1

Temat: usługi wodociągowe a pozostała działalność

Wątek "przeniosłem" z usług telekomunikacyjnych (nabroiłem, więc robię porządek)

JoannaS pisze tam:
"Sektorowiec wymieniony w punkcie 4, jeżeli będzie udzielał zamówienia nie związanego z działalnością sektorowa- w ogóle nie będzie stosował ustawy PZP"

Jako jedyni w gminie (która ma 100% udziałów) prowadzimy usługi wodociągowe, obecnie przygotowuję się do przetargu na materiały instalacyjne do budowy wodociągu. Zupełnie przypadkiem znalazłem wątek o uproszczeniach przy zamówieniach sektorowych.

Czy w związku z tym, co pisze JoannaS na podstawie art.132 ust.1 pkt.4 mogę nie stosować ustawy PZP do zamówień nie związanych z działalnością wodociągową,np. na roboty budowlane dotyczące oczyszczalni ścieków, dostawę materiałów budowlanych do budowy przez nas osiedla mieszkaniowego, czy też zakup pojazdu typu bus? Nie ukrywam, że ułatwiłoby mi to żywot, ale szczerze w to wątpię, tym bardziej, że wspomniana działalność wodociągowa obejmuje zaledwie 30% przychodów spółki.

2

Odp: usługi wodociągowe a pozostała działalność

Po pierwsze: Jeżeli Gmina powołała spółkę w celu świadczenia usług wodociągowych (ja nie wiem czy tak jest, więc to sprawdź) to jest sektorowcem wymienionym w punkcie 3 a nie 4.
Po drugie: Jeżeli tak to działalność związana z budową oczyszczalni należy dołączyć do działalności sektorowej (patzr art.132 ust.2).
Po trzecie: Czy ten bus nie jest kupowany w celu działalności sektorowej wymienionej w art 132 ust.1 pkt.6?
Reasumując:
jeżeli jestś sektorowcem z punktu 3 to do budowy wodociągu i oczuyszczalni stosujesz zamówienia sektorowe, a jeżeli wartość tych (tylko tych!) zamówień jest niż od progowych z 11.8 to dla nich nie stosujesz ustawy.
Dla budowy osiedla - stosujesz zamówienia klasyczne.
A z busem jest więcej kłopotów: jeżeli będą nim jeżdzili pracownicy "wodociągowi" to tak jak powyżej. Ale jeśli ma służyć całej Spółce to musisz go "podzielić". Powiedzmy że bus kosztuje 100.000 zł z tego 70 % (działalności nie sektorowej) to masz 70 tys zł czyli powyżej 6000 euro zamówienie klasyczne.

3

Dzięki Joasiu! Kilka przepisów, a życie jakieś takie piękniejsze smile 
Mam z głowy materiały na wodociąg i koparkę do jego budowy, budowę stacji uzdatniania wody i zakup węgla dla szkół - wszystkie są poniżej kwot z 11.8

4

Przepraszam - zakup węgla dla szkół - czy to jest sektorowe? Niestety- nie. Jeżeli jego wartość przekracza 6.000 euro - przeprowadzasz postępowanie klasyczne! smile

5

Czekałem na opinię radcy, bo też miałem wątpliwości. Liczyłem na art.132 ust.1 pkt 3, ponieważ mamy podpisane umowy ze szkołami na utrzymanie i eksploatację kotłowni szkolnych-to nie jest "kierowanie takimi sieciami"?

6

NIE. Musiałbyś świadczyć usługi w tym zakresie. Produkować i sprzedawać. A ty kupujesz a Gmina Ci oddaje pieniądze.

7

No i cały felerny plan w <piiiiii>. A jeśli część tego węgla będzie odsprzedana?

8

Rany Raf, gdzie Ty pracujesz i co wy tam robicie. To już prawdziwy węzeł gordyjski. Czemu ten węgiel sprzedajesz, nie możesz kupić mniej?

9

Wiem, że z tym węglem nie da rady sad , ale uzupełnię dla Karoliny - sprzedaje się, żeby zarabiać smile