1

Temat: Oferta konsorcjum

Witam.

Ofertę składa konsorcjum firm A  i B.

Oferta zawiera umowę konsorcjum. Wykonawcy ustalają w niej  "lidera"- firmę "B".  Jest też pełnomocnictwo dla lidera (firmę "B")  do reprezentowania konsorcjum dot. wszystkich czynności m. in podpisania, parafowania i złożenia oferty, poświadczania dokumentów, przedkładania wszelkich oświadczeń w tym potwierdz. spełn. warunków udziału w post., wyjaśnień itp

Lider dał dodatkowo pełnomocnictwo dla Pani X dot. tego samego zakresu jak wyżej .

I teraz

1. Oferta zawiera jedno oświadczenia art. 24  podpisane przez panią X , w nagłówku oświadczenia wymienieni są członkowie konsorcjum (firma A i B. Chyba można takie coś przyjąć??

2. Oferta zawiera jedną listę podmiotów należących do tej samej grupy. W nagłówku również wpisani są członkoweie konsorcjum. Wykonawcy należą do tej samej grupy kapitałowej. Lista jest kopią potw. za zgodność z oryginałem.
W tym wypadku chyba lista może być jedna, wspólna, skoro należą do jednej grupy k.?
Lista powinna być jednak w formie oryginału prawda? Więc muszę pewnie wezwać do uzupełnienia. W sumie w SIWZ mam dopisek że listę nalezy złożyć w formie oryginału.

Dziękuję za wskazówki.

2

Odp: Oferta konsorcjum

1. Do uznania.
2. http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=12074

3

Pewnie temat już był, ale jak to  w końcu obecnie  jest z poświadczaniem dokumentów w konsorcjum? Czy każdy członek konsorcjum poświadcza swoje dokumenty, czy może to zrobić pełnomocnik?

4

Jak najbardziej może pełnomocnik.

5

Pełnomocnik może, o ile wynika to z pełnomocnictwa.

6

Ale jeżeli - mimo pełnomocnictwa - swoje dokumenty poświadcza konsorcjant, to też jest OK?

7

Jest OK

8

Pewnie, pełnomocnictwo to poszerzenie kręgu reprezentacji, a nie jej przekazanie.

9

Powiem tak
ad 1
często składam oferty przetargowe i jak bym złożył oświadczenie z art. 24 z obiema pieczęciami nazw firm to na 100% bym został wezwany do uzupełnienia. Często również zdarza się, że Zamawiający wzywa mnie do uzupełnienia oświadczenia i KRS jeżeli pełnomocnik podpisze za członka konsorcjum mimo upoważnienia w pełnomocnictwie.
ad 2 analogicznie jak w ad 1
Widocznie Zamawiający tu na forum są bardziej ludzcy niż Ci z którymi mam do czynienia.

10

To raczej dziwne, bo może być jedno oświadczenia podpisane przez członków konsorcjum, natomiast po co wzywać skoro jest pełnomocnictwo!!!

11 (edytowany przez mirek.sz1 2014-07-24 12:03:06)

to pytanie do Zamawiającego z AWF Poznań.
chyba, że ten zapis jest powyżej pełnomocnictwa
Dokumenty należy złożyć w oryginale lub kserokopii potwierdzonej za zgodność z oryginałem (na każdej
stronie zawierającej jakąkolwiek treść), pod warunkiem, że zostaną one podpisane przez Wykonawcę.

12

Dobre!