1

Temat: Określenie wartości jednostkowej

Witam. Czy wg Was można wprost określić  w SIWZ, że wartość jednostkowa zamawianego sprzętu musi być niższa niż 3,5 tys. zł. Zamawiamy kilka rodzajów sprzętu komputerowego i chcielibyśmy uniknąć sytuacji, że łącznie zmieścimy się w kwocie przeznaczonej, ale będziemy mieli braki na paragrafach, gdy pojedynczy sprzęt nam przeskoczy powyżej 3,5 tys.

2

Odp: Określenie wartości jednostkowej

Ja raczej nie jestem za taką informacją która będzie ograniczała wykonawców, nie można określać przedmiotu zamówienia w taki sposób aby oferowany dany asortyment był do kwoty X jeżeli przekroczy to takiej oferty co?, nie przyjmujemy!?
Macie łączną kwotę przeznaczoną i to jest w Pzp istotne, ustawa nie mówi o kwocie na paragrafach.

3

Pablo napisał/a:

Witam. Czy wg Was można wprost określić  w SIWZ, że wartość jednostkowa zamawianego sprzętu musi być niższa niż 3,5 tys. zł. Zamawiamy kilka rodzajów sprzętu komputerowego i chcielibyśmy uniknąć sytuacji, że łącznie zmieścimy się w kwocie przeznaczonej, ale będziemy mieli braki na paragrafach, gdy pojedynczy sprzęt nam przeskoczy powyżej 3,5 tys.

Szacunkową wartość zamówienia,  nawet szacunkową jednostkową wartość zamówienia można podać, lecz co do górnego ograniczania ..... nie widzę takiej możliwości.

4 (edytowany przez Pablo 2014-06-11 13:29:39)

W zasadzie masz rację, ale czytam uchwałę KIO/KD 47/09 wydanej po kontroli doraźnej w IPN, w którym UZP zarzuciło w tym względzie naruszenie art.7 ust.1, a w uzasadnieniu KIO podaje, że niczego to nie narusza... Ostatecznie nie mam pojęcia czy narusza, czy nie narusza...

5

Pablo napisał/a:

W zasadzie masz rację, ale czytam uchwałę KIO/KD 47/09 wydanej po kontroli doraźnej w IPN, w którym UZP zarzuciło w tym względzie naruszenie art.7 ust.1, a w uzasadnieniu KIO podaje, że niczego to nie narusza... Ostatecznie nie mam pojęcia czy narusza, czy nie narusza...

ale co? - podawanie wartości zamówienia, czy ograniczanie górnej granicy ceny ??

6

KIO napisało: "Wskazanie, że wartość każdej sztuki zamawianych mebli powinna być poniżej 3500 zł, w ocenie składu orzekającego nie narusza przytoczonych wyżej przepisów, tak samo, jak nie narusza art.7 ust.1 Prawa zamówień publicznych, zgodnie z którym Zamawiający przygotowuje i przeprowadza postępowanie o udzielenie zamówienia w sposób  zapewniający zachowanie uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie  wykonawców..... W konsekwencji, oczekiwanie Zamawiającego co do nieprzekraczalnej wartości poszczególnych mebli nie jest sprzeczne ani z art.2 pkt 1 i 5 Prawa zamówień publicznych, ani z art.7 ust. 1 Prawa zamówień publicznych."

7

I widzisz - jedna sprawa - 2 różne opinie i jak zwykle UZP kontra KIO.

ja bym podał taką informację wykonawcom, bez ograniczania górnej wartości ceny, że zam. ze względu na .... itp. itd. - jednocześnie podałbym jednostkowe wartości zamówienia (netto).

8

Dziękuję. Coś trzeba przyjąć...

9

No .. coś trzeba - powodzenia więc ... smile

10 (edytowany przez Marcel 2014-06-11 15:03:16)

Można wspomnieć w SIWZ że zaleca się aby wartość przedmiotu X nie przekraczała kwoty Y jednak sztywno stawiać warunek kwotowy to nie bardzo to widzę.

11

Podziel zamówienie na części.