Temat: nie wywiązywanie się z umowy
Wykonawca nie wywiązuje się z umowy na usługi, tzn, nie wykonuje jej w terminie, teraz nie wiem jak mam go obciążyć za odstąpienie od warunków umowy bo w umowie nie ma zapisu o karach umownych.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca nie wywiązuje się z umowy na usługi, tzn, nie wykonuje jej w terminie, teraz nie wiem jak mam go obciążyć za odstąpienie od warunków umowy bo w umowie nie ma zapisu o karach umownych.
ale chyba masz w umowie zabezpieczenie należytego wykonania umowy, art.147.2
Własnie problem tkwi w tym, że nie, bo to usługa poniżej 14 tys. a mój poprzednik nie wpadł na genialny pomysł, żeby jakos ta umowę zabezpieczyć. Nie obejmuje to pzp ale może wiecie co robić w takich przypadkach.
To moze najpierw art 471 Kc dot.obowiazku naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania umowy.........ewentualnie potem art.491.2 Kc dot. odstapienia od umowy ale to bedzie wymagało dodatkowych czynności poprzez najpierw wyznaczenie mu dodatkowego terminu do wykonania zobowiazania.Nie wiem dokładnie jakie zapisy zawiera umowa.
Jedyny zapis dot. sporów to, że będą przekazane do wyłacznej własciwości Sądu.
Jego odpowiedzialnośc i obowiązki wynikać beda z mocy ustawy- KC, mozesz wykorzystac art. o których wspomniałam
oki, dziękuje:)
niestety pozostaje tylko KC
choc wydaje sie ze moze byc ciezko tobie cos wskurac i udowodnic... lepiej pomysl o rozwiazaniu umowy ale spraw sobie papierki... wezwania itp.
Pierwsze pismo właśnie wysłałam, że stwierdzono zaniedbania w wykonaniu zobowiązań umowy i wezwanie do wykoania usługi w okreslonym terminie. Może poskutkuje.
Jak będziesz miała dalej jakies problemy ,pytaj ,powodzenia:)
moglas dopisac iz: w przypdku niewywiazania sie z.... zostana powziete kroki prawne zgodne z KC...
to przewaznie dziala
dzięki, nastepnym razem na pewno ich postraszę;)
Wykonawca miał wykonać usługę do końca zeszłego tyg. i nadal się z niej nie wywiązuje, jedno pismo zostało wysłane, potwierdzenie odebrania przyszło. Co teraz? Czy wysyłać nastepne?
A masz zapisy o karach umownych?
Maarta jeśl chcesz odstąpic od umowy to art.491.1 KC ale jest jeszcze odpowiedzialnośc odszkodowawcza o ktorej mowa w art.471 KC i sąd -czasami ostateczny
Pscoła, podeslij tę umowę...
W tym rzecz, że nie ma zapisu o karach umownych:( Jedyny zapis dot. zastosowania kc i rozstrzygbnięcie sporów przez sad, a tego wolałabym uniknąć. jestem zdziwiona,że prawnik podpisał taka umowę.
Może ten prawnik miał interes prawny gdzie indziej Maarta wyślij jeszcze jedno pismo z podobną inormacja jak poprzednio tylko tym razem zazacz ,że niezastosowanie sie do tego , skutkowac będzie odstapieniem od umowy- ex nunc
...i że masz go gdzieś...;) Napisz mu, żeby sie wypchał słomą;)
i możesz mu załączyć do tego pisma próbke tej słomy jestem ZA!
Ok, Jacku przekażę....;)
Napiszę pisemko i powołam sie na kc, zobaczymy!!
dziekuję!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc