1

Temat: termin związania ofertą

Miałam otwarcie ofert 5 czerwca, jestem w trakcie badania ofert i wiem, że będę musiała przedłużać termin związania ofertą. Kiedy dla Zamawiającego jest lepiej przedłużyć termin zw. ofertą - przed czy po wyborze najkorzystniejszej oferty?Po wyborze zwracam się tylko o przedłużenie i wniesienie wadium tylko do wykonawcy który wygrał, a jak jest w przypadku przedłużenia terminu zw. ofertą przed wyborem naj. oferty? - wszystkich zawiadamiam wykonawców o wyrażenie zgody i wniesienie wadium?

2

Odp: termin związania ofertą

Najlepiej przed wyborem. Wszystkich wykonawców.

3

Też tak sądzę jak DarekW:)

4

Słuchajcie, po wyborze zwróciłam się z wnioskiem o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą. Ten, który wygrał oczywiście przedłużył termin zw. ofertą i wadium.  Natomiast jeden z wykonawców, którzy mieli wyrazić zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą do dnia 01.07.2014 r. - wyraził zgodę dostarczając pełnomocnictwo również faxem, bo osoba,ktora była uprawniona do podpisywania wyjechała. Dzisiaj, czyli 02 lipca  ma przyjść kurierem oryginał tego pełnomocnictwa. I co ja mam zrobić . Nieskutecznie została dostarczona zgoda na przedłużenie terminu zw. ofertą.
czy mam robic ponowny wybór i wybrac tego samego, a dodatkowo wykluczć tego wykonawcę co nieskutecznie złożył oświadczenie woli?

5

Tylko wykluczyć.

6

po wyborze wykluczyć, a jak formalnie?

7

To znaczy?

8

czyli jak to mam rozumieć, po prostu tylko tego wykonawcę wykluczyć, nie odnosić się do pozostałych Wykonawców? Poinformować wykonawców pozostałych o wykluczeniu, bo na stronę już nie podajemy informacji o wykluczeniu/

9

Zgodnie z art. 92 należy poinformować wszystkich wykonawców, którzy złożyli oferty.

10

ewelinek napisał/a:

1. Natomiast jeden z wykonawców, którzy mieli wyrazić zgodę na przedłużenie terminu związania ofertą do dnia 01.07.2014 r. - wyraził zgodę dostarczając pełnomocnictwo również faxem, bo osoba,ktora była uprawniona do podpisywania wyjechała.
2. Dzisiaj, czyli 02 lipca  ma przyjść kurierem oryginał tego pełnomocnictwa. I co ja mam zrobić .

1. Dlaczego taki krótki termin?
2. I co przyszło?