1

Temat: Odrzucenie oferty

Przetarg na zajęcia dodatkowe podzielony na 10 części.
Zamawiający zastrzegł, że wykonawca nie może wykazać tych samych osób w różnych częściach zamówienia.
I tak na część 1 ofertę złożyli wspólnie A+B+C a na część 2 złożył ofertę tylko C. To czy w takim wypadku oferta A+B+C i oferta C podlegają odrzuceniu?

2

Odp: Odrzucenie oferty

Moim zdaniem najpierw wyjaśnienie (w jakich częściach i przy pomocy których osób wykazują spełnianie warunku), a następnie uzupełnienie w tych częściach, gdzie się osoby zdublowały.

3

Oferta wspólna jest tylko na część 1 i tam wykazują osoby A+B+C a oferta złożona przez C jest  tylko na część 2 i wykazana osoba C

4

No to ciekawa a jak brzmiał dokładnie opis w SIWZ w punkcie dotyczącym składania ofert częściowych ?

5

Ostatecznie wyszło, że złożyła firma A i w wykazie osób ma osobę C i dodatkowo złożyła Osoba C ofertę (która ma swoją własną działalność). Czy w takim wypadku oferty są ok czy do odrzucenia?

6

Napisz jak dokładnie brzmiało to zastrzeżenie

7

Nie do końca rozumiem t. problem, ale czy nie chodzi ci o to że przy tej konfiguracji wykonawca złożył dwie oferty?

8

filon napisał/a:

Ostatecznie wyszło, że złożyła firma A i w wykazie osób ma osobę C i dodatkowo złożyła Osoba C ofertę (która ma swoją własną działalność). Czy w takim wypadku oferty są ok czy do odrzucenia?

Nie, wykonawca(osoba C) składa w tym wypadku jedną ofertę.

9

Czyli teoretycznie mogę złożyć własną ofertę jak i jednoczesnie być osobą wykazaną w innych ofertach?

10

A jaki postawiłeś warunek?

11

Marcel napisał/a:
filon napisał/a:

I tutaj mamy jasność. Branie udziału w wykonaniu zamówienia to nie to samo co złożenie oferty.

Pozostaje rozszyfrowanie warunku. Dlaczego Zamawiający zastrzegł, że wykonawca nie może wykazać tych samych osób w różnych częściach zamówienia?

12

jarosław napisał/a:
Marcel napisał/a:
filon napisał/a:

I tutaj mamy jasność. Branie udziału w wykonaniu zamówienia to nie to samo co złożenie oferty.

Pozostaje rozszyfrowanie warunku. Dlaczego Zamawiający zastrzegł, że wykonawca nie może wykazać tych samych osób w różnych częściach zamówienia?

Jeśli Stefan ma prowadzić zajęcia z grupą A w poniedziałek o 16 to Stefan nie może prowadzić zajęć z grupą B w poniedziałek o 16.

13

Ale może Stefan zatrudnia inne osoby które go wyręczą w prowadzeniu zajęć o 16-tej?

14

Jest to problem,
Robię teraz podobny przetarg i już wiem że prawdopodobnie będę miał taką sytuację, że na wszystkie 7 części złoży firma X wskazując osoby inna na każda część ale osobno ofertę na jedną z części złoży jedna z osób, która występuje jako osoba do realizacji zamówienia w ofercie firmy X .
Zastanawiam się wiec nad zapisami w SIWZ  aby nie utrudnić sobie życia.
Dodatkowo są to usługi niepriorytetowe i będę miał kryterium pozacenowe dotyczące kwalifikacjio osób wskazanych do realizacji usługi.

Zastanawiam się czy jest to w ogóle  zgodne z prawem aby ktoś składał sobie ofertę samodzielnie i jednocześnie był uwidoczniony w innej ofercie jako osoba która będzie ralzować usługę ?

15

Bez przesady, nie jest to żaden problem, o ile rozumiesz jakie warunki stawiasz. Ludzie stawiają warunki, których nie rozumieją, potem mają problem z oceną sytuacji. Oczywiście, że Stefan może kogoś zatrudniać i to jest jego sprawa, Stefan może także pracować u Wieśka.

16

Zastrzegliśmy, że osoba może być wykazana tylko w jednej części ze względu, że to duży projekt na zajęcia i dużo godzin w jednej części. Więc jakby wykonawca wygrał wszystkie części albo chociaż 2/8 to nie jest w stanie tą jedną osobą tego zrealizować. Mogliśmy dopuścić np. że może wykazać max np w 3 częściach ale ta refleksja przyszła zbyt późno i zostawiliśmy jak pierwotnie zamierzyliśmy

17

No i ani Wykonawca A, ani Wykonawca C w swoich ofertach nie wykazali tej samej osoby do więcej niż jedna część. Masz dwie odrębne, dobre oferty, które nie naruszają zastrzeżenia..

18

To ja się zastanawiam czy to w zastrzegać.
Ale co jeśli w części I wygra firma z osobą X a w części II osoba X (osoba fizyczna nie prowadząca dz. gosp.)
i wiadomo że nie może tego robić jednocześnie ?   
to co wtedy ?

19

Zastrzeżenie może być, jednak wg mnie warto dodać zapis, że w przypadku wystąpienia okoliczności, której nie można było przewidzieć na etapie pomiędzy składaniem ofert a podpisaniem umowy, skutkującej zmianą osoby wskazanej do realizacji zamówienia ? wykonawca zobowiązuje się do przedstawienia nowej osoby spełniającej wymogi Zamawiającego określone w SIWZ. Dodatkowo wymóg złożenia (np. maksymalnie do 7 dni od podpisania umowy) harmonogramu realizacji do zatwierdzenia przez zamawiającego i będziesz miał pełny wgląd w sytuacje.

20

Tylko harmonogram w którym ustalisz godziny zajęć (chyba że te już są ustalone i na to wpływu zamawiający nie ma). W przeciwnym wypadku takie dodatkowe warunki utrudniają ocenę ofert. Na bank część wykonawców nie spełni tego dodatkowego kryterium i po twojej stronie będzie udowodnić dlaczego odrzucasz ofertę.
Harmonogram jest po to żeby z wykonawca ustalić szczegóły realizacji zamowienia tak żeby to było wykonalne.

21

jarosław napisał/a:

W przeciwnym wypadku takie dodatkowe warunki utrudniają ocenę ofert. Na bank część wykonawców nie spełni tego dodatkowego kryterium i po twojej stronie będzie udowodnić dlaczego odrzucasz ofertę.

Nie bardzo zrozumiałem ten fragment.. Ja miałem na myśli harmonogram w oparciu o art. 36 ust. 14.

22

Czy w takim przypadku można robić ograniczenia co do wykorzystanych osób w poszczególnych częściach zamówienia? Czy to nie jest błąd SIWZ?
Jeżeli zamawiający ma wątpliwości co do mozliwości wykonawców przy wiekszej liczbie części może zastosować art 83.3.

Dwóch różnych wykonawców ma do dyspozycji tego samego specjalistę.
1 wygrywa w części A, 2 w części B (ten sam specjalista co oznacza w tym wypadku spełnienie warunku chociaż brak możliwości wykonania zamówienia - tak rozumie to zamawiający)

Ten sam wykonawca wygrywa cz A i B - warunek nie spełniony ponieważ zapis SIWZ eliminuje takiego wykonawcę.
W/g mnie coś tu nie gra i warunek jest do bani.

Jeszcze jedno pytanie , czy to jest zapis wynikający z warunku udziału w postępowaniu czy z opisu przedmiotu zamówienia?

23

jarosław napisał/a:

Czy w takim przypadku można robić ograniczenia co do wykorzystanych osób w poszczególnych częściach zamówienia? Czy to nie jest błąd SIWZ?

Jeżeli warunek udziału polegał na dysponowaniu osobą o konkretnych kwalifikacjach i Wykonawca wykaże, że takową dysponuje to nie za bardzo rozumiem na czym miałoby polegać ograniczenie (zwłaszcza przy usługach nie priorytetowych), a już na pewno odrzucanie oferty. Pisałem wyżej o dodatkowym uprawnieniu dla Zamawiającego (już po ocenie ofert), aby zostawić sobie możliwość, aby w razie konfliktu takiego o jakim piszesz była możliwość zmiany osoby na inną o kwalifikacjach nie gorszych. W tym celu zaproponowałem chociażby harmonogram i dodatkowy zapis (zobowiązanie) wykonawcy do przedstawienia takiej osoby. Siłą rzeczy, jeśli dwóch Wykonawców wskaże, że dysponuje tą samą osobą i obaj spełniają warunek, to na jakiej podstawie miałoby to zostać nie uznane? Spełniają - tak, dysponują - tak. Dlaczego Zamawiający ma wnikać w umowę pomiędzy nimi? Nie widzę przeszkód, aby Wykonawca mógł zrezygnować z usług danej osoby na dowolnym etapie współpracy (bez względu na charakter stosunku prawnego między nimi), dlaczego więc nie dodać do siwz zapisu, który wprost będzie mówił co w takiej sytuacji?

24

Chodzi mi o dodatkowe ograniczenia wskazane w warunku udziału w postępowaniu. Takim ograniczeniem jest zakaz wskazania tych samych osób przy realizacji 2 części zamówienia.
W omawianym przypadku warunek jest spełniony - wykonawca (pierwszy i drugi) ma osoby o wymaganych kwalifikacjach. Tyle że jest jeszcze jedno ograniczenie - nie mogą to być te same osoby w więcej niż jednej części. Ten zapis warunku udziału w postępowaniu może zostać niespełniony i taki dodatkowy warunek udziału w postępowaniu jest w/g mnie niepoprawny.
No chyba że ten zapis o wykonaniu przez tą samą osobę obu części zamówienia wynika z opisu przedmiotu zamówienia.
Jeżeli zamawiający ma wątpliwości czy wykonawca podoła w wykonaniu więcej niż jednej części może zastosować art 83.3
Innym dobrym rozwiązaniem jest wspomniany przez ciebie harmonogram w którym wykonawca z zamawiającym ustala szczegóły wykonania zamówienia.

25

Ja wpisze tak jak poniżej. A co do tego czy osoby do pełnienia funkcji .... będą się powtarzać w różnych ofertach, to przecież wykonawcy nie mają na top wpływu, nie wiedzą o sobie i o tym gdzie jeszcze pracują (świadczą usługi) te osoby ...     

IV.    Zamówienia częściowe
Zamawiający dopuszcza składanie ofert częściowych. Każdy z Wykonawców może złożyć ofertę na każdą część z osobna, kilka z nich lub na wszystkie części, z tym, że osoba wskazana w ofercie do pełnienia funkcji .............może pełnić tę funkcję tylko w jednej części.