1

Temat: treść oferty

Czy informacja o podwykonawcach stanowi treść oferty?
Wykonawca polega na wiedzy i doświadczeniu podmiotu trzeciego, który będzie brał udział w realizacji zadania (tak wynika z zobowiązania), ale na formularzu oferty Wykonawca nie zawarł informacji, że zamierza korzystać z podwykonawcy? Jak postąpić w tej sytuacji?

2

Odp: treść oferty

Zgodnie z wyrokiem Krajowej Izby Odwoławczej samo niewypełnienie żądań zamawiającego dotyczących wskazania zakresu podwykonawstwa (np. niepodanie informacji o planowanym podwykonawstwie, w przypadku gdy w rzeczywistości wykonawca zamierza wykonywać zamówienie lub jego część z pomocą podwykonawców) pozbawione jest jakichkolwiek negatywnych konsekwencji prawnych dla wykonawcy wyrażonych w ustawie Pzp, tj. nie jest sytuacją, na podstawie której wykonawca może zostać pozbawiony możliwości uzyskania zamówienia. Podanie lub brak informacji o zakresie podwykonawstwa, poza walorem informacyjnym, nie rodzi żadnego skutku zobowiązaniowego co do sposobu wykonania zamówienia określonego w ofercie. Powyższe mogłoby zostać osiągnięte jedynie w przypadku, gdyby zamawiający wyraźnie określił tego typu zobowiązania w siwz lub zapisał je w umowie, jako wiążące strony w trakcie realizacji umowy (KIO/UZP 1117/09).

3

korzystanie z wiedzy nie jest tożsame z podwykonastwem a w związku z tym oferta jest złożona prawidłowo

4

No nie wiem cbud - jak wyjaśnisz udział w realizacji zamówienia bez podwykonawstwa - to trochę nierealne...

5

wiedza może oznaczać jedynie doradztwo a to nie to samo co podwykonawstwo. Jestem pewny i w warunkach rozpisuję dokładnie to na dwie pozycje ...
albo tylko wiedza ....
albo wiedza i udział bezpośredni

6

bipi napisał/a:

No nie wiem cbud - jak wyjaśnisz udział w realizacji zamówienia bez podwykonawstwa - to trochę nierealne...

Jako doradztwo, głupie ale realne na dzień dzisiejszy.

7

Ale doradztwo to wg mnie nie jest udział w realizacji części zamówienia - ale to moje zdanie.

8

No nie jest, dlatego taki wykonawca podwykonawcą nie będzie, dlatego też jeżeli nie zmieni się linia orzecznictwa lub wprost przepisy mówiące że nie ma możliwości zapożyczania wiedzy i doświadczenia bez wskazania obowiązkowego udziału tego podmiotu jako podwykonawcy to dylemat będzie zawsze.

9

Ale tutaj Igulinka napisała, że ze zobowiązania wynika udział podmiotu trzeciego w realizacji części zamówienia.

10

Marcel napisał/a:

No nie jest, dlatego taki wykonawca podwykonawcą nie będzie, dlatego też jeżeli nie zmieni się linia orzecznictwa lub wprost przepisy mówiące że nie ma możliwości zapożyczania wiedzy i doświadczenia bez wskazania obowiązkowego udziału tego podmiotu jako podwykonawcy to dylemat będzie zawsze.

Linia się zmienia (wyrok KIO 953/13 oraz uchwała KIO/KD 113/13) ponadto zwróc Marcel uwagę na treść art. 36b.1
"Zamawiajacy może  żadac wskazania przez wykonawce czesci zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyc podwykonawcy, lub podania przez wykonawce nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby wykonawca powołuje sie na zasadach okreslonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postepowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1."

czyli "lub podania nazw podwykonawców na zasoby, których się powołuje". Oni od razu nazywani są podwykonawcami w ustawie.

11

Zgadza się.

12 (edytowany przez bipi 2014-05-29 12:53:25)

Karo - linia się nie zmienia - niektórzy arbitrzy po prostu myślą wink Też się powoływałem na ten wyrok i byłem pewny swego a tu jeden z arbitrów ostudził mój zapał... KIO 2420/13

13

Karo napisał/a:

czyli "lub podania nazw podwykonawców na zasoby, których się powołuje". Oni od razu nazywani są podwykonawcami w ustawie.

Zbyt daleko idąca (w bieżącym stanie prawnym) teza. Przecież w dalszym ciągu z ustawy nie wynika konieczność uczestniczenia w realizacji części zamówienia, przy powoływaniu się na zasoby podmiotów trzecich dla potwierdzenia spełniania warunków.

14

Rozumiem, że należy zawsze rozważyć co jest przedmiotem zamówienia i w związku z tym odpowiedzieć na pytanie:  jak udostępnia się wiedzę i doświadczenie w tej dziedzinie?,
ale ja coraz więcej widzę opinii, że Zamawiającemu musi zostać udowodnione, że dysponowanie wiedzą i doświadczeniem jest realne i to nie tylko na papierze (na etapie składania ofert) ale zwłaszcza na etapie realizacji zamówienia.