1

Temat: formularz oferty i poprawki

Wykonawca w formularzu oferty dokonał poprawek w cenie cyfrowo i słownie. Niestety nie ma żadnej parafki. Co zrobić wykluczyć? w sumie to nie wiem kto dokonał tych poprawek jak nikt pod nimi sie nie podpisał a w SIWZ jest taki zapis: "    każda poprawka w ofercie musi być podpisana przez osobę upoważnioną do podpisywania oferty pod rygorem nie wzięcia pod uwagę poprawki przez Zamawiającego podczas oceny spełniania przez wykonawców warunków udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia oraz badania i oceny ofert." CZy wyklucznenie z art.24 ust.2 pkt.4 jest prawidłowe?

2

Odp: formularz oferty i poprawki

madza napisał/a:

"    każda poprawka w ofercie musi być podpisana przez osobę upoważnioną do podpisywania oferty pod rygorem nie wzięcia pod uwagę poprawki przez Zamawiającego.... ...oraz badania i oceny ofert."

1 Jeżeli ceny skreślone są czytelne, to zgodnie z tym co napisałaś powinnaś ocenić ofertę po "starych" cenach,
2. Czy cena podana jest tylko w jednym miejscu? Nie można porównać jej z ceną w innych miejscach oferty?

3

miejsce w którym wpisuje się cenę cyfrowo i słownie widać że było zamazane korektorem i na tym napisana jest cena cyfowo i słownie ( w tym miejscu brak parafki i podpisu).  W żadnym innym miejscu nie ma wpisanych cen ponieważ jest to PN na szkolenia.  I co robić z tym. Przeciez każdy mógł zakorektorować  cenę i wpisać nowa nie wiem czy zrobiła to osoba upowazniona do podpisywania oferty. Co z tym zrobić? odrzucić ?

4

Wykonawca złożył ofertę (ponownie) na kolejne zadanie, jednakże nie zwrócił uwagi iż zmieniły się zapisy SIWZ i umowy, jednym słowem skopiował poprzednią i tylko zmienił datę:
1. Nie zmienił nazwy zadania
2. Nie zwrócił uwagi, iż zmieniła się kolejność części i zaproponował cenę jak w starej na zupełnie inne zadania
3. Nie zwrócił uwagi odnośnie zapisu w umowie odnośnie terminy zapłaty za fakturę i wpisał ze starego przetargu.
Czy powinnam wystąpić do Wykonawcy o wyjaśnienie, czy mam prawo odrzucić ofertę zgodnie z art.art. 89 ust. 1 pkt 2

5

Odrzucić.

6

Odrzucić. Wykazać niezgodność oferty z SIWZ

7

Tak dla pewności, mogę odrzucić ofertę w której:
1. Nazwa zadania się nie zgadza (w nowym zadaniu zostało dodane Postępowanie nr II)
2. Nie zmieniono terminu zapłaty za fakturę było 21 dni jest 14 dnia  (nowy zapis w umowie)
Obawiam się odwołania wiec wolę się upewnić czy na starcie odrzucam,podając w wyborze najkorzystniejszej oferty że oferta została odrzucona zgodnie z art. 89 ust 1 ptk 2, jednocześnie kierując pismo do Wykonawcy o odrzuceniu oferty, czy powinna żądać wyjaśnień