1

Temat: czy można uzupełnic ?

w PN poniżej progów unijnych wykonawca nie dołączył do oferty żądanych  przez Zamawiającego dokumentów  takich jak:
oświadczenia z art. 24,   
wykazu robót budowlanych
dowodów dotyczących wykazanych robót (referencji)
aktualnego odpisu z właściwego rejestru lub z CEIDG,
listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej.
Jest tylko oferta i oświad. o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu
Co zrobic? Wezwac do uzupełnienia?

2

Odp: czy można uzupełnic ?

Śpieszyli się smile ale wiedzieli, że zamawiający musi ich wezwać do uzupełnienia tych dokumentów. Lepiej złożyć taką ofertę, niż wcale smile

3

o ile oferta jest zgodna z SIWZ, to trzeba wezwać do uzupełnienia, zgodnie z art. 26 ust.3

4

Dziękuję z odpowiedzi.
Mam jeszcze kilka pytań. PN roboty budowlane. Połozenie wykładziny PCV.
Zamawiający żądał aby wykonawca wykazał, że wykonał    co najmniej dwie roboty obejmujące wykładanie podłóg w technologii zgrzewalnej PCV o powierzchni każdej z nich nie mniejszej niż 150 m 2 .
1. Wykonawca udokumentował wymagane roboty protokołami odbioru - chyba nie mogę ich przyjąc ? bo protokoły odbioru nie sa dokumentami z rozporządzenia których zamawiający może żądać  od wykonawcy
2. w dodatku w tych protokołach jest  mowa o wykonaniu podłogi z pcv o wartości robót np. 50.000 zł nie ma nic o m2 jak chciał zamawiający- wezac do uzupełnienia?
3. w dodatku w ofercie brak jest skreślenia czy wykonawca jest czy nie jest płatnikiem vat - co zrobić z tym fantem? - wezwać do wyjaśnienia na podst. art.87 ?
4. i jeszcze jedno z innej "beczki" - czy informację o udzieleniu zam. publi., którą zamieszczam w BZP muszę zamieścic też w BIP-ie?

5

1. Możesz o ile potwierdzają należyte wykonanie.
2. A co wpisał w wykazie robót budowlanych?
3. A nie wynika ze sposobu obliczenia ceny?
4. Nie ma takiego obowiązku.

6

2. w wykazie ilość robót w m2 jest wpisana
3. nie wynika z oferty bo jest tylko jedna kwota bez określenia netto czy brutto ale było że brutto w siwz

7

2. zostawiłbym jak jest.
3. czyli nie ulega wątpliwości, że jest to brutto? jest jedna kwota brutto. Myślę, że możesz wyjaśnić

8

3. Zauważyłam teraz, że  Wykonawca podłączył kosztorys ofertowy z którego wynika że cena z oferty to cena brutto. Więc chyba mogę zostawic tak jak jest bez wyjaśnienia wykonawcy?

9

Ja bym zostawił wink

10

Dziękuję

11

Dołączony dokument budzi wątpliwości co do autentyczność. Na jakiej podstawie wezwać do przedstawienia oryginału ?

12

Paragraf 7 ust. 3 rozporządzenia ws. dokumentów ?

13

A co w przypadku niedostarczenia oryginału ?

14 (edytowany przez covec 2014-08-04 09:52:03)

Oryginał mogą przedstawić (do wglądu) albo przesłać kopię potwierdzona notarialnie. Jeżeli będzie całkowita bierność ze strony wykonawcy (a masz 100% pewność, że wezwanie otrzymali)  to ja poszukałby u tego kto wystawił taki dokument (jeżeli jest to możliwe).