1

Temat: netto, vat w ofercie.

czy w ofercie należy wymagać od wykonawcy aby podawali cenę netto, wartość vat, wartość brutto, czy wystarczy sama cena brutto?

czy obowiązkiem zamawiającego jest sprawdzenie czy wykonawca przyjął odpowiedni vat?

wiadomo, że zgodnie z ustawą cena oferty jest brutto.

2

Odp: netto, vat w ofercie.

No to sam sobie odpowiedziałeś -- brutto -

3

no ok. ale czy na zamawiającym ciąży obowiązek sprawdzenia poprawności stawki vat?

różne można spotkać w tym temacie opinie.

4

moim zdaniem jak wymagamy podania tylko brutto to jest ok

5 (edytowany przez Katiqq 2014-07-03 12:16:59)

U mnie nawet księgowość nie miała wystarczającej wiedzy nt stawek podatku. Jeśli widziałam różnice w ofertach, wzywałam do złożenia wyjaśnień i wychodziły różne kwiatki, np okazało się w okręgu 30 km wykonawcy zgodnie z decyzją tej samej izby skarbowej stosowali na ten sam wyrób różne stawki. Ale obaj przedłożyli decyzje izby w tym zakresie i było ok.

6

Jeżeli w SIWZ sam podałeś stawkę VAT to musisz sprawdzić czy ją zastosowali

7

Najlepiej tylko żądać kwoty brutto.

8

Marcel, a skąd bierzesz wartość umowy netto do sprawozdania do UZP?

9

Wiem jakie zastosować stawki i tyle potrafię sam obliczyć, lecz nie twierdzę że samej kwoty brutto wymagam za każdym razem bo czasami netto wskazana wink

10

To upierdliwe sprawozdanie powoduje, że żądam również ceny netto. Do niczego innego potrzebne to to nie jest.

11

psz napisał/a:

To upierdliwe sprawozdanie powoduje, że żądam również ceny netto. Do niczego innego potrzebne to to nie jest.

No właśnie.
Najgorszy problem dojść do wartości netto w tych przetargach, gdzie zamawia się produkty z różnymi stawkami.

12

czy jakaś kontrola zamówień ze środków unijnych nie czepiała się jak była tylko cena brutto?

13

Wyluzuj, ustawa o cenach nawet nie zna pojęcia "cena netto".

14

jestem wyluzowany, ale wole się upewnić, żeby potem nie być zestresowany wink

15

WWPE się nie czepia smile

16

Ani WWPE, ani WUP Warszawa, ani MJWPU się nie czepiali.