1

Temat: pytanie dot. siwz

czy stosując ustawę przy zamówieniach poniżej 14.000 euro ze względu na brak regulaminu, pisząc ofertę, specyfikację muszę odnosić się do wszystkich przepisów dokładnie czy mogę niektóre omijać wink bo inwestycja nie jest powyżej 14.000

2

Odp: pytanie dot. siwz

Jak można stosować ustawe do zamówień poniżej 14 tys ojro skoro ustawa mówi, że jej sie do takich wartości nie stosuje? wink

3

Zamówienia poniżej 14.000 euro nie podlegają przepisom ustawy Pzp. Przy tej wartości zamówienia chowasz ustawę do szuflady.

4

Marko, odpowiedz grzeczniej myszce, nie widzisz, że to debiutantka w tej dziedzinie? smile

5

ja to dopiero przejmę a tak robi kolega z biura obok a narazie teoretycznie pytam

6

a jak to jest jednostka samorządowa to również ją chowam do szuflady, nie licząc się z późniejszymi sugestiami

7

Czyli przygotowujesz się? smile Oj, dla niektórych jest to ciężki kawałek chleba...

8

Bez względu na rodzaj jednostki...

9

więc co radzisz, jak mam się zabrać do tych zamówień?? ile ty już tym się zajmujesz wink

10

Poczytaj ustawę i załatw sobie jakieś szkolenie smile
Ja siedzę w tym krótko...tylko 11 lat...

11

czytam ustawę, ale też mam na głowie inne zadania ;( 11 to już kawałek-jesteś w tym pewnie bdb- a ja ...

12

E tam, ja dopiero raczkuję...;)

13

jak ty raczkujesz to co ja robie hehe - jedna ciemna wielka dziura hehe w mojej głowie jeśli chodzi o te tematy wink

14

Myszka nic sie nie martw, ja też przedszkolak z 3 letnim stażem jestem big_smile

15

Marko i co jak zaczynałeś miałeś jakiekolwiek pojęcie o tym czy nic i sam się uczyłeś potem szkolenia utp. mnie narazie to wszystko przeraża, im więcej czytam tym wiem że ten temat jest ogromny i nie da się go tak poprostu opanować w 3-4 miesiące

16

Ja siedziałem w pokoju z moim poprzednikiem ale nie zagłębiałem sie w to zbytnio póki szef nie postanowił go awansować a mi powierzyć zamówienia... big_smile - kariere w zamówieniach zacząłem od wejścia w życie PZP. W sumie jakoś szybko sie wdrożyłem, przede wszystkim porządne szkolenie na dzień dobry - ale nie jakieś warsztaty dla wyjadaczy, którzy rozbierają na cząstki konkretne przypadki tylko szkolenie podstawowe. Poza tym duuuuuuużo własnego zaangażowania, czytanie ustawy, komentarzy, wyroków, interpretacji no i oczywiście uczestnictwo na forach dyskusyjnych wink. Forum daje dużo pod tym względem że utrwala wiedze - szczególnie jak złapiesz już taki poziom by próbować pomagać innym - jak odpowiesz na forum niezgodnie z porządkiem prawnym to Cie nieuchronnie inni wyprostują big_smile - a czasami są takie przypadki, że ZA orzekają jak chcą... . Takich forów miałem z 5. Teraz głównie pisze tu, sporadycznie na 2 innych. Ot cała historia wink

17

Marko napisał/a:

Teraz głównie pisze tu, sporadycznie na 2 innych. Ot cała historia wink

Marko, na Twój znak my tu wszyscy przejdziemy! wink

No, chyba że forum Janosika powstanie niczym Feniks z popiołów i Janosik tam wszystkich zapędzi... zaprosi, znaczy smile

18

Ha, witaj Tymek i aktywniej prosze dla dobra ogółu smile

19

Marko napisał/a:

Ha, witaj Tymek i aktywniej prosze dla dobra ogółu smile

Popieram!
P.S. Przydałby sie jeszcze Najedzony...;)

20

Kłaniam się ładnie smile

Trochę ciężko będzie aż tyle "forumów" obskoczyć - ale skoro tu tak miło to postaram się zaglądać w miarę często smile

Od tej pory obiecuję już tylko na temat pisać wink