Temat: w ramach uzupełnienia zmiana treści oferty
Wykonawca w ramach uzupełniania dokumentów oświadczył że zmienia trzy tonery na inne zaproponowane wcześniej w ofercie.
Jak postąpić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → w ramach uzupełnienia zmiana treści oferty
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca w ramach uzupełniania dokumentów oświadczył że zmienia trzy tonery na inne zaproponowane wcześniej w ofercie.
Jak postąpić.
Jeżeli spełniają warunki - to ok - I bez zmiany ceny ... rozumiem
Mamy do czynienia ze zmiana treści oferty, możemy to przyjąć?
Nie ma to znaczenia - odrzucamy wtedy kiedy oferta jest niezgodna z treścią SIWZ . Jeżeli te trzy tonery na inne zaproponowane wcześniej w ofercie NIE zmieniają treści SIWZ - to zostawić.
A tak konkretnie do wezwanie czego dotyczyło? jakich dokumentów?
No nie wiem - jeśli poprzednie tonery nie odpowiadały SIWZ a te zmienione odpowiadają, to przecież będą to niedozwolone negocjacje...
Raczej zmienia treść oferty.
Czego dotyczyło to uzupełnienie ?
No nie wiem - jeśli poprzednie tonery nie odpowiadały SIWZ a te zmienione odpowiadają, to przecież będą to niedozwolone negocjacje...
A tego nie wiemy - stąd takie moje założenie.
wezwanie dotyczyło uzupełnienia dokumentów przedmiotowych specyfikacji technicznych dla każdego tonera, które miały potwierdzać wydajność
Raczej zmienia treść oferty.
Czego dotyczyło to uzupełnienie ?
A na jakiej podstawie odrzucasz ?- katalog 89.1 jest zamknięty
89.1.2
ale i tak dla 5 tonerów nie uzupełniono dokumentów z których by wynikało potwierdzenie wydajności
no to ..... - wiadomo co robić ...
Tak, wiadomo.
Ostatnio byłem na szkoleniu i na pytanie prowadzącego jak należy zrobić w jakiejś tam sytuacji, ktoś powiedział: ,,to zależy".
Na to prowadzący się zaśmiał i powiedział, szanowni państwo, w zamówieniach 99 % odpowiedzi w danej sprawie zaczyna się od słów ,,to zależy".
bo to zależy od ..... -
Bo zależy. W tym przypadku zależy od tego czy pierwotnie zaoferowane spełniają kryteria SIWZ czy nie.
To nie ma znaczenia psz - patrz #12
Dlatego też pytałem wcześniej czego wezwanie miało dotyczyć, bo "leciało" zmianą treści oferty.
Wg mnie takie działanie wykonawcy to naruszenie art 87.1 - zmiana oferty a dalej 89.1.1. Jeżeli wykonawca był zobowiązany do podania w ofercie oferowanych tonerów to ich późniejsza zmiana to zmiana oferty.
Wykonawca w omawianym przypadku został zobowiazany do przedstawienia karty technicznej oferowanego materiału i taki w związku z jego brakiem miał uzupełnić. Wykonawca przedstawiając kartę innego materiału i oświadczając że zmienia oferowane tonery wg mnie zmienił treść oferty i w/z z tym jego oferta powinna być odrzucona
Kolejna sprawa gdzie mamy dwa różne stanowiska.
to ja mam taka sytuacje:
W. byl wezwany do uzupełnienia dokumentow od podmiotu trzeciego,poniewaz w wykazie uslug oswiadczyl ze bedzie dysponowal grupa inter. (skreslil opcje ze ma wlasna grupe)
tresc tego oswiadczenia w wykazie osob jest taka:
"- Oświadczam, że posiadam własną grupę interwencyjną / dysponuję grupą interwencyjną *, która zjawi się na terenie chronionego obiektu w czasie nie dłuższym niż 15 minut od chwili wezwania.
* - zaznacz właściwe"
Odpowiedz W. jest taka ze wyjasnia ze nastapila omylka pisarska w wykazie uslug i przedklada poprawiony wykaz uslug- w tym wykazie oswiadcza tym razem ze ma wlasna grupe int.
co z tym fantem?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc