1

Temat: szacowanie zamówienia na alkohol

Witam,
dość nietypowe zamówienie i zarazem pytanie: jak oszacować wartość zamówienia na dostawę napojów alkoholowych (piwo, wino i wódka), koniecznie razem czy można osobno przez analogię jak z dostawą żywności (wg grup producentów)? Zależy nam na jakości - konieczność przetargu znacznie wszystko utrudnia.
Poza szacunkiem, pytanie: jak skonstruować opis przedmiotu zamówienia - czy można wskazać konkretny wyrób z dopiskiem "równoważne" czy trzeba będzie opisać konkretne wymagania?

Proszę pomóżcie, nie mam żadnego doświadczenia w tym temacie.

2 (edytowany przez covec 2014-08-01 05:38:15)

Odp: szacowanie zamówienia na alkohol

No, faktycznie nietypowe smile
Trzeba się zastanowić, czy są tacy wykonawcy którzy są wstanie dostarczyć Tobie cały asortyment. Zawsze można podzielić na części. Wg mnie podpada pod żywność smile

Z opisem to jak w procedurze, dostatecznie dokładnie, ale bez wskazania.
A jak badać równoważność? Można organoleptycznie wink

3

I oczywiście żądać od wykonawców próbek lol

4

covec napisał/a:

No, faktycznie nietypowe smile
Trzeba się zastanowić, czy są tacy wykonawcy którzy są wstanie dostarczyć Tobie cały asortyment. Zawsze można podzielić na części. Wg mnie podpada pod żywność smile

Z opisem to jak w procedurze, dostatecznie dokładnie, ale bez wskazania.
A jak badać równoważność? Można organoleptycznie wink

Jeśli udałoby się z tym szacunkiem wg analogii do żywności - to jest szansa, że żadna grupa nie wejdzie w próg - czy zatem mogę nie stosować ustawy?
Wracając do opisu - czy mogę wskazać konkretną markę np. wódki  z dopiskiem "lub równoważne" (czy to wystarczy)?

5 (edytowany przez covec 2014-08-01 06:22:38)

Z alkoholem (odwrotnie jak z żywnością) może być ten problem, że jedna hurtownia ma całe spektrum alkoholi. Ja skłaniałby się do łącznego szacowania i podzielenia zamówienia na części (dla bezpieczeństwa).
Możesz wskazać konkretny alkohol, ale zastanów się co weźmiesz pod uwagę kiedy będziesz badać równoważność. Sam zapis "lub równoważne" jest niepełny.

Ciekaw jestem kto jeszcze ma doświadczenia w zakupie alkoholi w przetargu. To jest niemniej trudne w opisie jak komputery wink

6

A może spróbuj opisać wódki zgodnie z ich podziałem:
wódki czyste zwykłe ? powstałe ze spirytusu rektyfikowanego zbożowego lub ziemniaczanego
wódki wyborowe ? powstałe ze spirytusu rektyfikowanego wyborowego (dwukrotnie rektyfikowanego)
wódki luksusowe ? powstałe ze spirytusu rektyfikowanego luksusowego (wielokrotnie rektyfikowanego)

wódki gatunkowe ? otrzymywane ze spirytusu rektyfikowanego, wody, wyciągów roślinnych, olejków zapachowych, cukru itp.; do szeroko pojętych wódek gatunkowych zalicza się też wysokoprocentowe napoje alkoholowe produkowane z:
-  destylatów owocowych i ziołowych rektyfikowanych (calvados, winiak, kirsz, grappa, gin, cytrynówka, przepalanka, jarzębiak, anyżówka, goldwasser)
? wódki gatunkowe zwykłe, z destylatów nierektyfikowanych (arak, rum, starka[19], whisky, brandy, rakija, śliwowica, morwówka, tequila, mescal) ? wódki gatunkowe naturalne

bimber ? napój alkoholowy podobny do wódki produkowany ze spirytusu destylowanego, ale nierektyfikowanego.

Wódki gatunkowe ze względu na ilość ekstraktu można również podzielić na:

wódki wytrawne (do 50 g ekstraktu w 1 l)
    wódki półwytrawne (od 51 g do 120 g w 1 l)
    wódki półsłodkie (od 121 g do 220 g w 1 l)
    wódki słodkie (od 221 g do 330 g w 1 l)
    likiery i kremy (powyżej 330 g ekstraktu w 1 l)

Z winem i piwem można zrobić podobnie.

7

A nie prościej zapytać o cenę?

8

Nie wiem czy jest to zamówienie, które kwalifikuje się pod zapytanie o cenę.

9

To produkty powrzechnie dostępne o ustalonych standartach a więc raczej pod ZOC się kwalifikuje.

10

Tak myślałam, a może jeszcze jakieś podpowiedzi - jak szacować, żeby nie wejść w próg?

11

Najlepiej na podstawie cen rynkowych smile

12

Tak, ale czy trzeba łączyć wszystkie kategorie razem?

13 (edytowany przez Katiqq 2014-08-06 09:37:36)

Marcel napisał/a:

To produkty powrzechnie dostępne o ustalonych standartach a więc raczej pod ZOC się kwalifikuje.

Byłabym raczej ostrożna z ZOC i powszechnością. Każda hutrownia i sklep handlujący alkoholem musi mieć stosowną koncesję. Chociaż w nr 3/2010 informatora UZP napisano:
O powszechnej dostępności świadczyć może np. wielość podmiotów występujących na rynku i zajmujących się dostawą określonych typowych produktów lub świadczeniem usług, które spełniają określone wymogi (normy techniczne). Normy te (wymagania) muszą mieć jednak charakter standardowy, typowy, a nie specyficzny, wymagający indywidualnego podejścia. Taki standardowy charakter mają np. gotowe wyroby katalogowe o małym stopniu złożoności, produkty spożywcze różnego asortymentu, materiały biurowe, powszechnie stosowane leki, itp.

14

Ja także byłbym ostrożny z ZOC ze względu na wymaganą dla sprzedawcy alkoholu koncesję.

15

Przesłanki stosowania trybu innego niż PN i PO należy stosować bardzo ostrożnie. Alkohol nie jest powszechnie dostępny.

16 (edytowany przez psz 2014-08-06 13:39:12)

@Jarosław - Alkohol nie jest powszechnie dostępny?  A kupisz mydło w monopolowym? Czy to znaczy, że mydło nie jest powszechnie dostępne?  Alko to jeden z powszechniejszych produktów (vide przychody z jego sprzedaży), więc śmiało można zrobić zoc.

"Przez powszechną dostępność dostaw lub usług należy rozumieć zatem oferowanie ich przez liczne podmioty na rynku, co umożliwia łatwy dostęp do tych dóbr praktycznie nieograniczonej grupie konsumentów, co z kolei łączy się wprost z powszechną konsumpcją takich dóbr czy usług."

Według Waszej logiki paliwa również nie można kupić w zoc smile

17

Nie

18

jarosław napisał/a:

Nie

Aha, i wszystko jasne.

19

Dla mnie też jasne wink