1

Temat: Wolna ręka - koncepcja, dokumentacja

1. Czy ktoś z was zlecał wykonanie koncepcji projektowej o wart. powyżej 14 tys. euro z wolnej ręki? Jeżeli tak to przesłankę którego art. zastosował (jedyna możliwość to chyba 67.1.1.c ??)? W naszym przypadku chodzi o zlecenie koncepcji architektowi który jest, jak mi przekazano, ekspertem z dziedziny projektów związanych z zabytkami, a nasz obiekt jest wpisany do rejestru zabytków i to aż 3 rejestrów (słynna rotunda na papierowych 20 zł).

2. Czy w świetle zapisu art. 24 ust. 2 pkt 1 wykluczacie czy nie wykonawcę, który wykonywał koncepcję projektową (stanowi ona w całości załącznik do SIWZ) a teraz startują do przetargu na wykonanie dokumentacji projektowej. A może ktoś autorowi koncepcji zlecał wykonanie dokumentacji z wolnej ręki np. koncepcja poza przetargiem do 14 tys. euro a później Wolna ręka na dokumentację związana z prawem autorskim do koncepcji?

Za pomoc z góry dziękuję. Pozdrawiam

2

Odp: Wolna ręka - koncepcja, dokumentacja

ArekS napisał/a:

W naszym przypadku chodzi o zlecenie koncepcji architektowi który jest, jak mi przekazano, ekspertem z dziedziny projektów związanych z zabytkami, a nasz obiekt jest wpisany do rejestru zabytków i to aż 3 rejestrów (słynna rotunda na papierowych 20 zł).

Well, nie oznacza to jednak, że jest jedynym ekspertem... Nie przekonuje mnie podst. do wolnej ręki (jeżeli oczywiście chcesz znać moje zdanie smile )

ArekS napisał/a:

Czy w świetle zapisu art. 24 ust. 2 pkt 1 wykluczacie czy nie wykonawcę, który wykonywał koncepcję projektową (stanowi ona w całości załącznik do SIWZ) a teraz startują do przetargu na wykonanie dokumentacji projektowej. A może ktoś autorowi koncepcji zlecał wykonanie dokumentacji z wolnej ręki np. koncepcja poza przetargiem do 14 tys. euro a później wolna ręka na dokumentację związana z prawem autorskim do koncepcji?

Żeby wykluczyć na tej podst. trzeba wykazać, że start w przetargu na dokumentacje wykonawcy który wykonał koncepcje naruszy uczciwą konkurencje. Niestety nie znam sie na tym wiec nie pomoge.
Odradzam zlecanie koncepcji a potem WR na dokumentacje ze względu na prawa autorskie. Zlecając koncepcje trzeba sobie zagwarantować prawo korzystania  z koncepcji

3

a morze by tak konkurs na koncepcję a dokumentację jako nagrodę?

4

Konkurs wg mnie przy tego typu inwestycji byłby najwłaściwszy ale co zrobić jeżeli władze chcę aby to opracowanie wykonywał konkretny architekt

5

no cóż - Jeżeli dasz mu do 14.000 zrobić koncepcję to wykluczysz go z dalszej cz. a chyba nie o to chodzi - PN może być ale na całość (wszystko ok. tylko co jeżeli inny będzie lepszy)
Kombinowanie z art. 67 nie wchodzi w rachubę
Zastanów się nad takim przygotowaniem postępowania żebyś dał szanse (większe Twojemu) Najwięcej możliwości daje Ci właśnie konkurs dlatego to zaproponowałam - jeżeli jest taki dobry to jego praca konkursowa ma (prawie 100%) szanse wygrać - i jesteś czysty.

6

poczytaj zamówienia publiczne na UJ - zawiadomienie o sposobie rozstrzygnięcia protestu z 13-04-2007r- może ci to trochę pomoże.
Tak nawiasem mówiąc
Ja tez byłam w podobnej sytuacji jak Ty. przeprowadziłam konkurs na opracowanie koncepcji(  nie jest to łatwe ale można przez to przejść), nagrodą było opracowanie dokumentacji proj. ( wygrała praca innego autora niż szef przewidywał) , potem z wr zleciłam opracowanie dokumentacji proj  i myślę że nikt mi nic nie zarzuci

7

Wracam do tematu bo władze dążą do zlecenia dokumentacji projektowej konkretnemu architektowi. I przedstawiaja taką propozycję: ze względu na to że projekt jest realizowany we współpracy z Czechami propozycja jest taka, aby to Czesi z własnych środków zlecili temu konkretnemu architektowi wykonanie koncepcji projektowej. Nie zawarliby natomiast w umowie żadnych zapisów o prawach autorskich (głównie takich które mówiłyby o przeniesieniu na zamawiajacego całości autorskich praw majątkowych wraz z wyłącznym prawem zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego)więc architekt ten zachowałby prawa autorskie do koncepcji. Nie możnaby jej np. wykorzystać jako materiał do przetargu na wyłonienie wykonawcy dokumentacji projektowej bo autor koncepcji zachowałby do niej wszystkie prawa. My jako strona polska w tym zakresie nie odpowiadamy za brak przeniesienia praw autorskich na zamawiajacego. Ale chcemy aby dokumentacja była wykonana wg przekazanej nam przez Czechów koncepcji. 
W związku z powyższym aby na podstwie ww. koncepcji można było opracować kompletną dokumentację projektową pozostaje jedno wyjście, a mianowicie zamówienie z wolnej ręki na podstawie art. 67 ust. 1 pkt 1 lit. b w związku z art. 17 i art. 46 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Co sądzicie o takim podejściu do zagadnienia. Czy wiązać się z tym mogą jakieś niebezpieczeństwa. Za opinie z góry dziękuję.

8

Ja bym nie skorzystała - naciągane, Zawierając umowę na opracowanie koncepcji już z założenia (jej przedmiotem jest zakup praw autorskich), Jeżeli Czesi nie kupili praw autorskich to jakim prawem przekazują tą dokumentację komukolwiek, wogóle nie mają prawa się nią posługiwać - bez sensu