1

Temat: odrzucenie i uniewaznienie?

zalózmy taka sytuacje:
1) zamawiajacy odrzuca oferte najkorzystniejsza
2) nie moze wybrac kolejnej z najnizsza cena poniewaz nie posiada tej kwoty w budzecie
co Zamawiajacy powinien zrobic?
uniewaznic postepowanie zgodnie z art.93 ust. 1 pkt 4  w ktorym informuje o odrzuconych /wykluczonych ofertach?

2

Odp: odrzucenie i uniewaznienie?

Oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia?

3 (edytowany przez Marta 2013-06-12 12:58:37)

oferta  z najnizsza cena bedzie do odrzucenia, a druga  wkolejnosci przewyzsza kwote, co wtedy?

4

1. Musicie dokonać wyboru (jedno pismo).
2. Unieważnienie (drugie pismo).

5

czyli wybor oferty, potem uniewaznienie wyboru oferty i uniewaznienie postepowania czy tylko uniewznienie postepowania bez uniewaznienia wyboru?

6

Wybór oferty i unieważnienie postępowania. Żadne tam "unieważnienie wyboru ofert" wink

7

MIRAS napisał/a:

1. Musicie dokonać wyboru (jedno pismo).
2. Unieważnienie (drugie pismo).

czy z wysłaniem pisma o unieważnieniu trzeba czekać 5 dni od daty wysłania zawiadomienia, w którym informujemy również o odrzuceniu oferty?

8

Miras po co muszą dokonywać wyboru? Już była o tym mowa na forum, że można unieważnić natychmiast.

9 (edytowany przez bipi 2014-07-29 05:42:53)

A przeczytaj dokładnie 93.1.4 wink - Musisz wybrać najpierw ofertę najkorzystniejszą, ponieważ oferta z najniższą ceną mieści się w Twojej kasie.

10

reasumując:
1. wybieram najkorzystniejszą ofertę, informuję o wyborze, odrzuceniu i czekam 5 dni na ewentualne odwołania odrzuconych
2. po 5 dniach informuję o unieważnieniu postępowania.

zgadza się?

11 (edytowany przez bipi 2014-07-29 06:36:36)

Możesz nie czekać 5 dni. Informujesz w dniu unieważnienia.

12

bipi napisał/a:

A przeczytaj dokładnie 93.1.4 wink - Musisz wybrać najpierw ofertę najkorzystniejszą, ponieważ oferta z najniższą ceną mieści się w Twojej kasie.

No rzeczywiście  big_smile. Doszłam do błędnego wniosku, że skoro została odrzucona, to już nie jest "w grze".

13

bipi napisał/a:

Możesz nie czekać 5 dni. Informujesz w dniu unieważnienia.

jakiś dziś niekumaty jestem.
o czym informuję w dniu unieważnienia?

14

W jednym piśmie dokonujesz wyboru i informujesz o odrzuconych i wykluczonych, następnie w tym samym piśmie unieważniasz całe postępowanie.

15

ok

16

szad napisał/a:

jakiś dziś niekumaty jestem.
o czym informuję w dniu unieważnienia?

O wyborze oferty i o unieważnieniu wink

17

zgodnie z art. 92 ust. 2 po wyborze najkorzystniejszej oferty zamieszczam stosowne informacje na www.
jeżeli wybieram najkorzystniejszą ofertę i jednocześnie unieważniam postępowanie, to na www zamieścić również info o unieważnieniu? ustawa Pzp tego nie przewiduje, ale chyba dla przejrzystości wypadałoby dać taką informację.

18

Ja zamieszczam ale obowiązku nie ma.

19

W takim wypadku będę musiał podać na www w uzasadnieniu faktycznym kwotę jaką mieliśmy na sfinansowanie zamówienia, ale jak już była podana ona na otwarciu ofert to już nie jest żadna tajemnica.

20

czy na www muszę podawać tę kwotę, a może tylko ogólnie napisać że cena najkorzystniejszej oferty przekracza kwotę jaką mamy na sfinansowanie zamówienia i tyle?

21 (edytowany przez Katiqq 2014-08-07 06:54:28)

Nigdy nie podaję kwoty. Stosuję zapis: cena najkorzystniejszej oferty przekracza kwotę jaką zamawiający przeznaczył na sfinansowanie zamówienia. Zamawiający nie może zwiększyć tej kwoty do ceny najkorzystniejszej oferty.
Posiłkuję się przy tym zawsze opinią głównego księgowego, którą zostawiam w protokole.

22

A ja podaję kwotę - coby było jasne i klarowne na kolejne postępowanie wink

23

jak przeglądam www to przeważnie podają tą kwotę.
opcje są jak zwykle dwie wink

24

W gruncie rzeczy nie ma obowiązku, to treść kształtujesz sam wink

25

bipi napisał/a:

W gruncie rzeczy nie ma obowiązku, to treść kształtujesz sam wink

Bipi nie pomożesz mi tu: http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=13174?