1

Temat: Uzupełnienie dokumentów podmiotu trzeciego

Przetarg na opracowanie dokumentacji projektowej.
Zgodnie z SIWZ jeśli wykonawca będzie powoływał się na zasoby podmiotu trzeciego i będą one brały udział w postępowaniu musi złożyć dokumenty tych podmiotów.
W ofercie wykonawca na potwierdzenie warunku dysponowania osobami wskazał projektantów, którzy spełniają warunki. Wykonawca zaznaczył forme dysponowania -zobowiązanie i załączył te zobowiązanie w oryginale do oferty jednak brak jest dokumentów tych podmiotów.

Wezwałam do uzupełnienia dokumentów podmiotu trzeciego i mam pytanie.
1) co w przypadku gdy wykonawca zmieni osoby z wykazu i załączy do nich dokumenty podmiotu trzeciego - uznac to? czy to nie bedzie ingerencja w tresc oferty? Macie jakies wyroki KIO ?
2) co w przypadku jak wykonawca nagle uzna że popełnił błąd osoby wymienione wykazie będą  na umowę zlecenie ??

Pytam się gdyż jest to dofinansowanie i postępowanie będzie kontrolowane sad

2

Odp: Uzupełnienie dokumentów podmiotu trzeciego

Tak czy tak w interesie wykonawcy jest wykazać, że spełnia warunek udziału w postępowaniu; dysponowanie potencjałem kadrowym.

Moje wątpliwości zawsze budzi, czy wykonawca dysponował najpóźniej na dzień złożenia oferty. Skoro w ofercie jest inna kadra  i w uzupełnieniu jest inna to można mieć wątpliwości, ale jeśli daty (w treści zobowiązania) na zobowiązaniu będą najpóźniej w terminie złożenia oferty to powinno być jasne, że wykonawca wykazał, że dysponował, niezależnie czy zmienił kadrę czy nie.

3

Czyli w sytuacji gdy zmieni osoby (jako podmiot trzeci)  i załączy do nich wszystkie wymagane dokumenty które bedą ok na dzien składania ofert - uznać to? nie bedzie to ingerencja w treśc oferty? Czy masz może na to jakieś opinie, wyroki KIO?

W sytuacji gdy zmieni forme dysponowania tymi osobami np. na umowe zlecenie to uznać???

Kontrolujący moze wywnioskować że jeżeli wykonawca zmienił osoby które spełniają warunek i dał inne załączając zaobowiązanie wraz z dokumentami to może uznac że wykonawca nie dysponuje waznymi dokumentami podmiotu trzeciego i zamienił sobie wygodnie na inne podmioty.

4

np.
Sygn. akt: KIO 2767/13
WYROK
z dnia 13 grudnia 2013 r.
str. 8.

5

Wykaz osób nie jest treścią oferty i tak jak można zmieniać wykaz dostaw/usług czy rb, tak można zmieniać wykaz osób. Pilnować tylko, jak pisze covec, potwierdzenia spełniania najpóźniej na dzień upływu TSO.

6

jak dokumenty uzupełni i bedą po terminie to wykluczenie art. 24 ust. 2 pkt 4  tak

7

Sposób uzupełniania dokumentów

KIO wyraża jednoznaczne stanowisko w zakresie aktualnego stanu dokumentów (np. wykazów, zobowiązań podmiotu trzeciego), załączanych do oferty na potwierdzenie spełnienia warunku doświadczenia lub potencjału (kadrowego, technicznego). W ocenie KIO, zgodnie z art. 26 ust. 3 pzp, uzupełnione na wezwanie zamawiającego dokumenty mają potwierdzać spełnienie warunków udziału w postępowaniu na dzień otwarcia ofert, co nie oznacza, że mają być wystawione przed tą datą. Złożenie do zamawiającego dokumentów (oświadczeń) z datami późniejszymi niż upływ terminu składania ofert nie dyskredytuje tych dokumentów, jeżeli tylko z ich treści wynika, że wykonawca spełniał warunki na dzień składania ofert(KIO 293/11, KIO 2585/11).
i dalej ...

http://kancelariamytkowski.pl/blog/postepowanie-uzupelniajace-w-swietle-orzecznictwa-kio

8

Dzięki wielkie smile

Mam jeszcze jedno pytanie: jak odnosicie się do szacowania wartości zamówienia na sporządzenie miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego ?
traktować każdy plan jako odrębne zamówienie czy należy zsumować? To samo się tyczy z projektami drogowymi.