1

Temat: w ramach uzupełnienia zmiana treści oferty

Wykonawca w ramach uzupełniania dokumentów oświadczył że zmienia trzy tonery na inne zaproponowane wcześniej w ofercie.

Jak postąpić.

2 (edytowany przez Darek W. 2014-05-30 07:20:11)

Odp: w ramach uzupełnienia zmiana treści oferty

Jeżeli spełniają warunki  - to ok - I bez zmiany ceny ... rozumiem

3

Mamy do czynienia ze zmiana treści oferty, możemy to przyjąć?

4

Nie ma to znaczenia - odrzucamy wtedy kiedy oferta jest niezgodna z treścią SIWZ . Jeżeli te trzy tonery na inne zaproponowane wcześniej w ofercie NIE zmieniają treści SIWZ - to zostawić.

5

A tak konkretnie do wezwanie czego dotyczyło? jakich dokumentów?

6

No nie wiem - jeśli poprzednie tonery nie odpowiadały SIWZ a te zmienione odpowiadają, to przecież będą to niedozwolone negocjacje...

7

Raczej zmienia treść oferty.
Czego dotyczyło to uzupełnienie ?

8

bipi napisał/a:

No nie wiem - jeśli poprzednie tonery nie odpowiadały SIWZ a te zmienione odpowiadają, to przecież będą to niedozwolone negocjacje...

A tego nie wiemy - stąd takie moje założenie.

9

wezwanie dotyczyło uzupełnienia dokumentów przedmiotowych specyfikacji technicznych dla każdego tonera, które miały potwierdzać wydajność

10

lukazs napisał/a:

Raczej zmienia treść oferty.
Czego dotyczyło to uzupełnienie ?

A na jakiej podstawie odrzucasz  ?- katalog 89.1 jest zamknięty

11

89.1.2

12

ale i tak dla 5 tonerów nie uzupełniono dokumentów z których by wynikało potwierdzenie wydajności

13

no to ..... - wiadomo co robić ...

14

Tak, wiadomo.

Ostatnio byłem na szkoleniu i na pytanie prowadzącego jak należy zrobić w jakiejś tam sytuacji, ktoś powiedział: ,,to zależy".

Na to prowadzący się zaśmiał i powiedział, szanowni państwo, w zamówieniach 99 % odpowiedzi w danej sprawie zaczyna się od słów ,,to zależy".

15

bo to zależy od ..... - smile

16

Bo zależy. W tym przypadku zależy od tego czy pierwotnie zaoferowane spełniają kryteria SIWZ czy nie.

17

To nie ma znaczenia psz - patrz #12

18

Dlatego też pytałem wcześniej czego wezwanie miało dotyczyć, bo "leciało" zmianą treści oferty.

19

Wg mnie takie działanie wykonawcy to naruszenie art 87.1 - zmiana oferty a dalej 89.1.1. Jeżeli wykonawca był zobowiązany do podania w ofercie oferowanych tonerów to ich późniejsza zmiana to zmiana oferty.
Wykonawca w omawianym przypadku został zobowiazany do przedstawienia karty technicznej oferowanego materiału i taki w związku z jego brakiem miał uzupełnić. Wykonawca przedstawiając kartę innego materiału i oświadczając że zmienia oferowane tonery wg mnie zmienił treść oferty i w/z z tym jego oferta powinna być odrzucona

20

Kolejna sprawa gdzie mamy dwa różne stanowiska.

21

to ja mam taka sytuacje:
W. byl wezwany do uzupełnienia dokumentow od podmiotu trzeciego,poniewaz w wykazie uslug oswiadczyl  ze bedzie dysponowal grupa inter. (skreslil opcje ze ma wlasna grupe)
tresc tego  oswiadczenia w wykazie osob jest taka:

"- Oświadczam, że posiadam własną grupę interwencyjną / dysponuję grupą interwencyjną *, która zjawi się na terenie chronionego obiektu w czasie  nie dłuższym niż 15 minut od chwili wezwania.
* - zaznacz właściwe"

Odpowiedz W. jest taka ze wyjasnia ze nastapila omylka pisarska  w wykazie uslug i przedklada poprawiony wykaz uslug- w tym wykazie oswiadcza tym razem ze ma wlasna grupe int.
co z tym fantem?