1

Temat: szacowanie wartości dostaw

Pytanie:
1) czy dostawę nasion i nawozów należy oszacować łącznie?
2) czy dostawa nasion jest dostawą powtarzającą się okresowo?

Ja uważam, że nie, ale chciałabym się upewnić.

2

Odp: szacowanie wartości dostaw

Dostawa nasion raczej nie jest powtarzającą się okresowo, można kupić jednorazowo i składować smile

3

Dokładnie tak to wygląd, można zamówić całość, a dostarczana będzie np. partiami wg z góry określonego harmonogramu.

A co z oszacowaniem? Razem z nawozami, czy można osobno - różne CPV, różne przeznaczenie, całości funkcjonalnej też chyba razem nie tworzą ...

4

Nasiona i nawozy raczej oszacował bym łącznie.

5

A ja nie - nawozy to zakłady chemiczne a nasiona inne podmioty.

6

A czy przypadkiem nawozów i nasion nie dostaniesz w jednym miejscu (składzie), u nas w rejonie jak najbardziej tak.

7

W sumie żywność też można nabyć u jednego podmiotu, a można szacować kategoriami wg naturalnych dostawców/producentów.

8

Marcel - najprawdopodobniej dostaniesz, ale ja bym szacował oddzielnie.

9

Witam,

odnośnie pierwszego pytania:

zależy od zakresu zamówienia. Jeżeli nasion do zamówienia jest na tyle dużo że bardziej ekonomicznie jest je kupić np. u producenta (analogicznie z nawozami), to należy zrobić dwa oddzielne postępowania, jedno na nasiona, drugie na nawozy.

odnośnie drugiego pytania:

znowu zależy, tym razem od sytuacji Zamawiającego. Jeżeli w ramach zamówienia jest jedna duża dostawa na rok, robiłbym jedno postępowanie co roku. Jeżeli z kolei jest kilka czy kilkanaście dostaw w ciągu roku, zrobiłbym postępowanie na dłuższy okres, np. na 2 lata na zasadzie dostaw sukcesywnych.

Pozdrawiam,

Adam