1

Temat: Korekta finansowa - projekt współfinansowany z UE

Witam,
Kontrola postępowania z udziałem środków UE. W toku dużej ilości pytań do SIWZ decydujemy się na przesunięcie terminu składania ofert, tak by wykonawcy mieli czas na zapoznanie się z dokumentacją (brak niektórych dok. tech. na BIP). Odpowiedzi na zapytania wraz z nowym terminem wysyłamy do wykonawców, informacja o tym fakcie została opublikowana w BIP.
Brak jest ogłoszenie o zmianie ogłoszenia w DDUE. Żaden z potencjalnych wykonawców nie złożył oferty w "starym" terminie, dlatego też wnioskuję, iż wszyscy  obserwują BIP i stronę zamawiającego a nie DDUE.

Oczywiście kontrola, bo jakże by inaczej i Korekta w wysokości 5%.

Czy ktoś z forumowiczów bronił się przed takim uchybieniem? Jak zapewne w większości wypadków kontrolujący ślepo się trzymają tabelek, nie biorąc wyjaśnień pod uwagę (albo biorąc, a i tak zostają przy swoim). Dla nich uchybienie to uchybienie, mimo iż brak tego ogłoszenia nie miał wpływu na przebieg postępowania.

Z góry dziękuję za ewentualną wskazówki.

2

Odp: Korekta finansowa - projekt współfinansowany z UE

W podobnej sprawie rozstrzygał Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie - zobacz wyrok WSA w Krakowie z dnia 20 września 2012 r., sygn. akt III SA/Kr 1555/11. W wyroku tym WSA podzielił poglądy instytucji zarządzającej o nałożeniu korekty finansowej. Skargę do Naczelnego Sądu Administracyjnego od tego wyroku złożył beneficjent. NSA w wyroku z dnia 28 maja 2014 r., sygn. akt II GSK 422/13 oddalił skargę beneficjenta. Na dzień dzisiejszy brak jest uzasadnienia tego wyroku NSA na stronie http://orzeczenia,nsa,pl

3

W poprzednim poście podałem zły adres strony NSA - powinno być: http://orzeczenia.nsa.gov.pl

4

Dziękuję za szybką odpowiedź.

5

Nie wybronisz się! Ci kontrolujący to beton nie do skruszenia.

6

Witam raz jeszcze,

Czy ktoś z Forumowiczów spotkał się z sytuacją, iż Zamawiający ogłosił przetarg "powyżej progów" a jakby nie patrzeć nie musiał, gdyż wartość zamówienia była poniżej progów, (orzeczenie lub wyrok)?

Projekt całej kanalizacje jest powyżej progów, zrobiona cześć była poniżej. Jak na razie nigdzie nie ma wspomniane, iż będziemy robić dalszą część (brak kasy). WPF o tym milczy.

7

I SA/Ol 484/11 - Wyrok WSA w Olsztynie
Jak do tej pory jest to jedyny znany mi wyrok, gdzie IZ przegrała. Sprawa jest niestety nieco inna, ale może znajdziesz tam coś dla siebie.

8

PN dotyczył inwestora zastępczego na budowę hali widowiskowo-sportowej  w SIWZ zapis
warunek w postepowaniu  "Wykonawca spełni warunek jeśli zapewni, wśród osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia Kierownika Projektu, posiadającego wykształcenie wyższe techniczne lub ekonomiczne, minimum 5-letnie doświadczenie zawodowe w zarządzaniu lub kierowaniu zespołem nadzorującym realizację i rozliczenia inwestycji publicznych jako kierownik zespołu lub kierownik projektu, w tym dla co najmniej jednej inwestycji o wartości min. 20 mln zł brutto."

w protokole  zarzut i korekta finansowa  - powód- naruszenie umowy poprzez określenie warunków udziału w postepowaniu w sposób, który mógłby utrudnić uczciwą konkurencje oraz nie zapewnił równego traktowania wykonawców.
I co wy na to ?

9

Dodam , ze przede wszystkim chodzi im o 5 lat doświadczenia. Czy to jest utrudnienie konkurencji?

10

Może tu coś znajdziesz  KIO 1586/13, UZP/ZO/0-855/05
Albo da się jakoś wykorzystać to: Zachowanie zasad uczciwej konkurencji nie powinno być rozpatrywane przez pryzmat konieczności dopuszczenia do udziału w postępowaniu każdego podmiotu, który posiada jakiekolwiek doświadczenie zawodowe, albowiem nie gwarantuje to jego przyszłej, należytej realizacji. Okoliczność, że niektóre podmioty działające na rynku nie spełniają w danym momencie warunków udziału w postępowaniu, nie stanowi o naruszeniu zasad uczciwej konkurencji oraz równego traktowania wykonawców, w szczególności jeśli wymagania Zamawiającego są uzasadnione jego faktycznymi potrzebami. Zauważyć należy, że w przedmiotowym postępowaniu
nie wniesiono odwołania  wobec treści ogłoszenia o zamówieniu. W ocenie zamawiającego wynika to z faktu, iż na rynku funkcjonuje szereg podmiotów, które wykonują kompleksowo wszystkie roboty wchodzące w skład takich inwestycji. Podkreślić należy także fakt, iż zgodnie z nowelizacją ustawy Prawo zamówień publicznych z 22.12.2009 r., która ustanowiła art. 26 ust. 2b, wykonawcy niespełniający samodzielnie warunków udziału w postępowaniu mają możliwość polegania na wiedzy i doświadczeniu, potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia lub zdolnościach finansowych innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków.

11

Jestem ciekawa ile lat dla kontrolującego to uczciwa konkurencja ?

12

zamjelcz napisał/a:

Pytanie na czym kontrolujący opiera swoje przekonanie? Zgodnie z jakim przepisem zamawiającemu należy się korekta?

13

covec napisał/a:
zamjelcz napisał/a:

Pytanie na czym kontrolujący opiera swoje przekonanie? Zgodnie z jakim przepisem zamawiającemu należy się korekta?

Na czym ?? Na taryfikatorze .... i ze tak ze swojego podwórka zapodam zdanie kontrolującego - "...powyższy zapis mógł ZNIECHĘCIĆ do udziału w postępowaniu..." - ... ludzie ....

14 (edytowany przez covec 2015-01-14 12:49:49)

To że na taryfikatorze to ja wiem, ale ciekawiło mnie na czym jeszcze. Idąc tą drogą, można zadać pytanie czy 4,5 roku byłoby już dobrze(?).

Oczywiście w umowie o dofinansowanie warunki określone były b. ogólnie a więc można zapytać o co chodzi...?

Ciekawe jak na tym tle wygląda stosowanie ceny jako jedynego kryterium...człowiek chce się zabezpieczyć poprzez określenie doświadczenia (większe doświadczenie -wyższe stawki, wyższa cena oferty) a tu proszę...za wysoko. Ale jak byłaby na finiszu lipa, to też źle...do d....