1

Temat: Szacunkowa wartości zamówienia na dokumentację projektową

Witam,
szykujemy się do zlecenia opracowania dokumentacji dot 1 obiektu:  projekt koncepcyjny, projekt budowlany, projekt wykonawczy.
I teraz czy każdy z tych projektów może stanowić odrębne zamówienie czy z uwagi że dotyczą tego samego obiektu budowlanego należy zsumować 3 wartości? Cwany Wykonawca zaproponował wynagrodzenie 2 x po 126 tyś zł netto (126 tyś. za koncepcje + p. budowlany i 126 tyś za projekt wykonawczy). powołując się na paragraf 10 ust. 6 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie obliczania kosztów prac projektowych, gdzie jest mowa o zlecaniu odrębnie poszczególnych faz opracowania. Moim zdaniem skoro ma to wykonywać jedna firma i dokumentacja powstanie jedna po drugiej (tożsamość podmiotowa i czasowa) to nie ma podstaw uznawać odrębności tych opracowań. Dodatkowo dokumentacja dotyczy w całości jednego obiektu (tożsamość przedmiotowa). Jak przekonać kierownika, że pójście wykonawcy na rękę będzie ewidentnym naruszeniem ustawy Pzp? No chyba że się mylę i są argumenty dopuszczające pomysł podziału opracowania dokumentacji Wykonawcy?
Proszę o pomoc.

2

Odp: Szacunkowa wartości zamówienia na dokumentację projektową

To jest jedno zamówienie - tożsamości

3

sumuj

4

A czy opracowanie jednej części dokumentacji w 2014 roku, a drugiej części w 2015 roku będzie podziałem zamówienia, biorąc pod uwagę, iż zachowana zostanie tożsamość przedmiotowa i przedmiotowa, natomiast brak będzie tożsamości czasowej. Czy argument o braku środków finansowych na całość dokumentacji w jednym roku budżetowym jest wystarczający, czy należy uznać iż jest to jedne zamówienie udzielane w częściach, gdzie całkowita wartość zamówienia to 256 tyś, z tym że w 2014 roku zamówienie za 126 tyś, a w 2015 roku kolejne 126 tyś?

5

Jeżeli w planie na 2014r., są ujęte dwie dokumentacje wówczas szacował bym razem, pomimo tego że kasa na jedną z nich będzie dopiero w roku 2015 .

6

A jeżeli w budżecie na 2014 rok znajdzie się wyłącznie jedna część dokumentacji, a na 2015 rok zaplanujemy wykonanie drugiej części dokumentacji to będzie to można uznać za dwa odrębne zamówienia i zastosować procedurą właściwą dla danej wartości szacunkowej, tj art. 4 pkt 8 Pzp?

7

Jeżeli w planie na dany rok jest tylko jedna dokumentacja, w roku budżetowym będzie inna "nowa" dokumentacja to oddzielnie, liczy się planowanie, to że nie ma środków to już sprawa drugorzędna przy szacowaniu.

8

Nie tak prędko Marcel. Polecam do przeczytania opinię z kontroli Prezesa UZP. Informator nr 6/2012, str. 17, Przykład nr 1 (KND/2/12).
Sama nie potrafię tego ogarnąć i dlatego poprosiłam o wyjaśnienie UZP jak się ma opisane sumowanie do rocznego budżetu zamawiającego. Może do sierpnia się wyrobią z odpowiedzią.

9

Nie kombinujcie, to jest raczej jedno zamówienie.
Co do projektu koncepcyjnego, to jeszcze można podyskutować. Można go wykonać i na tym pozostać.
Natomiast projekt budowlany i projekt wykonawczy, są często tożsame, nie sądzę aby można było to w ogóle zlecić dwóm innym wykonawcą.

10

bazylek napisał/a:

A jeżeli w budżecie na 2014 rok znajdzie się wyłącznie jedna część dokumentacji, a na 2015 rok zaplanujemy wykonanie drugiej części dokumentacji to będzie to można uznać za dwa odrębne zamówienia i zastosować procedurą właściwą dla danej wartości szacunkowej, tj art. 4 pkt 8 Pzp?

Najprościej w 2014 zróbcie I etap bez wzmianki o terminie II etapu dopiero pod koniec roku niech zajdzie potrzeba II bo dopiero wówczas znajda się pieniądze i oszacujecie wartość tego II. Wszystko jest do zrobienia tylko z głową.

11

Witam,
również uważam że jest to jedno zamówienie i należny je zrealizować na etapy, ale dla procedury dla wartości na całość.

12

A podpowiecie mi jak szacować wartość zamówienia na dokumentację projektową?

13

lukazs napisał/a:

Nie kombinujcie, to jest raczej jedno zamówienie.
Co do projektu koncepcyjnego, to jeszcze można podyskutować. Można go wykonać i na tym pozostać.
Natomiast projekt budowlany i projekt wykonawczy, są często tożsame, nie sądzę aby można było to w ogóle zlecić dwóm innym wykonawcą.

otóż to koncepcja może być wykonana oddzielnie jako 1 zamówienie ( nie zapomnieć o prawach autorskich)
ale projekty budowlany z wykonawczymi raczej nierozwiązalne

14

filon napisał/a:

A podpowiecie mi jak szacować wartość zamówienia na dokumentację projektową?

zlecić rzeczoznawcy

15

hmm a nie da się jakoś bez dodatkowego zlecania rzeczoznawcy?

16

to tak bardzo prosto
Stawka jednostkowa za zaprojektowanie metra kwadratowego powierzchni netto obiektu zależy od:
- wielkości obiektu (generalnie im powierzchnia większa, tym stawka niższa)
- kategorii obiektu (np. projekt domu mieszkaniowego, budynku biurowego, hali)
- rodzaju projektu (np. projekt budynku, projekt aranżacji wnętrza)
- zakresu projektu (np. budowlany, wykonawczy, podstawowy, pełny).

Dodatkowo na cenę projektu mogą wpływać:
- dodatkowe projekty i opracowania branżowe (np. drogowe, przeciwpożarowe)
- dodatkowe specjalistyczne opracowania (np. operaty, ekspertyzy)
- świadczenia dodatkowe (np. uzgodnienia)
- świadczenia specjalne (np. wizualizacje komputerowe).

17

można przyjąć za wyk. prac projektowych od 3-5 %  wartości inwestycji

18

Bardzo dobrym "narzędziem" do szacowania wartości zamówienia na prace projektowe są Środowiskowe Zasady Wycen Prac Projektowych, w których podane są algorytmy szacowania prac projektowych.

19

ogólnie ma to być projekt sieci dróg rowerowych i nie ma szczegółowych tras tych ścieżek tylko konkretne punkty które ma połączyć i to od wykonawcy dokumentacji będzie zależało czy z punktu A do punktu B pociągnie trasę o długości 5 km czy długości 10 km.

A czy można zrobić tak: mam na zadanie np 200 000 zł i odrazu idę procedurą przetargową bez szczegółowego szacowania? Uniknę zarzutu zaniżania wartości inwestycji w celu omijania procedury przetargowej.

20

Ciekaw jestem filonie jak będziesz później badał rnc? wink

21

też jestem ciekawy wink A nie mam koncepcji jak to oszacować a propozycja władzy była taka, żeby na zewnątrz nie zlecać wyceny a iść przetargiem.

22

Skorzystaj z mojej podpowiedzi w poście #18

23

bipi napisał/a:

Bardzo dobrym "narzędziem" do szacowania wartości zamówienia na prace projektowe są Środowiskowe Zasady Wycen Prac Projektowych, w których podane są algorytmy szacowania prac projektowych.

NO TYLKO TRZEBA SIĘ NA TYM ZNAĆ

24 (edytowany przez bipi 2014-11-20 07:47:33)

Nieprawda - i nie krzycz wink Nie będąc budowlańcem jestem w stanie oszacować prace projektowe na rb.
PS.: Oczywiście na podstawie ŚZWPP

25

Moje gratulacje , ja będąc budowlańcem nie umiem i nawet moje koleżanki i koledzy architekci z przygotowania inwestycji mają czasami duże trudności rb to roboczogodzina w wykonawstwie,  a w projektowaniu jest jnp - jednostka nakładu pracy