1

Temat: uzupełnienie nastepnie wyjasnienie

wykonawca na wezwanie do uzupełnienia napisał, że wykazana osoba nie posiada aktualnego wpisu do Izby inżynierów Budownictwa, sprawdziłam i wiem że taki wpis posiada (celowe działanie wykonawcy) czy w związku z powyższym mogę wezwać go ponownie tym razem do złożenia wyjaśnień w powyższym zakresie, np. dlaczego wykonawca nie wykazuje informacji nt aktualnego wpisu do IIB skoro wykazana osoba posiada aktualny wpis? czy tez będzie to niezgodne z prawem?

2

Odp: uzupełnienie nastepnie wyjasnienie

A czy zajmuje 1 miejsce?

3

Wyjaśnienia są zgodne z przepisami dlatego też wzywać można zawsze kiedy zamawiający ma wątpliwości.

4

tak ten wykonawca jest na 1 miejscu

5

a jeśli wykonawca na wezwanie do wyjaśnień przedłoży poprawne dokumenty to czy mam prawo na tej podstawie dokonać wyboru oferty najkorzystniejszej. Zaznaczę że wcześniej był wzywany do uzupełnienia tych dokumentów i zrobił to nieprawidłowo (celowo).

6

To już raczej nic mu nie pomoże, wezwać ponownie nie można, a jeżeli kombinował to zgłoszenie do UOKiK.

7

Zabrać wadium i donieść do UOKiK-u.

8

a czy zgłoszenie do UOKiK zatrzymuje moje postepowanie czy ja wybieram kolejna ofertę realizuję zadanie a jego sprawdzają?

9

Nie wstrzymuje

10

a co w przypadku kiedy UOKiK stwierdzi, że była to zmowa przetargowa, w postepowaniu złożono tylko 2 oferty, więc wówczas okaże się ze wybraliśmy wykonawcę który był w tej zmowie, czy wówczas jakieś konsekwencje dla nas?

11

Nie, zgłaszajcie.