia czyli zgodnie ze sztuką budowlaną i z należyta starannością ble, ble, itd., wystarczy że zostanie wpisane że inwestycja odebrana bez uwag, starannie, terminowo, wykonawca godny polecenia......, i też jest ok smile