1

Temat: zatrzymanie wadium

wykonawca został wezwany do uzupełnienia dokumentów, w wyznaczonym terminie złożył dokumenty jednak zrobił to bardzo na odczep niekompletnie, a nawet celowo błędnie, można więc przypuszczać że chciał zostać wykluczony z postepowania, czy w takim przypadku mam prawo zatrzymać mu wadium?

2

Odp: zatrzymanie wadium

Wadium do zwrotu, ja bym nie zatrzymał.

3

Musiałabyś udowodnić, że wykonawca wykazał się złą wolą. Tak naprawdę "coś" tam odpowiedział na wezwanie więc bezpośrednich przesłanek nie am do zatrzymania wadium.

4

dla mnie jest to celowe zaniechanie wykonawcy zmierzające do obejścia prawa,  w szczególności stworzenie  warunków ku temu aby zamówienie zostało udzielone innemu wykonawcy. Uważam że wykonawca nie jest w stanie udowodnić ze nie był w stanie złożyć prawidłowych dokumentów

5

Stanowisko urzędu wyrażone zostało w opinii prawnej ?Zatrzymanie wadium na podstawie art. 46 ust. 4a ustawy ? Prawo zamówień publicznych" opublikowanej 9 czerwca 2010 r. na jego stronie internetowej. Zgodnie z tą opinią ?należy uznać, iż przez niezłożenie dokumentów, oświadczeń lub pełnomocnictw na wezwanie zamawiającego w świetle art. 46 ust. 4a ustawy pzp należy rozumieć nie tylko przypadek bierności wezwanego wykonawcy, gdy w ogóle nie składa dokumentu lub oświadczenia wskazanego w wezwaniu (brak fizyczny dokumentu), ale także sytuację, w której wykonawca składa dokument lub oświadczenie, z którego nie wynika potwierdzenie spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu lub spełniania przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego". W opinii wskazano, iż taka wykładnia art. 46 ust. 4a pzp odpowiada ratio legis tego przepisu.

Analogiczne stanowisko zostało również zaprezentowane w wyroku Sądu Najwyższego z  7 listopada 2012 r. (IV CSK 121/12). Sąd wskazał, że ?w świetle art. 46 ust. 4a przez niezłożenie dokumentów (lub oświadczeń) należy rozumieć nie tylko bierność wezwanego wykonawcy, czyli sytuację, w której wykonawca w ogóle nie składa żadnego dokumentu, ale również sytuację, w której wykonawca składa dokument (oświadczenie), z którego jednak nie wynika potwierdzenie spełnienia warunków udziału w postępowaniu lub spełnienia przez oferowane przez niego dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego. Do innego rozumienia tego  przepisu nie prowadzi również jej sankcyjny charakter, a także cel, którym się kierował ustawodawca, wprowadzając tę regulację. Wykładnia powołanego przepisu przez przyjęcie, że chodzi wyłącznie o stan bierności wezwanego wykonawcy, w niczym nie zapobiegnie zmowom cenowym".

6

Jeśli podejrzewasz zmowę przetargową to zawiadomienie do prokuratury. Jeśli macie dobre argumenty na to wadium też zatrzymajcie. Zależy czy przetarg wart tyle zachodu czy lepiej odpuścić.

7

Jeżeli podejrzenia bez dowodów i nieuzasadnione to w przypadku zatrzymania wadium sprawa może trafić do sądu.

8

a czy argumentem może być fakt że jestem w stanie udowodnić że wykazane osoby posiadają żądane przez nas doświadczenie, mimo to wykonawca tego nie wykazał

9

dodam jeszcze że wykonawca ma najkorzystniejszą  ofertę i ewidentnie ustępuje miejsca kolejnemu

10

a czy mogę zatrzymać wadium wykonawcy którego oferty nie wybrano,  dopiero po wyborze oferty najkorzystniejszej?

11

annaanna napisał/a:

a czy mogę zatrzymać wadium wykonawcy którego oferty nie wybrano

Możesz, przecież ta sankcja nie dotyczy tylko i wyłącznie wykonawców którzy składają oferty najkorzystniejsze.

12

tylko pytałam czy mogę to zrobić dopiero po wyborze oferty najkorzystniejszej? czy wówczas będzie już za późno ponieważ powinnam zwrócić wykonawcom wadia?

13

Moim zdaniem najlepiej po wyborze.

14

Tak jak Marcel wink