1

Temat: brak wydruku ze strony

żądałem w siwz, żeby wykonawcy dołączyli do oferty wydruk ze strony http://cpubenchmark.net/ potwierdzający, że procesor w teście uzyskał wymaganą określoną min. ilość punktów.

kilku wykonawców nie załączyło wydruku.

oferty do odrzucenia jako niezgodne z treścią SIWZ?

2

Odp: brak wydruku ze strony

Jeżeli dok. z par.6 rozporządzenia to uzupełnienie.

3

To są dokumenty potwierdzające zgodność oferowanych urządzeń z wymaganiami Zamawiacza - do uzupełnienia.

4

ten wydruk ze strony nie był traktowany jako dok z par. 6.

5

przy opisie procesora miałem postawiony wymóg, że mają ten wydruk załączyć.

teraz widzę, że powinienem to bardziej wyszczególnić.

chyba najbezpieczniej będzie wezwać do uzupełnienia. jak nie uzupełnią to wtedy się odrzuci.

6

Dokładnie tak bym zrobił (i już robiłem). wink

7

ok. innego wyjścia nie mam.

mamy tylko mały dylemat, bo w siwz miałem wspomniane o tym wydruku a w ogłoszeniu jakoś umknęło. ale tego już nie odkręcę.

8

Wezwij do uzupełnienia i działaj dalej.

9

Ok. Thx.

10

Nie prościej ustalić w warunkach, że procesor ma mieć określoną ilość punktów? Wg mnie to trochę absurdalne żądać takie wydruki skoro zamawiający może to sprawdzić w 5 sekund.

11

A może Zamawiający jest leniwy i chce wszystko mieć podane na tacy smile

12

jeszcze jeden motyw.

wymagałem aby komputer miał 1 port VGA oraz 1 port DVI lub HDMI.
bo zbadaniu najtańszej oferty okazało się, że oferowana przez Wykonawcę płyta główna posiada tylko port VGA.

wystąpiłem o złożenie wyjaśnień w tym temacie.
Wykonawca odpisał, że wpisał błędną nazwę płyty. zamiast płyty X powinna być płyta Y, która ma te wymagane porty.

i co z tym fantem?
jak dla mnie to oferta do odrzucenia jako niezgodna z treścią SIWZ.

13

szad napisał/a:

jak dla mnie to oferta do odrzucenia jako niezgodna z treścią SIWZ.

Dla mnie też, w innym przypadku zmieni treść oferty.

14

Tak, do odrzucenia. W jasnych sytuacjach nie wzywam do wyjaśnień bo to do niczego nie prowadzi.

15

psz napisał/a:

Tak, do odrzucenia. W jasnych sytuacjach nie wzywam do wyjaśnień bo to do niczego nie prowadzi.

zawsze wolę się upewnić czy ja się przypadkiem nie mylę w ocenie.

16

szad napisał/a:
psz napisał/a:

zawsze wolę się upewnić czy ja się przypadkiem nie mylę w ocenie.

I jak ktoś zaproponuje Ci Skodę z silnikiem 2,2l TDI to wyjaśniasz czy czasem Skoda nie zrobiła takiego silnika dla tego Wykonawcy?

17

okazało się że oferty cenowo pasujące do naszego budżetu są do odrzucenia - niezgodne z siwz.

najkorzystniejsza powyżej ceny jaką mamy.

jak to teraz formalnie powinno wyglądać.
muszę wybrać najkorzystniejszą ofertę?

mogę w jednym piśmie wysłać zawiadomienie o wyborze oraz jednocześnie o unieważnieniu postępowania bo cena najkorzystniejszej oferty przekracza nasz plan?

18

Skoro wasz budżet jest mniejszy niż najkorzystniejsza oferta to nie masz co wybierać. Unieważnij postępowanie na podst. 93.ust.1 pkt.4. Możesz jeszcze wystąpić do kierownika z zapytaniem czy nie macie kasy żeby budżet zwiększyć do wysokości najkorzystniejszej oferty.

19

ok. pytam bo poglądy w tym temacie są podzielone. ale chyba powinienem zawiadomić o odrzuceniu ofert, bo przecież Wykonawca może nie zgodzić się z moją decyzją?

20

Szad podaj maila to podeślę Ci coś odnośnie Twojego przypadku. Wynika jednak z wyroków KIO, że wybór najkorzystniejszej oferty powinien być. W sumie to tylko jedno zdanie w piśmie więc nie zaszkodzi.

21

szad1976@wp.pl

ja bym wybrał najkorzystniejszą a po upływie terminów na złożenie odwołania od odrzucenia oferty unieważnił postępowanie.

22

Poszło. Sprawdź pocztę.

23

doszło. miałem też coś podobnego w tym temacie. wysłałem mejlem.

24

Marcel napisał/a:

Wezwij do uzupełnienia i działaj dalej.

termin składania ofert był do 21.07.2014

wykonawca X dosłał wydruk z datą 23.07.2014, że procesor ma wymaganą ilość punktów.
czy mogę to uznać?

z drugiej strony z wydruku (z tej samej strony internetowej) załączonego do oferty innego wykonawcy z datą 20.07.2014 wynika, że procesor oferowany przez Wykonawcę X ma wymaganą ilość punktów w teście.

25

szad napisał/a:

ok. pytam bo poglądy w tym temacie są podzielone. ale chyba powinienem zawiadomić o odrzuceniu ofert, bo przecież Wykonawca może nie zgodzić się z moją decyzją?

Fragmencik - może pomoże wink
KIO 969/13 (...)Co więcej, w ocenie składu orzekającego Izby w świetle aktualnego brzmienie art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp dopuszczalne jest unieważnienie postępowania:
1. zarówno przed badaniem ofert, tj. w sytuacji, gdy ceny wszystkich złożonych ofert przewyższają kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, a jednocześnie zamawiający nie może tej kwoty zwiększyć,
2. po badaniu ofert, a przed ich oceną z zastosowaniem przewidzianych kryteriów wyboru oferty najkorzystniejszej - w sytuacji, gdy ceny wszystkich ofert złożonych przez wykonawców, którzy nie zostali wykluczeni i które to oferty nie zostały odrzucone przewyższają kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, a jednocześnie zamawiający nie może tej kwoty zwiększyć,
3. po badaniu i ocenie ofert - w sytuacji, gdy cena oferty najkorzystniejszej przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia, a jednocześnie zamawiający nie może tej kwoty zwiększyć do kwoty oferty najkorzystniejszej.(...)