1

Temat: usługa SORE

Mam do zrobienia przetarg na wybór 5 różnych osób mających pełnić funkcję Szkolnych Organizatorów Rozwoju Edukacji (SORE) dla grupy szkół (dla każdej grupy ma być inna osoba).
Zamierzam podzielić przetarg na 5 części, tak żeby wybrać jedną osobą dla danej grupy szkół.

Pytanie 1: czy mogę sobie zastrzec, że wykonawca może złożyć tylko ofertę na 1 z 5 części? Chcę unikną sytuacji, gdy wykonawca będący osobą fizyczną nie prowadzącą działalności gospodarczej (przeważnie tego typu wykonawcy składają oferty w tego typu postępowaniach), mógł złożyć ofertę na klika części, bo może pełnić funkcję SORE tylko dla jednej grupy szkół.

Pytanie 2: Oprócz ceny chcę drugim z kryteriów zrobić posiadanie przez osobę, którą wykonawca wyznaczy do pełnienia funkcji SORE, certyfikatu ukończenia cyklu szkoleń dla SORE organizowanego na zlecenie Ośrodka Rozwoju Edukacji w Warszawie w ramach projektu ?System doskonalenia nauczycieli oparty na Ogólnopolskim Kompleksowym Wspomaganiu Szkół?. Jeżeli osoba posiada ten certyfikat dostanie np. 10 pkt a jak nie to 0 pkt. Jeżeli to usługi niepriorytetowe, to chyba nie ma przeszkód aby zastosować takie kryterium.
Czy mogę żądać aby wykonawca załączył do oferty kopię certyfikatu, czy wystarczy że w formularzu  ofertowym oświadczy, że ma ten certyfikat lub że go nie ma?

2

Odp: usługa SORE

Ad/1 Oczywiście, że możesz.
Ad/2 Moim zdaniem można.
Ad/3 Ja bym żądał kopii certyfikatu - skoro jest to kryterium, to chciałbym aby to było udokumentowane (a przynajmniej uprawdopodobnione) wink

3

Mam też do zrobienia przetarg na SORE z pozacenowymi kryteriami. Jak u ciebie wyszły te kryteria przy ocenie ?
Możesz podesłać link do ogłoszeni lub siwz

A co do zastrzeżenia to dla osoby fizycznej to ok, natomiast zawsze może wystartowc firma i złożyć ofertę na wszystkie części

4

bipi napisał/a:

Ad/1 Oczywiście, że możesz.
Ad/2 Moim zdaniem można.

Jw.
Zastanawiam się tylko czy można narzucić określoną formę dokumentu na potwierdzenie pozacenowego kryterium np. kopia za zgodność - rozporządzenie nie dotyczy tej kategorii dokumentów, ale z drugiej strony jeśli jest to kryterium oceny ofert - czy nie stanowi tak jak cena treści oferty, co wskazywałoby na formę pisemną?

5

żądanie dokumentów na kryterium poza cenowe będzie tu problematyczne, bo co jak nie złoży albo złoży z błędami lub nieczytelne, raczej nie można żądać uzupełnienia, albo wyjaśnienia.

Lepiej zrobić tabelkę i nich wypełniają

6

A moim zdaniem, to tym bardziej przy kryterium powinniśmy żądać dokumentów potwierdzających jakieś cechy a nie bazować tylko na oświadczeniach Wykonawców.