1

Temat: Termin podpisania umowy - przesuniecie

Podałem w SIWZ Termin podpisania umowy np. 1 lipca, dziś wiem, że nie zdążę rozstrzygnąć postępowania w do tego Terminu. Szacuję, że będę mógł podpisać umowę kilka dni później 5, 6 lipca.

Zastawiam się, czy mogę podpisać umowę z późniejsza datą, skoro w SIWZ i ogłoszeniu wskazywałem konkretny Termin.

2

Odp: Termin podpisania umowy - przesuniecie

w siwz i ogłoszeniu podałeś datę podpisania umowy?

3 (edytowany przez sinek 2014-06-17 09:32:01)

W SIWZ i ogłoszeniu podałem czas rozpoczęcia  i zakończenia umowy. Niestety, zamiast napisać, ze umowa będzie obowiązywała od dnia podpisania umowy, wskazałem konkretny termin - 1 lipca.
dzisiaj wiem, ze umowę będę mógł podpisać kilka dni po tym terminie, czyli zacznie obowiązywać kilka dni po terminie podanym w SIWZ.

4 (edytowany przez bipi 2014-06-17 09:32:10)

Realizację umowy przesuń o te 5, 6 dni - jest to dopuszczalne - tak aby w rezultacie termin wykonania pozostał taki sam (ilość dni).

5

Jestem po otwarciu ofert, nie mogę zmienić terminu realizacji zadania w SIWz.
Rozumiem jednak , że piszesz o umowie, którą podpiszę z wykonawcą, zastanawiałem się bo jest to zmiana względem tego co było podane w SIWZ i projekcie umowy.

Boję się, ze jeśli napiszę w umowie, że ta obowiązuje np. od 6 lipca, to dostanę zarzut, że zmieniłem termin, który podałem w SIWZ.

6

czyli wpisałeś w ogłoszeniu i siwz, że 01.07 to data rozpoczęcia wykonania zamówienia? - to lipa,
a jakie przewidziałeś zmiany do umowy z art. 144?

7 (edytowany przez sinek 2014-06-17 10:09:02)

w ogłoszeniu mam tylko termin zakończenia, niestety w SIWZ mam wpisane 1 lipca

zmian nie przewidziałem

?

8

Ale te daty to masz terminy realizacji zamówienia, czy wpisałeś w siwz  1 lipca jako termin podpisania umowy?

9

Hmmm... nawet można przewrotnie stwierdzić, że jeśli nie zmienisz terminu realizacji, zawrzesz umowę niezgodną z treścią oferty (zawrzesz umowę na krótszy termin!). Powinieneś zmienić!

10

Jako termin realizacji zamówienia

11

Jasne, ale problem polega na tym, że nie mam pojęcia czy mogę zmienić termin w umowie, która mam podpisać.  Oczywiście zamiast 1 lipca wpisałbym dzień, w którym podpiszę tę nieszczęsną umowę.

Pytanie tylko czy jest to zgodne z prawem?

12

Przecież jeśli zmienisz, to nie dokonujesz jakiejś istotnej zmiany, bo jako taki termin (okres) realizacji umowy nie ulega zmianie - zmieniają się jedynie daty, a to wg mnie nie ma żadnego wpływu na krąg Wykonawców ani na cenę, czyli jest nieistotne.

13

Ważne, czy ogłaszając przetarg dobrze uwzględniłeś datę rozpoczęcia realizacji zamówienia, jesli tak, uważam, że skoro i tak mamy termin związania z ofertą, który nawet możemy przedłuży,ć więc de facto zmienia nam się termin realizacji zamówienia. Zakładając, że tak jest te 5 dni to nie jest wielkie halo.

14

Chyba, ze sam przedmiot zamówienia ma właśnie wpływ na krąg wykonawców.

15

Podobnie do tego podchodzę, z drugiej strony, trochę obawiam się zarzutu, o zmianę umowy względem projektu umowy załączonego do SIWZ.

16

Wydaje mi się, że skoro określiłeś datę podpisania umowy, która jest nierealna - to nie masz wyjścia i podpisujesz umowę w faktycznym terminie. Był kiedyś wyrok KIO, w którym przewijał się zwrot " nierealny termin" niestety nie mam go pod ręką

17

Czyli mam trzy wyjścia:

1. Podpisać umowę z datami określonymi w SIWZ
2. Podpisać umowę ze zmienioną datą
3 Nie podpisywać umowy i unieważnić postępowanie sad

Skupiam się raczej na dwóch pierwszych wyjściach z tej sytuacji.

18

Zdecydowanie bramka nr 2 wink

19

Wyjście czwarte:
walnij papierami w biurko i zostaw dla kolegi ;-)

20

na samodzielnym stanowisku wyjście nr 4 nie raczej się nie sprawdzi smile hehe

21

A co jest przedmiotem zamówienia?

22

sinek napisał/a:

Czyli mam trzy wyjścia:

Na pewno 3 nie wchodzi w grę, ponieważ nie ma przesłanek do unieważnienia tej umowy. Biorę pod uwagę jeszcze 4 wyjście - Zawrzeć umowę z datą późniejsza ale bez zmiany daty końcowej...

23

Zmiana terminu nie będzie miała to żadnego wpływu na przedmiot zamówienia.

24

bipi napisał/a:
sinek napisał/a:

Czyli mam trzy wyjścia:

Na pewno 3 nie wchodzi w grę, ponieważ nie ma przesłanek do unieważnienia tej umowy. Biorę pod uwagę jeszcze 4 wyjście - Zawrzeć umowę z datą późniejsza ale bez zmiany daty końcowej...

To wyjście nr 5. wink A tak serio to właśnie zależy od tego, co jest przedmiotem zamówienia.

25

sinek napisał/a:

Zmiana terminu nie będzie miała to żadnego wpływu na przedmiot zamówienia.

Ale czy ja się pytałem czy ma wpływ czy nie??? Ja się pytałem o przedmiot, bo to ma w tej sprawie kluczowe znaczenie... Ale jak nie chcesz, to nie odpowiadaj...