1

Temat: Różnica pomiędzy szacunkową wartością zamówienia w TED i SIWZ

Witam Koleżanki i Kolegów )
(to jest mój pierwszy post, zatem proszę o wyrozumiałość, jeśli zapytam o rzeczy dla was oczywiste)

W ogłoszeniu opublikowanym w TED podana jest szacunkowa wartość bez VAT : 238272.22 PLN (zamówienie nie jest podzielone jest na części, zamawiający nie przewiduje zamówień uzupełniających).
Natomiast w SIWZ znajduje się następujący zapis:
Postępowanie prowadzone jest w trybie przetargu nieograniczonego o szacunkowej wartości przedmiotu zamówienia powyżej 134 000 euro, na podstawie przepisów ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (Dz. U. z 2013r. poz. 907 ze zm.,), zwanej dalej ?uPzp?.

Skąd wynika Różnica?

Czy może to wynikać z faktu, że wartość projektu/programu finansowanego ze środków UE może przewyższać kwotę 134 000 euro?
(w ogłoszeniu znajduje się taka informacja: Informacje o funduszach Unii Europejskiej
Zamówienie dotyczy projektu/programu finansowanego ze środków Unii
Europejskiej: tak
Podać odniesienie do projektu (projektów) i/lub programu (programów): Zamówienie jest współfinasowane w ramach projektu (...) współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej (...)

2 (edytowany przez Darek W. 2014-06-05 08:27:57)

Odp: Różnica pomiędzy szacunkową wartością zamówienia w TED i SIWZ

Bo - ktoś w SIWZ podał próg, od których przekazuje się Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej, jeżeli wartość
zamówień:
.........jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty:
a) 134 000 euro ? dla dostaw lub usług.

Gdybać nam przystało - może to jest kolejne zamówienie, którego wartość wynosi 238272.22 (czyli poniżej progu - ALE - suma tych zamówień przekracza 134 000 euro - czyli zam. dział prawidłowo

lub

czeski błąd (omyłka pisarska).

Spytaj zamawiającego- bo chyba jesteś wykonawcą.

3

Darek, bardzo dziękuję. Zgadza się, jestem wykonawcą. Ani z ogłoszenia ani z SIWZ nie wynikało, że jest to kolejne zamówienie. Zapytam zamawiającego - będę miał okazję, wygraliśmy ten przetarg sugerując się podaną wartością zamówienia a nie progiem.

4 (edytowany przez Adam 2014-06-05 09:02:36)

Progiem się nie sugeruj. Ogłoszenie można przekazać do UPUE nawet jeśli publikacja ze względu na wartość nie jest obowiązkowa. Zauważ, że w siwz nie jest napisane (przynajmniej w cytowanym przez Ciebie fragmencie), że szacunkowa wartość zamówienia przekracza kwoty tylko, że postępowanie prowadzone jest w procedurze powyżej progów. Również może być to błąd, można gdybać. Najlepiej zrób tak jak napisał Darek W. - zapytaj zamawiającego i wszystko będzie jasne.

5

vasiel napisał/a:

Darek, bardzo dziękuję. Zgadza się, jestem wykonawcą. Ani z ogłoszenia ani z SIWZ nie wynikało, że jest to kolejne zamówienie. Zapytam zamawiającego - będę miał okazję, wygraliśmy ten przetarg sugerując się podaną wartością zamówienia a nie progiem.

Skoro wygraliście  - to jaki ma sens pytanie zam. teraz chyba, żeby zaspokoić swoją ciekawość.

6

Nie tylko dla zaspokojenia ciekawości, lecz także aby w przyszłości orientować się o co chodzi - w tym także wiedzieć, że możemy takie pytanie zadać zamawiającemu w trakcie postępowania. Zdarzało się nam często na podobne pytania otrzymywać zdawkowe odpowiedzi, np. cytat z SIWZ albo ogłoszenia i informację, że jest to zgodne z ustawą. Takich firm jak moja, MŚP, rzadko stać na prawników obeznanych w PZP, a my sami dopiero się uczymy. Z mojego rozeznania wynika, że w mojej branży jest kilka firm, które wyspecjalizowały się w przetargach publicznych, pozostałe (w tym moja) przystępują do nich okazjonalnie - i wciąż się uczą.

7

vasiel napisał/a:

Nie tylko dla zaspokojenia ciekawości, lecz także aby w przyszłości orientować się o co chodzi - w tym także wiedzieć, że możemy takie pytanie zadać zamawiającemu w trakcie postępowania. Zdarzało się nam często na podobne pytania otrzymywać zdawkowe odpowiedzi, np. cytat z SIWZ albo ogłoszenia i informację, że jest to zgodne z ustawą. Takich firm jak moja, MŚP, rzadko stać na prawników obeznanych w PZP, a my sami dopiero się uczymy. Z mojego rozeznania wynika, że w mojej branży jest kilka firm, które wyspecjalizowały się w przetargach publicznych, pozostałe (w tym moja) przystępują do nich okazjonalnie - i wciąż się uczą.

Kto pyta nie błądzi .... słusznie smile