1

Temat: podział zamówienia

Witam, w zamówieniach jestem od niedawna. Mam dwa wątki.
1. co należy rozumieć przez art 34 "łączna wartość tego samego rodzaju". Co to znaczy rodzaj.Jak go czytać? Czy to jest powiązane ze słownikiem CPV.
2.Bony. "Firma" ma chce kupić bony za 22 000. czy zastosować przetarg Art 39.
Może pytania są zabawne, ale od czegoś musze zaczać.
ps.
Mile widziane fachowe czasopismo lub książki przez Was sprawdzone.

2

Odp: podział zamówienia

mila napisał/a:

Czy to jest powiązane ze słownikiem CPV.

Nie - CPV służy do opisu przedmiotu zamówienia

mila napisał/a:

2.Bony. "Firma" ma chce kupić bony za 22 000. czy zastosować przetarg Art 39.

Nie - 14 tys euro - to 60 tys zł netto (z groszami)

mila napisał/a:

Polecam Zamówienia Publiczne DORADCA, Przetargi Publiczne - liderzy jak dla mnie. Pozostałe albo niegodne polecenia albo nie zgłębiałem treści.

3

mila napisał/a:

Fachowe to tylko kwartalnik "Prawo zamówień publicznych" wydawane przez Instytut Zamówień Publicznych.
A z prasy "kolorowej" najlepsze to: "Przetargi publiczne" i "Zamówienia publiczne. Doradca".

4

Witam
dziekuje bardzo za odpowiedz.
A spytam jak: Jak się odzczytuje CPV,wystepują poszczególne rodzaje?

5

Na szczęście w CPV nie ma pojęcia "rodzaju".

6

Witam
jak rozumiec wtedy art 34"tego samego rodzaju"?

7

Aby stwierdzić czy cos jest tego samego rodzaju należy odpowiedzieć na pytania:
-    czy służy do tego samego celu,
-    czy może być zrealizowane za pomocą tych samych środków,
-    czy może zostać uzyskane od tego samego wykonawcy.
Jeżeli uzyskasz odpowiedź twierdzącą na wszystkie pytania to masz doczynienia z zamówieniem tego samego rodzaju.

8

dzieki, ale mój ksiegowy mówi tak;
A z czego to wynika, ze tak mam to rozumieć, gdzie tak jest napisane.
Przecież zakup kwasu i krązka antybiotycznego służy do tego samego tj badania(cel).

9

mila napisał/a:

Przecież zakup kwasu i krązka antybiotycznego służy do tego samego tj badania(cel).

Tu trzeba sie znać na wyrobach medycznych.
Spytaj w innych szpitalach, jak dzielą te produkty na rodzaje.

10

a odnośnie "towarów tego samego rodzaju" to jak grupujecie sprzęt komputerowy? dzielicie np. na drukarki, zestawy komputerowe, monitory? czy traktujecie jako jedną grupę?

a drobne akcesoria typu: dyski, pamięci flash, zasilacze itp. to osobno czy razem ze zestawami?

jestem ciekaw jak Wy to interpretujecie?

pamiętam, że kiedyś już była dyskusja czy ser żółty to to samo co ser biały wink

11

W  pojęciu  "ten sam rodzaj" chodzi (tak sadzę)o klasyfikację w/g podobieństwa co do cech głownych: przeznaczenie ,parametry jakościowe czy funkcjonalne przedmiotu dostaw lub odpowiednio usług ,przeznaczone do identycznego lub podobnego użytku oraz możliwość nabycia u tego samego wykonawcy. Ja przynajmniej opieram sie na takiej ,kiedys tam przeczytanej interpretacji smile

12

Witajcie,
odnośnie "towarów tego samego rodzaju",  np. na drukarki, zestawy komputerowe, monitory jest jedną grupą.
dyski, pamięci flash, zasilacze itp były kupowane wraz z zestawami komputerowymi.
Pada pytanie, co bedzie jak coś się zepsuje, rzecz normalna i co wtedy mam zrobic.

13

jeszcze raz wrócę do problemu sprzętu komputerowego.
jeżeli w planie miałem zakup sprzętu na wartość poniżej 14 tys. euro, a w czasie trwania roku budżetowego padła drukarka w wydziale komunikacji i trzeba było zrobić przesunięcia w paragrafach i dokonać zakupu nowej, to zakup tej drukarki mam traktować jako osobne zamówienie?
a jeżeli dostaliśmy dotacje przeznaczoną na zakup sprzętu to też powinienem traktować jako osobne zamówienie?
a co ze sprzętem na który dostaliśmy dotację i potem został on przekazany do naszych szkół?

na zdrowy rozsądek jak coś nie było w planie budżetu na dany rok tylko pojawiło się w trakcie roku budżetowego to powinienem traktować to jako osobne zamówienia.

czekam na Wasze uwagi i opinie. Pozdrawiam

Ps. Nie lubię końca roku, bo nagle się okazuje, że wszyscy mają dużo kasy i chcą wszystko wydać.

14

szad napisał/a:

Ps. Nie lubię końca roku, bo nagle się okazuje, że wszyscy mają dużo kasy i chcą wszystko wydać.

to super, u mnie jest na odwrót!