1

Temat: wygórowane wymagania?

witam mam pytanie.
czy przy opisywaniu warunku doświadczenia mogę wymagać od kierowników robót załączenia dokumentów (oprócz tych potwierdzających posiadane doświadczenia) jednoznacznie potwierdzających uzyskane doświadczenie zawodowe na konkretnym rodzaju robót  budowlanych?

2

Odp: wygórowane wymagania?

Mało precyzyjne - coś więcej ???

3

chodzi mi o określenie że gość ma mieć uprawnienia z branży drogowej ale ma wykazać że faktycznie prowadził budowę drogi a nie 200 m chodnika

4 (edytowany przez Darek W. 2014-06-04 07:01:48)

Można  -
1. uprawnienia w formie oświadczenia -
2. wykaz wykonanych usług - prowadzenie ... itp. - tylko tutaj jest zawsze problem - czy wymagać prowadzenia jednej budowy o wartości takiej a takiej, czy prowadzenie kliku budów w okresie takim a takim - sumowanie okresów

5

myślę że wymaganie jednej budowy nic nam o gościu nie powie, lepszym rozwiązaniem jest chyba wykaz dwóch lub trzech robót na łączna kwotę ... . Chociaż  z drugiej strony rozbijamy naszą kotę na mniejsze i wtedy mogą wykazać mało skomplikowane i wartościowe budowy.

6

bo nie mogę żądać np. trzech robót o wartości 1 000 000,00 zł każda skoro wartość robót to właśnie 1 000 000,00

7

Ale 2 o wartości 1 000 000 każda to chyba można- moim zdaniem

8

wydaje mi się że sumaryczna wartość wykonywanych robót nie może przekroczyć kwoty którą dysponujemy. sam nie wiem.

9

nie musi to być ostatecznie pokazane kwotowo ale przedmiotowo - np. odcinek drogi klasy takiej i takiej o długości nie mniejszej .... lub t.p. To twoje uznanie jakiego chcesz kierownika