1

Temat: ocena ofert POMOCY!!!!!

Witam,
postępowanie z dopuszczeniem składania ofert częściowych. Zastosowano pozacenowe kryteria oceny ofert (usługi niepriorytetowe) dotyczące m.in.  posiadania specjalistycznego sprzętu, z zastrzeżeniem, że w przypadku składania oferty na kilka pakietów przez jednego wykonawcę, nie należy dublować tego sprzętu pomiędzy poszczególnymi częściami.
Wykonawca X składa ofertę na pakiet nr 1 i wykazuje sprzęt abc,
konsorcjum w składzie Wykonawca X i Wykonawca Y składają ofertę na pakiet nr 2 i wykazują ten sam sprzęt abc.
oferty złożone przez jednego z wykonawców tj. Wykonawcę X na różne części (to jest ok), ale wykazany ten sam sprzęt.
Jak ma postąpić Zamawiający: odrzucić obie oferty jako niezgodne z SIWZ, czy wezwać do wyjaśnień i próbować uratować jedną z ofert (w końcu jeden taki sprzęt wykonawca posiada i któraś z ofert może się okazać poprawna, tylko która)?

2

Odp: ocena ofert POMOCY!!!!!

Ma ktoś jakiś pomysł?

3

Z tego co pamiętam to miałaś już kiedyś podobny problem, chyba dot. dysponowania osobami... możesz napisać jak dokładnie brzmiał warunek dysponowania potencjałem technicznym i jak dokładnie brzmiało to zastrzeżenie?

4

moim zdaniem wezwać do uzupełnienia, ale nie wiem jak brzmiał warunek udziału w postępowaniu zacytuj go

5

To było kryterium pozacenowe (usługi niepriorytetowe):
"posiadanie przez Wykonawcę maszyn specjalistycznych typu abc (maszyny własne lub w leasingu), które będą wykorzystywane przy realizacji usług ? waga x%.

Ocena ofert w zakresie przedmiotowego kryterium nastąpi w oparciu o załączony do oferty ?Wykaz narzędzi, wyposażenia zakładu i urządzeń technicznych dostępnych Wykonawcy usługi? oraz przedłożone w ofercie: umowy kupna-sprzedaży, umowy leasingu lub inne dokumenty potwierdzające tytuł własności.

Uwaga: Wykonawca, który składa ofertę na więcej niż jedną część zamówienia, może wykazać tę samą maszynę dla potwierdzenia spełniania przedmiotowego kryterium w maksymalnie jednym pakiecie".

6

W opisanej sytuacji wezwij obu wykonawców do złożenia wyjaśnień, w jaki sposób zamierzają realizować zamówienie, dysponując tym samym sprzętem.

W opisanej sytuacji efektywne dysponowanie w okresie realizacji zamówienia niezbędnym sprzętem zarówno przez wykonawcę X, jak i Y budzi Twoje wątpliwości. Z formalnego punktu widzenia obie firmy złożyły dowody potwierdzające spełnianie warunków udziału w postępowaniu i nie zachodzą przesłanki do wykluczenia ich z postępowania. Powstaje jednak pytanie, skądinąd słuszne, w jaki sposób w tym samym czasie przy realizacji jednego zamówienia obie firmy korzystać będą z tego samego sprzętu. Nie byłoby więc działaniem uzasadnionym tzw. przymrużenie oka na zaistniałą sytuację. Ustawodawca daje Ci możliwość wezwania wykonawcy do wyjaśnień dotyczących złożonych oświadczeń i dokumentów i w opisanym przez Ciebie przypadku powinieneś wykorzystać to narzędzie. Wezwij więc obu wykonawców do wyjaśnienia zaistniałej sytuacji i wskazania, w jaki sposób zamierzają realizować zamówienie, dysponując tym samym sprzętem. Pamiętaj, że wzywać wykonawcę do wyjaśnień możesz wielokrotnie.

Wykonawca może polegać m.in. na potencjale technicznym innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. W takiej sytuacji wykonawca zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, że będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, składając w tym celu w szczególności pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania wykonawcy do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia. Zapis ten stanowi implementację postanowień dyrektywy klasycznej, zgodnie z którą ?Wykonawca może, w stosownych sytuacjach oraz w przypadku konkretnego zamówienia, polegać na zdolnościach innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi powiązań. Musi on w takiej sytuacji dowieść instytucji zamawiającej, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, na przykład przedstawiając w tym celu zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów?.

7

Ok, to wszystko akurat wiem.
Moje pytanie dotyczy jak potraktować te wykazy w kontekście treści oferty i wykazywania pozacenowego kryterium, w którym wykonawcy otrzymują dodatkowe punkty - to jest problem. Powtarzając sprzęt w dwóch częściach, wykonawcy nie zastosowali się do zapisów siwz dot. kryteriów oceny ofert i ich znaczenia.

8

Skoro postawiłaś taki warunek (zakaz wykazywania tej samej maszyny dla więcej niż jednej części) to musiało to być czymś spowodowane. Myślę, że odpowiedź na Twoje pytanie jest bardzo zbieżna z powodem postawienia przez Ciebie takiego zakazu.. Skoro chciałaś (z jakiegoś powodu), żeby Wykonawca przy każdym pakiecie wykazał inną maszynę to logicznym działaniem byłoby podtrzymanie takiego stanowiska przy badaniu i ocenie ofert.

9

I jak to "podtrzymanie" Adamie miałoby wyglądać? Na jakiej podstawie odrzucić obydwie oferty? Ewentualnie, jak wybrać tą jedną do odrzucenia?

10

Kryteria są ok, podyktowane specyfiką przedmiotu zamówienia.
Co to oznacza dla Wykonawcy - odrzucenie oferty (ofert), jako niezgodnych z treścią SIWZ?
Jeśli tak to w której części, a może w obu?
Tak na marginesie, co sądzicie o kryterium samodzielnego wykonywania zamówienia (bez podwykonawców i udziału w konsorcjum)? Dodam, że chodzi o usługi niepriorytetowe.

11

psz napisał/a:

I jak to "podtrzymanie" Adamie miałoby wyglądać? Na jakiej podstawie odrzucić obydwie oferty? Ewentualnie, jak wybrać tą jedną do odrzucenia?

Ja się nie odnosiłem do zasadności stawiania zakazu smile Chodzi mi o pewną konsekwencję Zamawiającego. Jeżeli przyjmiemy, że oferta wykonawcy X i oferta konsorcjum X i Y to oferty tego samego wykonawcy, to w takiej sytuacji wykonawca nie spełnił tak postawionego warunku, gdyż przedstawił tą samą maszynę dla więcej niż jednego pakietu - czyli zgodnie z intencją zmawiającego - niezgodnie z siwz.

12

Same kryteria może i są ok, ale ich opis nie. Wg mnie w SIWZ taka sytuacja powinna być przewidziana i powinny być określone działania jakie podejmie zamawiający w takiej sytuacji. Na razie wezwij, jak wykażą się również innym sprzętem to nie będzie problemu. Jeśli nie wykażą innego to problem widzę, i to dla całego postępowania.

13

Przewidzieć w siwz wszystkich sytuacji po prostu się nie da. Wykonawca myśli, że jest cwaniak i przechytrzy zamawiającego: ma jedną maszynę (wie doskonale, że dostanie dodatkowe punkty tylko w jednej części), więc wymyślił sobie, że jak złoży ofertę wspólnie z innym wykonawcą to już będzie inny podmiot i wtedy będą mogli tę samą maszynę pokazać również w innej części, za każdym razem otrzymując dodatkowe punkty. Tym sposobem przy kilkunastu częściach zamówienia (na tyle jest prowadzone postępowanie), ten sam wykonawca dysponując tylko jedną maszyną mógłby tworząc różne konsorcja wykazać tę samą maszyną we wszystkich pakietach. Czy to jest ok?
Pytanie, czy okazanie się innym sprzętem - w drodze wyjaśnień - nie doprowadzi do nieuprawnionej zmiany treści oferty?

14

Czy to jest ok?

Nie w tym problem, sama piszesz o cwaniakach, więc musisz być przygotowana na to, że taki w postępowaniu się trafi. Trafił się i ręka w nocniku.

15

psz napisał/a:

Czy to jest ok?

Nie w tym problem, sama piszesz o cwaniakach, więc musisz być przygotowana na to, że taki w postępowaniu się trafi. Trafił się i ręka w nocniku.

Jak zatem zamawiający może wybrnąć z tej sytuacji. Co należałoby w siwz dopisać, żeby w przyszłości takie problemy się nie powtarzały???

16

Jw., wezwać, poczekać, może będzie ok. Jeśli nie będzie ok to unieważniłbym to postępowanie.

W SIWZ zapisy o kolejności uznawania spełniania warunków, czyli np. jeśli oferta jest złożona na 1 i 2 część to uznajesz spełnienie dla części nr 1, a z drugiej leci. Może być dopisek, że jeśli oferta nie jest najkorzystniejsza w części 1, a w części 2 jest to oferta leci z części 1.
Jasny zapis, że tworzenie konsorcjum nie pomoże i nawet jeśli będą różni wykonawcy, a sprzęt ten sam to zasady jak wyżej itp.

17

Adam napisał/a:
psz napisał/a:

Ja się nie odnosiłem do zasadności stawiania zakazu smile Chodzi mi o pewną konsekwencję Zamawiającego. Jeżeli przyjmiemy, że oferta wykonawcy X i oferta konsorcjum X i Y to oferty tego samego wykonawcy, to w takiej sytuacji wykonawca nie spełnił tak postawionego warunku, gdyż przedstawił tą samą maszynę dla więcej niż jednego pakietu - czyli zgodnie z intencją zmawiającego - niezgodnie z siwz.

Uważam jak Adam. Tylko, którą ofertę odrzucić? Jedna w końcu jest zgodna z SIWZ. Odrzucenie obu jest bardzo ryzykowne przed KIO (w końcu jedną maszynę wykonawca ma), myślę, że unieważnienie też przed KIO nie ma szansy się utrzymać, tym bardziej, że KIO podchodzi bardzo cywilistycznie do rozpatrywanych spraw.
Wezwanie nic nie da, nie można na tym etapie zmienić treści oferty.
Myślę tak: wezwanie do wyjaśnienia treści oferty, niech wykonawcy wskażą, w którym pakiecie ostatecznie wykazują potwierdzanie tych pozacenowych kryteriów. Po wyjaśnieniach, odrzucenie tej oferty, w której nie potwierdzili spełniana kryterium?????
Może być?

18

A kto nie uważa jak Adam? Nie napisał nic co by się kłóciło z cytowanym przez niego fragmentem, jednak przez błędną siwz jest ślepa uliczka.

Teraz zwróciłem uwagę na - ""posiadanie przez Wykonawcę maszyn specjalistycznych typu abc (maszyny własne lub w leasingu), które będą wykorzystywane przy realizacji usług ? waga x%." - czyli nie do uzupełnienia...

19

Dokładnie...

20

Igulinka2014 napisał/a:

Jak ma postąpić Zamawiający: odrzucić obie oferty jako niezgodne z SIWZ, czy wezwać do wyjaśnień i próbować uratować jedną z ofert (w końcu jeden taki sprzęt wykonawca posiada i któraś z ofert może się okazać poprawna, tylko która)?

Spełniają minimum, a tylko dla dodatkowej oceny wykazali ten sprzęt?

21

MIRAS napisał/a:
Igulinka2014 napisał/a:

Spełniają minimum, a tylko dla dodatkowej oceny wykazali ten sprzęt?

Bez tej maszyny nie spełniają również minimalnego warunku udziału w postępowaniu.