1

Temat: Gwarancja ubezpieczeniowa należytego wykonania umowy

Czy zamawiający ma prawo zastrzec sobie, że wzór polisy/gwarancji należytego wykonania umowy musi byc zgodny z ich wzorem? W SIWZ jest taki zapis:
"3.5. Zabezpieczenie wnoszone w formie gwarancji bankowej lub ubezpieczeniowej musi (pod rygorem uznania iż nie zostało wniesione należycie) być wniesione na wzorze stanowiącym załącznik nr 12 do umowy. Wniesienie zabezpieczenia Gwarancja bankowa lub ubezpieczeniowa  z pominięciem załącznika ( na innym wzorze) jest nieakceptowalna przez Zamawiającego".

2

Odp: Gwarancja ubezpieczeniowa należytego wykonania umowy

Nie uważam że taki warunek jest dopuszczalny liczy się treść nie forma druku.

3

Jak Marcel.

4

Tak, ale w rozmowie telefonicznej powiedziano mi że treść gwarancji wystawionej przez Tow. Ubezp. ma być "kropka w kropkę, przecinek przecinek"  jak treść z ich formularza.

5

Daj im szansę powiedzenia tego przed KIO.

6

Nie ma takiej opcji!, skoro macie czas to dawać z odwołaniem lub skorzystać z art 181 ustawy!, troszeczkę pogrozić paluszkiem zamawiającemu!

7 (edytowany przez magda19831 2014-07-11 07:56:23)

A nie ma żadnego wyroku KIO w tej sprawie?
Z uśmiechem na twarzy stwierdzili, że każdy wykonawca ma u nich ten problem i jakoś sobie radzą. Więc zapytałam jak: wpłacają gotówką !!!

8

Sprawa jest patowa. Podpisanie umowy w poniedziałek :-(

9

... no a co stoi na przeszkodzie żeby złożyć gwarancję zgodną z wymaganą treścią?

10

To stoi na przeszkdzie, że ubezpieczyciel nie podpisze ich wzoru bo nie jest korzystny dla nas, jako wykonawcy. W polisie ubezp. jest treść wymagana przez zamawiającego, ale oprócz tej treści sa jeszcze inne zapisy których nie ma we wzorze sporządzonym przez zamawiającego.

11

Złóżcie w takiej formie jaką wystawia ubezpieczyciel, a niech tylko zamawiający wykluczy to odwołanko i wygrana 99% gwarantowana.

12

Tutaj, Marcel, co najwyżej zamawiający może uznać brak takiej gwarancji, jako uchylanie się wykonawcy od zawarcia umowy ze wszystkimi tego konsekwencjami.

13

magda19831 napisał/a:

To stoi na przeszkdzie, że ubezpieczyciel nie podpisze ich wzoru bo nie jest korzystny dla nas, jako wykonawcy. W polisie ubezp. jest treść wymagana przez zamawiającego, ale oprócz tej treści sa jeszcze inne zapisy których nie ma we wzorze sporządzonym przez zamawiającego.

Trudno cokolwiek orzec, nie mając wglądu do żądać zamawiającego i klauzul, które chce "przemycić" ubezpieczyciel.

14

Zgadza się, jakoś o wadium pomyślałem smile

15

Na priv chętnie prześlę draft polisy ubezpieczeniowej oraz wzór polisy zamawiającego.

16

ten sam zamawiajacy ogłosił przetarg na kolejne zadanie które by nam pasowało. I znowu powtórka z rozrywki - ten sam zapis dotyczący wzoru polisy. Jakich argumentów użyć, aby trochę pogimnastykowali z udzieleniem odpowiedzi na zapytanie?

17

że ustalając treść polisy wysyłają wykonawcę do konkretnego podmiotu, który zgodzi się podpisać gwarancję o wskazanej treści?

18

jeszcze jeden zapis budzący kontrowersje - do oferty należy dołączyć opłaconą polisę na 100tyś. natomiast przed podpisaniem umowy należy przedstawić polisę na 500tyś. !!!!!

19

napisz konkretnie jakie polisy

20

do oferty:
    opłaconą polisę ważną na dzień składania ofert, a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia na kwotę:
co najmniej 100 000,00 zł (sto tysięcy zł 00/100)
przed podpisaniem umowy:
Zamawiający wymaga przedłożenia opłaconej polisy OC wystawionej na Wykonawcę                 
z tytułu prowadzonej działalności gospodarczej związanej z przedmiotem zamówienia                            w dniu podpisania umowy na kwotę minimum:  500 000 zł (pięćset tysięcy zł )

21 (edytowany przez Katiqq 2014-07-29 11:15:01)

To rzeczywiście dziwne. Myślałam, że może chodzi o polisę CAR, ale tego przypadku nie rozumiem i nie wiem co zamawiający ma na celu żądając zwiększenia kwoty ubezpieczenia OC i to o 500%. Jeżeli jest czas zapytaj o to, bo może to pomyłka.

22

czas jest, do 04.08 mam czas na pytania. Sądzę że to nie pomyłką, w poprzednim postępowaniu był taki sam zapis, do oferty polisa na  100tyś., przed podpisaniem umowy na 300tyś.

23

Zapytać zawsze możesz. Ja praktykując po stronie zamawiającego nigdy nie słyszałam o czymś takim. Owszem, żąda się przedłożenia polisy OC na etapie składania ofert, ale na etapie podpisania umowy żąda się (tak jak wspomniałam) innych polis, chociażby CAR. Naprawdę trudno mi znaleźć sensowną odpowiedź na pytanie co to ma na celu, skoro od razu można żądać polisy w odpowiedniej wysokości. Możesz mi wysłać na priv linka do tego przetargu?

24

wysłałam maila z linkiem do przetargu.