1

Temat: Co robić??!!

Wykonawca wpisał w złożonej ofercie nazwy spawarek i miał zakreślić TAK/NIE, że spełniają parametry techniczne wymagane przez Zamawiającego (i nie zrobił tego), a poza tym po szybkim przejrzeniu internetu okazało się, że sprzęt nie do końca spełnia wymagania.
W opisie przedmiotu zamówienia zaznaczone były dokumenty konieczne dla zamawiającego- certyfikaty, atesty, instrukcje - do złożenia w momencie gotowości do dostarczenia spawarek. Żaden z wykonawców nic nie dał.
I teraz jestem w kropce, bo nie wiem co robić?
Wzywać do uzupełnienia certyfikatów?
Do wyjaśnienia?
Do poprawienia oferty?
Czy od razu odrzucić?

2

Odp: Co robić??!!

"W opisie przedmiotu zamówienia zaznaczone były dokumenty konieczne dla zamawiającego- certyfikaty, atesty, instrukcje - do złożenia w momencie gotowości do dostarczenia spawarek. Żaden z wykonawców nic nie dał": - czyli nie do oferty  - więc nie ma potrzeby uzupełniać oferty.

Reszta do wyjaśnienia.

3

Czyli wezwać do wyjaśnienia braku zaznaczenia TAK/NIE? Czy wyjaśnienia parametrów technicznych?

4

Nie znamy szczegółów - ale to nie istotne - zawsze lepiej wyjaśnić z wykonawcą ofertę, niż pochopnie od razu odrzucić - jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości - wyjaśnić wszystko z wykonawcą - rozumiem, że prócz zakreślenia  TAK/NIE, obok miał opisać co oferuje - i oto właśnie spytać, iż w ocenie zamawiającego ..... itp itd. Jeżeli jego wyjaśnienie nie potwierdzi wymagań zamawiającego - dopiero wtedy odrzucić.

5

Jak mieli dać skoro dokumenty konieczne dla zamawiającego- certyfikaty, atesty, instrukcje - do złożenia w momencie gotowości do dostarczenia spawarek.

Teraz tylko wyjasnienia. Skoro nie napisali nic to poproś o przedstawienie parametrów tych urządzeń.

6

A czy masz w SIWZ opisane te parametry które sprzęt musi spełnic? Czy mozna będzie odnieść te podane przez wykonawce parametry do danych z SIWZ?

7

mam opisane parametry, ale dodatkowo jeden z oferentów nie zaznaczył tego TAK/NIE, a Zatem, wg mnie, to nie bardzo nadaje się poprawy i wyjaśnień

8

Pewnie oświadczył gdzieś że składa ofertę zgodnie z SIWZ i opisem PZ więc na upartego jak złoży wyjaśnienie to można zrobić inną omyłkę. Zresztą nazwy sprzetu masz wiec wykonawca kręcić za bardzo nie może.

9

Ale  po sprawdzeniu parametrów w internecie okazuje się, że są niezgodne z SIWZ.
Teraz muszę rozpisać nowy przetarg po unieważnieniu, tylko zmienię formularz oferty i poproszę żeby wpisali poszczególne wymagane parametry techniczne albo załączyli do oferty karty techniczne sprzętu.
Jak to widzicie?