Temat: Pełnomocnictwo od podmiotu udostęniającego zasoby.
Co sądzicie o pomyśle, żeby żądać od Wykonawcy udokumentowania, że osoba podpisująca zobowiązanie podmiotu trzeciego jest odpowiednio umocowana do reprezentowania tego podmiotu?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Pełnomocnictwo od podmiotu udostęniającego zasoby.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co sądzicie o pomyśle, żeby żądać od Wykonawcy udokumentowania, że osoba podpisująca zobowiązanie podmiotu trzeciego jest odpowiednio umocowana do reprezentowania tego podmiotu?
Na jakiej podstawie?
No właśnie nie wiem.
Ale pojawiają się takie orzeczenia KIO.
Np 84/12, 1498/12
Może spotkaliście się z innymi?
Wykonawca ma udowodnić że będzie dysponował potencjałem podmiotów trzecich. W zasadzie wykonawca sam powinien udowodnić, również to że dok. podpisały właściwe osoby. Chętnie poczytam jak koleżeństwo z praktyki widzi tą sprawę.
No właśnie ja również.
Dotąd stałam na stanowisku, że relacja z podmiotem trzecim jest dwustronna - tj. Wykonawca - podmiot trzeci. I co do zasady to Wykonawca składający ofertę już zbadał, czy udostępnione mu zasoby są realne.
Ale teraz zastanawiam się nad tym nowym pomysłem - nie, żeby mi się podobał, absolutnie NIE!
Zastanawiam się, jak można było dojść do wniosku, że należy żądać dowodów umocowania od podmiotów trzecich. KIO mówi - żądaj, a organy kontrolne zapytają - jak covec powyżej - na jakiej podstawie?
A Ty, biedny zamawiający, się gimnastykuj...
Zawsze można (nie)oficjalnie podejrzeć w rejestrach (CEIDG, KRS) kto jest upoważniony do reprezentacji. W przypadku niezgodności można próbować na drodze wyjaśnień z 26.4.
a jeśli udostępnia podmiot zagraniczny?
ja jednak żądam udokumentowania, iż osoba podpisująca ma umocowanie do oświadczenia woli dla tego podmiotu i na razie ok.
Ja także - IMO wynika to z konieczności udowodnienia, że będzie faktycznie dysponował zasobami.
a jeśli udostępnia podmiot zagraniczny?
to faktycznie pozostaje czynić jak koledzy powyżej.
ja jednak żądam udokumentowania, iż osoba podpisująca ma umocowanie do oświadczenia woli dla tego podmiotu i na razie ok.
A miałeś już jakąś kontrolę? Czy ktoś/coś już się temu przyglądał?
I jeszcze jedno - żądasz jakiegoś dokumentu dot. podmiotu trzeciego? A jeśli go nie otrzymasz - wzywasz do uzupełnienia?
A może ktoś jeszcze dorzuci jakiś komentarz?
A może wrócimy do tematu?
A może tak
Rozporządzenie (dokumenty) wskazuje jeżeli wykonawca, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, może żądać
dokumentów dotyczących w szczególności:( katalog otwarty)np:
-zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu,
- sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia,
- charakteru stosunku, jaki będzie łączył Wykonawcę z innym podmiotem,
- okres udziału innego podmiotu
Ja do otwartego katalogu dodaję sposób reprezentacji (badamy realność udostępnienia)
A może tak
Rozporządzenie (dokumenty) wskazuje jeżeli wykonawca, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, może żądaćdokumentów dotyczących w szczególności:( katalog otwarty)np:
-zakres dostępnych Wykonawcy zasobów innego podmiotu,
- sposób wykorzystania zasobów innego podmiotu, przez Wykonawcę, przy wykonywaniu zamówienia,
- charakteru stosunku, jaki będzie łączył Wykonawcę z innym podmiotem,
- okres udziału innego podmiotuJa do otwartego katalogu dodaję sposób reprezentacji (badamy realność udostępnienia)
Jestem ciekawa waszych opinii...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc