1

Temat: tonery

co zrobić w sytuacji gdy w marcu br. akupilismy materiały biurowe na kwotę 130.000 zł a teraz PKWiU przekazalo nam drukarki bez tonerów (których przkeazania nie bylismy w stnaie rpzwidzieć - poprostu przyjechali, zainstalowali , wzięli stare i pojechali) i teraz trzeba dokupic kilka tonerów na kwotę ok. 4.000 zl czy w zwiazku z tym ze na poczatku roku robiłam postepowanie przetargowe teraz tez musze zrobić? dodac wartośc 4.000 do 130.000 i przperowadzi.ć w odpowiedniej procedurze

2

Odp: tonery

Jeżeli w PN nie miałaś przewidzianych zam. uzupełniających, to robisz nowe postępowanie w PN.

3

jacek0707 napisał/a:

Jeżeli w PN nie miałaś przewidzianych zam. uzupełniających, to robisz nowe postępowanie w PN.

Absolutnie sie nie zgadzam, zamówienie pierwotne zostało oszacowane i udzielone zgodnie z PZP. Zakup obecny nie był planowany i nie ma podstaw by go z tamtym łączyć. Tonery Dorotko kupujesz poza ustawą

4

Szkoda, że RIO nie miało takiego zdania jak Ty Marko... Wytkneli to podczas kontroli, stąd taka moja opinia.

5

własnie też mamy kotrole w przyszłym roku i ten będzie kontrolowany 2007 rok stąd się obawiam

6

jacek0707 napisał/a:

Szkoda, że RIO nie miało takiego zdania jak Ty Marko... Wytkneli to podczas kontroli, stąd taka moja opinia.

A to RIO ma patent na nieomylność? RIO przyjmuje argumenty tylko trzeba sie umieć bronić...
"Moje" RIO przyjeło tego typu wyjaśnienie, ale zdaje mi sie że polemika nie ma sensu wink

7

wniosek z tego taki że należy mieć argumenty popierajace działania jakie się wykonuje a jka patrzę na rózne opinie to i Marko ma racje i Jacek0707 wiec trzeba coś wybrać:)

8

Opinia UZP jest chyba dobrym argumentem?

9

Zgadzam się z Piotrem. Dodam, że kontrolującym był ktoś, kto pracował wcześniej w Departamencie Kontroli UZP. Ale byc może jednak nie miał racji...
Ja staram się na forum argumentować tym, co pokazuje zycie. To tyle...

10

Ups...jakis klon wyszedł...

11

a macie jakieś opinie uzp w tym temacie?

12

Przy założeniu, że zamawiający oszacował wartość zamówienia na początku roku z należytą starannością, w sytuacji, gdy w trakcie roku pojawi się nieprzewidziana wcześniej potrzeba dokupienia jakiegoś artykułu lub usługi, w opinii Urzędu Zamówień Publicznych, będziemy mieli do czynienia z nowym, odrębnym zamówieniem, którego wartość obliczyć należy właściwie do jego zakresu. Prawidłowość podjętych decyzji należy uzależnić od tego, czy zamawiający dochował należytej staranności przy szacowaniu pierwszego zamówienia i dokonywać oceny pod kątem art. 32 ust. 2 ustawy, który zakazuje dzielenia zamówienia na części.

Fragment z opinii 11
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/aktualne/

13

Marko,zauważyłam ,ze jestes jedyną osobą na ktorą można liczyć późno po godzinach pracy:)naprawdę można?;)

14

olka:) napisał/a:

Marko,zauważyłam ,ze jestes jedyną osobą na ktorą można liczyć późno po godzinach pracy:)naprawdę można?;)

Po pierwsze nie jedyną - jest tu jeszcze kilku speców nudzących się smile
a co do naprawdę można to trzeba sprawdzić wink