1

Temat: Dwa pytania

1. mam spór czy do SIWZ można podać kwotę jaka dysponujemy na wykonanie zadania ( po to aby nie wpłynęła niższa oferta)
2. czy wzoru umowy na bip można wstawić inspektora nadzoru skoro został już wyłoniony?

2

Odp: Dwa pytania

zielony26 napisał/a:

1. mam spór czy do SIWZ można podać kwotę jaka dysponujemy na wykonanie zadania ( po to aby nie wpłynęła niższa oferta)
2. czy wzoru umowy na bip można wstawić inspektora nadzoru skoro został już wyłoniony?

1. Kwotę na sfinansowanie zamówienia - nie możesz, tę podajesz przy otwarciu. Ale możesz podać wartość zamówienia.

2. A po co. Potem wpiszesz.

3

1. jw.
2. Nie wiem nawet czy można, ochrona danych osobowych.  Można zawsze wpisać w siwz, że zamawiający wskaże inspektora nadzoru.

4

1. tak jak Darek W.
2. Lepiej nie. Wykropkuj miejsce, potem wpiszesz

5

ok. dzięki za posty. pozdrawiam

6

DarekW., Maarta, eva - wskażcie mi proszę gdzie w ustawie jest mowa o tym, że nie można podawać kwoty jaka dysponuje zamawiający na wykonanie zadania???

7

Art. 86. 1. 3. Bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

czyli nie wcześniej, np. w SIWZ.

8

Art. 86.3 mówi o obowiązku, a nie o zakazie - jaki masz np. w tymże artykule w ust. 1.

9

Tylko drogą dedukcji.
Ponadto art. 36- wyliczanka wszystko co ma znajdowac się w siwz.

Sugerujesz Miras, że  jak nie ma nigdzie zakazu to znaczy że dozwolone.

10

Miras ma racje. Maarta art. 36 nie wylicza wszystkiego co ma znajdować się w siwz tylko wskazuje elementy, które muszą się w niej znajdować obligatoryjnie - "co najmniej".

11

No to jeszcze raz: MOŻNA, pisałem o tym wielokrotnie na forum, nawet zanim pokazały się wyroki KIO: 586/09; 600/09

12

Czyli zdania są podzielone. Moim zdaniem bezpieczniej będzie podać kwotę przy otwarciu ofert.

13

Uważam podobnie jak MIRAS - można!

14

Jasne, można, jak i wiele innych rzeczy interpretując nasze prawo smile Zawsze jest jakaś furtka, dla mnie czytelny jest art. 86.1.3. kwotę należy podać bezpośrednio przed otwarciem ofert i tak powinno się zrobić.

15

Maarta napisał/a:

dla mnie czytelny jest art. 86.1.3. kwotę należy podać bezpośrednio przed otwarciem ofert i tak powinno się zrobić.

I słusznie, nikt tego nie neguje. Przepis ten jednak nie odnosi się do treści siwz - powstał on (86.1.3) po to, aby nie dochodziło do bezpodstawnego unieważniania postępowań z powodu braku środków, narzuca zamawiającemu pewną czynność.