1

Temat: zamówienie z podziałem na części a wartość zamówienia

Witam smile
zamawiający musiał przeprowadzić postępowanie na:
a) X
b) Y
Dwa zamówienia, różniące się przedmiotem zamówienia.

Wartość dla a) powyżej progów ue, wartość dla b) poniżej progów.

By nie utrudniać sobie życia, przeprowadzono jedno postępowanie z podziałem na części a) i b).

postępowanie dla części a) wybrano wykonawcę, dla części b) unieważniono.

Czy w związku z tym, postępowanie dla części b) można przeprowadzić w trybie poniżej progów ?

2

Odp: zamówienie z podziałem na części a wartość zamówienia

obelix napisał/a:

Czy w związku z tym, postępowanie dla części b) można przeprowadzić w trybie poniżej progów ?

Tak.

3

Marcel, mecenas twierdzi, że nie smile jakiś kontrargument mogę prosić ?

4

To najpierw daj argument smile

5

szedłbym w kierunku odrębnego zamówienia, jednakże ciężko to udowodnić, bo jak się wykonawca zepnie, równie dobrze jest w stanie dostarczyć i komputer i traktor i wszystko inne, nawet jeśli nie jest to przedmiotem jego działalności

6

Mecenas twierdzi, powiadasz!, Ja twierdzę inaczej.

Podstawą ustalenia wartości szacunkowej zamówienia jest całkowite szacunkowe wynagrodzenie wykonawcy, bez podatku od towarów i usług, które zobowiązany jesteś ustalić z należytą starannością. Wartość szacunkowa zamówienia decyduje o progu, w jakim zobowiązany jesteś przeprowadzić postępowanie, tj. czy obowiązuje procedura zaostrzona (tzw. unijna). Jednocześnie ustawodawca zakazuje dzielenia na części zamówienia w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy.

W opisanym przez Ciebie przypadku przeprowadziłeś postępowanie obejmujące dwie części zamówienia. Jedna z tych części została unieważniona i wymaga przeprowadzenia powtórnej procedury. Wartość szacunkową Twojego zamówienia stanowi więc wartość tej części. Jeżeli ustalona wartość nie przekracza progu unijnego, wówczas przeprowadzasz postępowanie w procedurze krajowej.

7

obelix napisał/a:

szedłbym w kierunku odrębnego zamówienia, jednakże ciężko to udowodnić, bo jak się wykonawca zepnie, równie dobrze jest w stanie dostarczyć i komputer i traktor i wszystko inne, nawet jeśli nie jest to przedmiotem jego działalności

i posprząta .... - tak jak Marcel. Odrębna wartość zam.

8

Marcel napisał/a:

Mecenas twierdzi, powiadasz!, Ja twierdzę inaczej.

Ja również twierdzę jak Marcel.