1

Temat: Brak uzupełnienia - co zrobić?

Mam taką sytuację: postępowanie na roboty budowlane z podziałem na dwie części (bez ograniczeń). W warunkach dotyczących osób opisałem sposób dokonywania oceny spełniania warunku: Zamawiający uzna warunek za spełniony, jeśli Wykonawca wykaże, że dysponuje lub będzie dysponował na czas realizacji zamówienia odpowiednim personelem:
Dla Części 1:
a) jedną osobą posiadającą uprawnienia do pełnienia samodzielnych funkcji w budownictwie do kierowania robotami budowlanymi w specjalności instalacyjnej w zakresie obejmującym, co najmniej sieci, instalacje
i urządzenia elektryczne ? bez ograniczeń, do pełnienia funkcji kierownika budowy,
b) dwoma osobami posiadającymi uprawnienia w rozumieniu Prawa energetycznego (świadectwo kwalifikacji) do eksploatacji [E] oświetlenia ulicznego o napięciu, co najmniej do 1 kV ? monterów;
Dla Części 2:
dwoma osobami posiadającymi uprawnienia w rozumieniu Prawa energetycznego (świadectwo kwalifikacji) do eksploatacji [E] oświetlenia ulicznego o napięciu, co najmniej do 1 kV ? monterów.

Zastrzegłem (to jest ważne!) - z tym, że nie robiłem oddzielnych wykazów dla poszczególnych części, tylko jeden (i to był błąd):
UWAGA: Jeżeli Wykonawca składa ofertę na Część 1 i Część 2 Zamawiający nie dopuszcza wskazywania tych samych osób dla każdej z Części.
Jeden z Wykonawców składa ofertę na dwie części ale w wykazie osób wskazuje mi tylko 3 osoby - 1 kierownika i 2 monterów (wszystko wskazuje, że na część 1). Wzywam go do uzupełnienia wykazu o dwie osoby.

I teraz: nie uzupełnia dokumentów, jest najtańszy ex aequo w 2 części, w zasadzie tych dwóch monterów spełnia drugą część. Co zrobić?:
1. Wykluczyć go z 2 części;
2. Wykluczyć go z 1 części i wezwać do dogrywki;
3. Czy może wezwać do złożenia wyjaśnień co miał na myśli, do której części złożył personel?
Pomóżcie - mam nadzieję, że zrozumieliście

2

Odp: Brak uzupełnienia - co zrobić?

Wezwij do złożenia wyjaśnień, do której części przedstawił personel. Tak będzie najprościej moim zdaniem.

3

bipi, jeżeli masz wątpliwości a takie posiadasz czytając post to wezwij do złożenia wyjaśnień jak Katiqq, później wątpliwości powinny się rozwiać.

4

A żeś sam sobie nakomplikował - jak poprzednicy.

5

Z jednej strony ok - wezwać, ale z drugiej - wykonawca może sobie dokonać wyboru części...

Ja bym zaliczył wykaz do części 1. Moim zdaniem najuczciwiej. "Lecisz od góry", czyli od części 1, jak zakwalifikujesz te osoby do warunków części 1 to nie starczy ich dla części nr 2 i tam wykluczenie.

6

psz napisał/a:

Z jednej strony ok - wezwać, ale z drugiej - wykonawca może sobie dokonać wyboru części...

Ja bym zaliczył wykaz do części 1. Moim zdaniem najuczciwiej. "Lecisz od góry", czyli od części 1, jak zakwalifikujesz te osoby do warunków części 1 to nie starczy ich dla części nr 2 i tam wykluczenie.

Psz - tylko nie krzycz - dlaczego ma sam zadecydować? Ma wątpliwość i ją wyjaśnia.

7

A ja krzyczę?

Bipi formalnie może wezwać do wyjaśnień, ale faktycznie to nie będą wyjaśnienia tylko zapytanie wykonawcy o którą część chce walczyć.

8

... a wystarczyło dać dwa wykazy dla każdej z części... Nauczka na przyszłość wink

9 (edytowany przez Katiqq 2014-07-04 07:26:25)

psz napisał/a:

A ja krzyczę?

Czasami krzyczysz big_smile, ale tylko czasami

Za komentarzem E. Nowickiego:" Zaniechanie przez zamawiającego wyjaśniania treści oferty, jeżeli jest to konieczne w celu dokonania rzetelnego badania oferty, stanowi naruszenie przepisów PZP (zob wyroki KIO 1327/09, KIO/UZP 1443/09, 2145/10)".

10

Katiqq - to nie jest treść oferty wink

11

Sorki. Czy  można uznać, że wyjaśnienia o które wystąpisz nie prowadzą do uzupełnienia treści oświadczenia, czy dokumentu, która została w nim zawarta?

12

Sama sobie odpowiem - nie, bo nie oznakowałeś, której części dotyczy wykaz.

13

bipi napisał/a:

... a wystarczyło dać dwa wykazy dla każdej z części... Nauczka na przyszłość wink

Niewystarczająca, jeszcze trzeba dodawać zapisy o kolejności uznawania spełniania warunków.

Podobnie warto zrobić z wadium, jeśli przeprowadzamy postępowanie, które ma 10 części i wadium jest wymagane. Załóżmy, że wykonawca składa ofertę na wszystkie części, ale wpłacone wadium jest zbyt małe. W kilku częściach oferta tego wykonawcy jest najkorzystniejsza, a w kilku nie. Wiadomo do jakich części będzie wykonawca chciał, aby zaliczyć wadium... Zapis, że "lecimy od góry" rozwiąże taki problem.

14

Dzięki za opinie - chyba jednak wykluczę w obu częściach wink

15

Trudno znaleźć wytłumaczenie dla takiego rozwiązania, ale dałeś radę wink

16

Mam nieco podobny problem do bipi:
Zamówienie podzielone na części.  Wykonawca złożył ofertę na wszystkie części. Wymagaliśmy do każdej części wykazanie posiadania 2 osób z odpowiednim wykształceniem (przetarg na prowadzenie zajęć językowych). Wykonawca złożył wykaz osób (po wezwaniu do uzupełnienia oferty) z którego wynika, że jedna osoba nie posiada wymaganych kwalifikacji. Wykonawca nie podał, które osoby będą wykonywały jakie części zamówienia. Wezwaliśmy do wyjaśnień (aby wiedzieć, z której części wykluczyć). Wykonawca nie odpowiedział na wezwanie. I teraz pytanie:
a) Wykluczamy go z całości
b) Przypisujemy osoby do części po kolei i dla tej części w której przypadnie ta osoba co nie spełnia wymagań to go wykluczamy?
c) inne wyjście?
Oferta jest najtańsza

17

b

18

Jestem za wykluczeniem ze wszystkich części: KIO 1170/12 oraz 335/12. Tak też robię wink

19

bipi napisał/a:

Dzięki za opinie - chyba jednak wykluczę w obu częściach wink

No nie wiem, nie wiem.... Po pierwsze: pisałeś, że wszystko wskazuje na to że złożył do pierwszej części; po drugie: do której części go wzywałeś? (czy w wezwaniu to sprecyzowałeś?)

20

Nie sprecyzowałem - i właśnie o to chodzi. Żeby było śmieszniej sprawa jest rozwojowa, bo uzupełnił ale nieprawidłowo - przesłał mi tylko kopie uprawnień dwóch dodatkowych osób ale bez potwierdzenia zgodności z oryginałem. Normalnie włosy sobie wyrywam wink

21

Bipi - z braku czasu, krótko rzuciłem okiem do podanych przez Ciebie wyroków, jeśli się mylę to mnie popraw, możesz wkleić odpowiednie fragmenty.

KIO 1170/12 - oświadczenia z art. 22 i 24 zostały uzupełnione z datą po TSO, w związku z tym KIO w ogóle nie zajmowało stanowiska co zrobić w Twojej i Filona sytuacji.

KIO 335/12 - "Izba zważyła, co następuje: Izba uznała, że odwołujący, który w części III zamówienia złożył jedyną ofertę, spełnił przesłanki zawarte w art. 179 ust. 1 Pzp - ma interes w uzyskaniu zamówienia, a naruszenie przez zamawiającego przepisów ustawy, grozi poniesieniem przez niego szkody." - czyli de facto Izba zajęła się tylko częścią nr III i wyrok jest zgodny z tym co pisałem, tylko nie jest to w taki sposób opisane.
Pisze się również na tym forum - części w postępowaniu to jak różne postępowania.

22

Wyrok KIO 1170/12 odnosi się raczej do wadliwości złożonego dokumentu (data dokumentu). W moim przypadku dokument złożony prawidłowo tylko nie potwierdza posiadania tylu osób ile było wymagane.

23

skłoniłabym się do toku postępowania psz tylko, że jest to projekt dofinansowany z UE i obawiam się o to jak ewentualna kontrola podejdzie do tego tematu... Odrzucenie oferty jest ryzykowne bo Wykonawca posiada osoby, które zapewniają wykonanie 7 z 8 części zamówienia a każda część to praktycznie uważana jest jako osobne postępowanie (jak również podkreślił psz)

24

7 z 8!
To trzeba się nagimnastykować, żeby uznać wykluczenie ze wszystkich części za rozsądne...

25 (edytowany przez bipi 2014-07-09 10:37:25)

335/12 - stan faktyczny: Wykonawca został wykluczony w obu częściach: (...)Nadto wskazał, iż wykonawca nie przedstawił podstawy dysponowania dla 3 z 6 osób wskazanych jako pilarze drzew ozdobnych i nie podał, które osoby będą realizowały zamówienie w poszczególnych częściach zatem brak jest możliwości ustalenia w której części wykonawca ewentualnie spełnia warunek udziału w postępowaniu.(...) a skoro tak, oznacza to, że został prawidłowo wykluczony w obu częściach i KIO to potwierdziło.
Poza tym: (...)Darmo powołuje się odwołujący na możliwość wyjaśnienia na podstawie art. 26 ust. 4 Pzp, do jakiej części zamówienia przypisane są osoby wskazane w wykazie i posiadające wymagane kwalifikacje. Przywołany przepis służy wyłącznie wyjaśnieniu treści oświadczeń i dokumentów, nie zaś tworzeniu treści w nich uprzednio nie zawartych. Konieczność odrębnego wykazania spełniania warunku w przypadku składania oferty na kilka części zamówienia wynikała wprost z pkt V.1 c).A tiret 2 specyfikacji, przywołanego przez zamawiającego w wezwaniu z 1 lutego 2012r. Zostało to wskazane również przy uzasadnieniu konieczności wykazania dysponowania przez odwołującego 6 osobami z kwalifikacjami pilarzy drzew ozdobnych.(...)