Temat: szacowanie wartości dostaw
Pytanie:
1) czy dostawę nasion i nawozów należy oszacować łącznie?
2) czy dostawa nasion jest dostawą powtarzającą się okresowo?
Ja uważam, że nie, ale chciałabym się upewnić.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → szacowanie wartości dostaw
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pytanie:
1) czy dostawę nasion i nawozów należy oszacować łącznie?
2) czy dostawa nasion jest dostawą powtarzającą się okresowo?
Ja uważam, że nie, ale chciałabym się upewnić.
Dostawa nasion raczej nie jest powtarzającą się okresowo, można kupić jednorazowo i składować
Dokładnie tak to wygląd, można zamówić całość, a dostarczana będzie np. partiami wg z góry określonego harmonogramu.
A co z oszacowaniem? Razem z nawozami, czy można osobno - różne CPV, różne przeznaczenie, całości funkcjonalnej też chyba razem nie tworzą ...
Nasiona i nawozy raczej oszacował bym łącznie.
A ja nie - nawozy to zakłady chemiczne a nasiona inne podmioty.
A czy przypadkiem nawozów i nasion nie dostaniesz w jednym miejscu (składzie), u nas w rejonie jak najbardziej tak.
W sumie żywność też można nabyć u jednego podmiotu, a można szacować kategoriami wg naturalnych dostawców/producentów.
Marcel - najprawdopodobniej dostaniesz, ale ja bym szacował oddzielnie.
Witam,
odnośnie pierwszego pytania:
zależy od zakresu zamówienia. Jeżeli nasion do zamówienia jest na tyle dużo że bardziej ekonomicznie jest je kupić np. u producenta (analogicznie z nawozami), to należy zrobić dwa oddzielne postępowania, jedno na nasiona, drugie na nawozy.
odnośnie drugiego pytania:
znowu zależy, tym razem od sytuacji Zamawiającego. Jeżeli w ramach zamówienia jest jedna duża dostawa na rok, robiłbym jedno postępowanie co roku. Jeżeli z kolei jest kilka czy kilkanaście dostaw w ciągu roku, zrobiłbym postępowanie na dłuższy okres, np. na 2 lata na zasadzie dostaw sukcesywnych.
Pozdrawiam,
Adam
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc