1

Temat: wykaz osób i oświadczenie o uprawnieniach

Witam
Co zrobić w sytuacji, gdy wykonawca przedłożył wykaz osób i dołączył oświadczenie, że osoba wskazana w wykazie posiada uprawnienia budowlane do kierowania robotami w specjalności konstrukcyjno-budowlanej bez ograniczeń, a jeden z członków komisji uważa że osoba wskazana w wykazie nie ma takich uprawnień?

2

Odp: wykaz osób i oświadczenie o uprawnieniach

PROSZE O OPINIE!!!!

3

Sprawdzić na stronach PIIB

4

BIPI A MOZESZ MI PODAC LINKA DO TEJ STRONY?

5 (edytowany przez bipi 2014-07-10 10:02:08)

Na stronie PIIB sprawdzisz przynależność do Izby - jeżeli przynależy to ma uprawnienia budowlane (ale nie wiadomo jakie). A na jakiej podstawie członek komisji "stwierdził" że człowiek nie ma uprawnień?
http://www.piib.org.pl/lista-czsonkopmenu-45

6

bo zna go osobiście

7

To poprosić o wyjaśnienia - to poważny zarzut.

8

no ale Bipi, skoro wykonawca oświadczył a mamy podstawy do stwierdzenia że nie ma uprawnień to nie moge wykluczyć na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 3 bez wzywania o wyjaśnienia?

9 (edytowany przez bipi 2014-07-11 10:39:50)

Ja bym się najpierw upewnił - sorry - słowa członka komisji nie są dla mnie wyrocznią - wyrocznią jest Pzp, która nakazuje mi dołożyć należytej staranności w badaniu wykonawców i ofert.
PS. No i trzeba być bezstronnym wink

10

a czy moge wezwać do przedłożenia wykazu osób, która [posiada uprawnienia? czy można uzupełnić wykaz osób? jak tak to czy jest jekieś orzecznictwo?

11

Możesz np. zażądać, żeby podali Ci pełny zakres i numer uprawnień.

12

mam nr uprawnień i do oferty dołączone zostały uprawnienia, jednakże z nich nie ma słowa "bez ograniczen" ale sformułowanie , że są to  uprawnienia do kierowania robotami budowlanymi obiektów budowlanych z wyłączeniem obiektów o skomplikowanej konstrukcji.
I zapis " z wyłączeniem....." zdaniem jednej osoby że nie ma uprawnień bez ograniczeń

13

Poszukaj najpierw na wspomnianej wcześniej stronie PIIB interpretacji uprawnień - może akurat znajdziesz pasującą. Wygląda na to, że są ograniczone, ale nie chcę wyrokować, bo interpretacje są czasem zaskakujące wink

14

Może to pomoże:
http://www.piib.org.pl/?option=com_content&task=view&id=455&Itemid=154

15

dziekuje bardzo