1

Temat: dostęp do internetu juz jest a trzeba jeszcze dodatkowe łącze

Zamawiający korzysta z dostępu do internetu w jednej z sieci od 7 lat. Umowa zawarta na czas nieokreślony. Ale teraz jest potrzeba korzystania z dodatkowego dostępu z łącza. To dadatkowe zamówienie byłoby na okres 18 miesięcy. Biorąc pod uwagę wartość dotychczasowego internetu i tego nowego w zakładanym okresie 18 miesięcy, wartość przekracza 14 tys euro. Wartość nowego łącza nieprzekraczałaby 14 euro. Czy należy sumować te wartości i zorganizować przetarg dla nowego łącza wg wartości jak do sumy, czyli wg procedury pow. 14 tys euro?

2

Odp: dostęp do internetu juz jest a trzeba jeszcze dodatkowe łącze

Może warto łączyć, można uzyskać korzystniejsze warunki, tak uważam.

3

Też wolałbym traktować łącznie ogłosić przetarg i miec pewność, że dokonaliśmy wyboru najkorzystniejszej oferty, ale czy jak potraktujemy to oddzielnie to może powstać uzasadniony zarzut dzielenia w celu ominięcia procedury.

4

Na jedno łącze macie już umowę, drugie łącze to oddzielna sprawa.

5

czy można zawierac umowy na internet na czas nieokreslony????

6

14 000 euro? Halo, zmienił się próg. Teraz mamy 30 000 euro...

7 (edytowany przez Marta 2014-07-04 11:35:50)

to wpis z 2012 r. , ale ja sie zastanaiwam dlaczego nawet w 2012 zawarli umowe na czas nieokreslony na te uslugi??ktos mnie oswieci?

8

Wydaje mi się, że tam jest mowa o umowie zawartej w 2005 r. na podstawie procedury poniżej 14000 zł:
- post z 2012 roku, z którego wynika, że Z korzysta z internetu od 7 lat;
- wartość samego "nowego" nie przekracza 14000, a dopiero po zsumowaniu z "dotychczasowym" (tym z 2005 r. na czas nieoznaczony) przekracza 14000.

Ale nie sugeruj się tym, w pzp jest art. 143 - internet na czas nieokreślony raczej nie wink

9

no własnie a co z art. 143?nie moze byc tak ze w małych zamowieniach podpisuje sobie umowe na czas nieokreslony i z glowy:-)