Temat: Dwa pytania
1. mam spór czy do SIWZ można podać kwotę jaka dysponujemy na wykonanie zadania ( po to aby nie wpłynęła niższa oferta)
2. czy wzoru umowy na bip można wstawić inspektora nadzoru skoro został już wyłoniony?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
1. mam spór czy do SIWZ można podać kwotę jaka dysponujemy na wykonanie zadania ( po to aby nie wpłynęła niższa oferta)
2. czy wzoru umowy na bip można wstawić inspektora nadzoru skoro został już wyłoniony?
1. Kwotę na sfinansowanie zamówienia - nie możesz, tę podajesz przy otwarciu. Ale możesz podać wartość zamówienia.
2. A po co. Potem wpiszesz.
1. jw.
2. Nie wiem nawet czy można, ochrona danych osobowych. Można zawsze wpisać w siwz, że zamawiający wskaże inspektora nadzoru.
1. tak jak Darek W.
2. Lepiej nie. Wykropkuj miejsce, potem wpiszesz
ok. dzięki za posty. pozdrawiam
DarekW., Maarta, eva - wskażcie mi proszę gdzie w ustawie jest mowa o tym, że nie można podawać kwoty jaka dysponuje zamawiający na wykonanie zadania???
Art. 86. 1. 3. Bezpośrednio przed otwarciem ofert zamawiający podaje kwotę, jaką zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.
czyli nie wcześniej, np. w SIWZ.
Art. 86.3 mówi o obowiązku, a nie o zakazie - jaki masz np. w tymże artykule w ust. 1.
Tylko drogą dedukcji.
Ponadto art. 36- wyliczanka wszystko co ma znajdowac się w siwz.
Sugerujesz Miras, że jak nie ma nigdzie zakazu to znaczy że dozwolone.
Miras ma racje. Maarta art. 36 nie wylicza wszystkiego co ma znajdować się w siwz tylko wskazuje elementy, które muszą się w niej znajdować obligatoryjnie - "co najmniej".
No to jeszcze raz: MOŻNA, pisałem o tym wielokrotnie na forum, nawet zanim pokazały się wyroki KIO: 586/09; 600/09
Czyli zdania są podzielone. Moim zdaniem bezpieczniej będzie podać kwotę przy otwarciu ofert.
Uważam podobnie jak MIRAS - można!
Jasne, można, jak i wiele innych rzeczy interpretując nasze prawo Zawsze jest jakaś furtka, dla mnie czytelny jest art. 86.1.3. kwotę należy podać bezpośrednio przed otwarciem ofert i tak powinno się zrobić.
dla mnie czytelny jest art. 86.1.3. kwotę należy podać bezpośrednio przed otwarciem ofert i tak powinno się zrobić.
I słusznie, nikt tego nie neguje. Przepis ten jednak nie odnosi się do treści siwz - powstał on (86.1.3) po to, aby nie dochodziło do bezpodstawnego unieważniania postępowań z powodu braku środków, narzuca zamawiającemu pewną czynność.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc