1 (edytowany przez woow 2013-09-18 11:41:59)

Temat: Pełnomocnictwo od podmiotu udostęniającego zasoby.

Co sądzicie o pomyśle, żeby żądać od Wykonawcy udokumentowania, że osoba podpisująca zobowiązanie podmiotu trzeciego jest odpowiednio umocowana do reprezentowania tego podmiotu?

2

Odp: Pełnomocnictwo od podmiotu udostęniającego zasoby.

Na jakiej podstawie?

3 (edytowany przez woow 2013-09-18 11:49:39)

No właśnie nie wiem.
Ale pojawiają się takie orzeczenia KIO.
Np 84/12, 1498/12

Może spotkaliście się z innymi?

4

Wykonawca ma udowodnić że będzie dysponował potencjałem podmiotów trzecich. W zasadzie wykonawca sam powinien udowodnić, również to że dok. podpisały właściwe osoby. Chętnie poczytam jak koleżeństwo z praktyki widzi tą sprawę.

5

No właśnie ja również.
Dotąd stałam na stanowisku, że relacja z podmiotem trzecim jest dwustronna - tj. Wykonawca - podmiot trzeci. I co do zasady to Wykonawca składający ofertę już zbadał, czy udostępnione mu zasoby są realne.
Ale teraz zastanawiam się nad tym nowym pomysłem - nie, żeby mi się podobał, absolutnie NIE!
Zastanawiam się, jak można było dojść do wniosku, że należy żądać dowodów umocowania od podmiotów trzecich. KIO mówi - żądaj, a organy kontrolne zapytają - jak covec powyżej - na jakiej podstawie?
A Ty, biedny zamawiający, się gimnastykuj...

6

Zawsze można (nie)oficjalnie podejrzeć w rejestrach (CEIDG, KRS) kto jest upoważniony do reprezentacji. W przypadku niezgodności można próbować na drodze wyjaśnień z 26.4.

7

a jeśli udostępnia podmiot zagraniczny?

8

ja jednak żądam udokumentowania, iż osoba podpisująca ma umocowanie do oświadczenia woli dla tego podmiotu i na razie ok.

9

Ja także - IMO wynika to z konieczności udowodnienia, że będzie faktycznie dysponował zasobami.

10

woow napisał/a:

a jeśli udostępnia podmiot zagraniczny?

to faktycznie pozostaje czynić jak koledzy powyżej.

11 (edytowany przez woow 2013-09-18 12:32:44)

cbud napisał/a:

ja jednak żądam udokumentowania, iż osoba podpisująca ma umocowanie do oświadczenia woli dla tego podmiotu i na razie ok.

A miałeś już jakąś kontrolę? Czy ktoś/coś już się temu przyglądał?

I jeszcze jedno - żądasz jakiegoś dokumentu dot. podmiotu trzeciego? A jeśli go nie otrzymasz - wzywasz do uzupełnienia?

12

A może ktoś jeszcze dorzuci jakiś komentarz?

13

A może wrócimy do tematu?

14

A może tak
Rozporządzenie (dokumenty) wskazuje jeżeli wykonawca, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, może żądać

dokumentów dotyczących w szczególności:( katalog otwarty)np:

-zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu,
- sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia,
- charakteru stosunku, jaki będzie łączył Wykonawcę z innym podmiotem,
- okres udziału innego podmiotu

Ja do otwartego katalogu dodaję sposób reprezentacji (badamy realność udostępnienia)

15

doris233 napisał/a:

A może tak
Rozporządzenie (dokumenty) wskazuje jeżeli wykonawca, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, może żądać

dokumentów dotyczących w szczególności:( katalog otwarty)np:

-zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu,
- sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia,
- charakteru stosunku, jaki będzie łączył Wykonawcę z innym podmiotem,
- okres udziału innego podmiotu

Ja do otwartego katalogu dodaję sposób reprezentacji (badamy realność udostępnienia)

Jestem ciekawa waszych opinii...