26 (edytowany przez psz 2014-07-09 10:49:24)

Odp: Brak uzupełnienia - co zrobić?

Bipi - ale ten opis stanu faktycznego to wersja zamawiającego. Samo KIO zajęło się tylko Pakietem III.

Bipi- ja nie chce nic na podstawie art. 26 wyjaśniać, tu też KIO ma rację, wcześniej o tym pisałem - byłoby to wybieranie przez wykonawcę o jaką część chce walczyć.

27

No dobrze - na nic się zdało tłumaczenie Wykonawcy, że przecież w tej części spełniał warunki...

28

bipi napisał/a:

No dobrze - na nic się zdało tłumaczenie Wykonawcy, że przecież w tej części spełniał warunki...

I słusznie, ja twierdzę tak samo, na nic powinno zdać się twierdzenie Wykonawcy, że rzekomo jego wolą było spełniać warunek w tej, a nie innej części.

29

Czyli wykluczenie jest prawidłowe wink

30

Bipi... Tak, jest prawidłowe... W części III i tylko tą zajmowało się KIO.

31

No i super - mnie się podoba wink

32

No mi też, przecież piszę to od początku.

Jak Ci się Bipi podoba wykluczenie z 8 części bo nie spełnia warunku dla jednej? wink

33 (edytowany przez bipi 2014-07-09 11:34:35)

Nie - ja wykluczam z obu (moich) wink
Tzn. Podoba mnie się big_smile

34 (edytowany przez filon 2014-07-09 11:42:53)

A może można wyjść z takiego punktu, że wykonawca składa ofertę na całość zamówienia więc powinien wykazać spełnianie warunków dla całości (czyli, że posiada 16 osób) bez rozdrabniania się na części. (nie mieliśmy osobnych formularzy do części)

35

@MIRAS - Twoja sugestia wydaje mi się trafna (#19 - Po pierwsze...) - po dzisiejszej dyskusji muszę sobie wszystko poukładać... bo zgłupiałem całkiem...

36

Ja to widzę tak:
1. Nie zrobiłeś oddzielnych wykazów dla poszczególnych części, tylko jeden - bo nie musiałeś; nie musiałeś nawet jednego.
2. Wykonawca składa oferty i tylko jeden wykaz nie precyzując, której części on dotyczy.
3. Ty nie wiedząc tego, wzywasz; i tu opcje:
- nie określając do której, to znaczy do jednej i drugiej;
- nie określając do której - wezwanie jest wadliwe.
4. Reasumując, jeżeli opcja 1: wykluczasz
                            jeżeli opcja 2: wzywasz, tym razem precyzując do której części.
5. No a potem...

37

Wg mnie należy wezwać do wyjaśnień dokumentów które budzą wątpliwości i na podstawie wyjaśnień decydować o ewentualnych wykluczeniach. Wykonawca któryś z warunków spełnia, który? Tego nie wiemy i dlatego potrzebna jest pomoc wykonawcy.
Wykluczenie w obu częściach chyba jest za daleko idącym rozwiązaniem. Przecież ma trzech fachowców. W sumie nie wyszło by źle gdyby nie to feralne uzupełnienie (brak za zgodność). Ale to uzupełnienie niejako potwierdza że ten drugi komplet fachowców dotyczy części nr 2.

Pytać o to przy której części zamówienia będzie pracował pan Z Y X zawsze możesz. Odpowiedź wykonawcy w dowolnej konfiguracji nie jest zmianą oferty.

38

Tak na podsumowanie: KIO 274/14 (...)Izba ustaliła, że okoliczność, iż odwołujący złożył swój wniosek tylko na 1 część zamówienia nie wynikała z treści złożonego wniosku. Izba uznała, że niedopuszczalnym jest, aby na późniejszym (niż dzień złożenia wniosku, czy też dzień składania ofert) etapie postępowania odwołujący mógł dowolnie kreować treść swojego oświadczenia woli. Powyższe wynika z faktu, że odwołujący posiadając wiedzę, co do jego sytuacji w postępowaniu mógłby statuować swoją pozycję odpowiednio precyzując, która z części zamówienia daje mu większą szansę na pozyskanie zamówienia publicznego. Zachowanie takie wypacza bowiem zasadę uczciwej konkurencji statuując odwołującego w korzystniejszej sytuacji od innych wykonawców. Podnieść również należy, że postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego charakteryzuje duży stopień formalizmu, formalizmu, dzięki któremu wszyscy uczestnicy postępowania są traktowani w sposób równy.(...)

39

Co do części pełna zgoda, od początku pisałem o tym, żeby nie wzywać do wyjaśnień.

Natomiast - "Podnieść również należy, że postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego charakteryzuje duży stopień formalizmu, formalizmu, dzięki któremu wszyscy uczestnicy postępowania są traktowani w sposób równy.(...)"

Chcieli podnieść, ale się nie udało... Czy ktoś jest w stanie obronić to twierdzenie?

40

Nie da się obronić - choćby przez uzupełnianie wink