1

Temat: forma oświadczenia podwykonawcy

Wykonawca w celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu będzie polegał na wiedzy i doświadczeniu podmiotu trzeciego.
Wykonawca do oferty załączył kopię pisemnego zobowiązania poświadczoną za zgodność z oryginałem (powinien być oryginał).
Wiem, że muszę wezwać do uzupełnienia.
Dodatkowo Wykonawca złożył:
- oświadczenie podwykonawcy o braku podstaw do wykluczenia poświadczone za zgodność przez Wykonawcę
- zaświadczenie podwykonawcy z US i ZUS poświadczone za zgodność przez Wykonawcę
Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia powinno być w oryginale natomiast zaświadczenia z US i ZUS powinny być poświadczone za zgodność przez Podwykonawcę ?? Dobrze rozumiem ?

2

Odp: forma oświadczenia podwykonawcy

Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia nie musi być w oryginale, wystarczy kopia za zgodność, natomiast dok., od podmiotu trzeciego jak US czy ZUS mogą zostać potwierdzone przez ten podmiot lub wykonawcę.

3

Dzięki, czyli wzywam tylko o pisemne zobowiązanie.

4

istnieje pogląd, że kopie dokumentów może potwierdzić tylko ten, którego dokumenty dotyczą, czyli wykonawca potwierdza swoje, a podwykonawca swoje dokumenty.
kwestia interpretacji znaczenia słowa "odpowiednio"

5

Uchwała KIO/KD 113/13 Krajowej Izby Odwoławczej z dnia 27 grudnia 2013 r. str. 3

6

mateusz napisał/a:

Wykonawca w celu wykazania spełnienia warunków udziału w postępowaniu będzie polegał na wiedzy i doświadczeniu podmiotu trzeciego.
Wykonawca do oferty załączył kopię pisemnego zobowiązania poświadczoną za zgodność z oryginałem (powinien być oryginał).
Wiem, że muszę wezwać do uzupełnienia.
Dodatkowo Wykonawca złożył:
- oświadczenie podwykonawcy o braku podstaw do wykluczenia poświadczone za zgodność przez Wykonawcę
- zaświadczenie podwykonawcy z US i ZUS poświadczone za zgodność przez Wykonawcę
Oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia powinno być w oryginale natomiast zaświadczenia z US i ZUS powinny być poświadczone za zgodność przez Podwykonawcę ?? Dobrze rozumiem ?

Ja uznaję pogląd jak Szad. Wymagam tylko pisemnego zobowiązania w oryginale a dokumenty potwierdza podmiot którego dokumenty dotyczą i wprost wpisuję to w siwz. Innej formy nie uznaję.

7

Był taki pogląd który mówił że za zgodność z oryginałem może potwierdzić tylko ten który posiada, widzi dokument oryginalny, czyli jego właściciel.
W/g mnie to nieprawidłowe podejście i można uznać np dokumenty podmiotu 3 potwierdzone przez wykonawcę.

8

jarosław napisał/a:

........ i można uznać np dokumenty podmiotu 3 potwierdzone przez wykonawcę.

Oczywiście, to wynika wprost z rozporządzenia.