1

Temat: omyłka czy nie?

w PN na szkolenia Wykonawca w formularzu oferty podje cenę za jedna przeszkoloną osobę i wartość zamówienia. Wykonawca oczywiście podał dwie ceny tz. jednostkową i wartość zamówienia. Problem polega na tym że dzieląc wartość zamówienia przez liczbę uczestników nie otrzymuję takiej samej kwoty jednostkowej jaka podał wykonawca no i oczywiście odwrotnie cena jednostkowa razy liczba uczestników nie daje takiej samej wartości jaką wpisał wykonawca w ofercie. czy to można zaliczyć do omyłki? Tylko nie wiem która cena jest prawidłowo wpisana czy cena jednostkowa czy wartość? co z tym robić?

2

Odp: omyłka czy nie?

Poszukać ceny za całość szkolenia w innym miejscu oferty (jeżeli jest to możliwe).

3

Ja jednak uznałabym cenę jednostkową za poprawną. Nie zdarzyło mi się ingerować w c.j. którą podał wykonawca. Najprościej jest przemnożyć c.j. przez ilość uczestników i otrzymasz wartość zamówienia.

4

nigdzie więcej nie podana jest wartość zamówienia. A właśnie jak cenę jednostkową przemnożę przez liczbę uczestników to wychodzi mi inna niż podał wykonawca i to w dodatku większa o 90 zł. Jest to też najtańsza oferta więc nie wiem co zrobić czy na podst atr 87.1 żądać wyjaśnień  czy cena jednostkowa jest prawidłowa,a gdy potwierdzą to uznać że w ofercie jest oczywista omyłka rachunkowa i dokonać poprawki w wartości zamówienia?

5

Madza dotychczas panowało przekonanie, że nie powinno się ingerować w c.j. jeśli masz podaną i c.j. i wartość. Być może coś w tym zakresie się zmieniło, coś o czym nie wiem. Inaczej gdyby wykonawca nie wpisał c.j. w ogóle. Wówczas mogłabyś wyjść od wartości i obliczyć c.j.
To, że wartość się zmieni to nić strasznego. Informujesz wykonawcę i tyle, a i tak masz ofertę najkorzystniejszą.

6

Hm...Rozumiem,że cena jednostkowa była wymagana i cena łączna oczywiście też? Teraz zachodzi pytanie czy wykonawca nie złożył dwóch ofert; bo która cena  jest obowiązująca? Wg mnie ewentualność to albo sprawdzić siwz w zakresie która cena będzie oceniana i taką przyjąć albo odrzucić ofertę z 89.1.2. w zw. z 82. W pierwszym przypadku może być problem rozliczeń po realizacji.

7

Ja na początku zajrzałbym do postanowień SIWZ dotyczących sposobu obliczenia ceny. Jeśli jest tam wskazane, że cena oferty stanowi iloczyn c.j. i liczby uczestników, to poprawiłbym jako omyłkę rachunkową (poprawiam cenę oferty). Jeśli natomiast postanowieni dotyczące sposobu obliczenia ceny są mgliste i niejednoznaczne typu: cena oferty powinna zawierać wszystkie koszty niezbędne do prawidłowej realizacji zamówienia itp. to bym nie ruszał!!!

8

Jak Bipi. Sposób obliczenia ceny najważniejszy.

9

tak c.j i wartość zamówienia były wymagane w siwz opis sposobu obliczania ceny jest niestety mglisty jest tam tylko to:
1.    Wykonawca oblicza cenę (z VAT) oferty na podstawie opisu przedmiotu zamówienia, wynik ten wpisuje cyfrowo i słownie do formularza oferty.
2.    Cena musi być wyrażona w złotych polskich niezależnie od wchodzących w jej skład elementów. Cena musi być zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku ? złote i grosze. W przypadku braku zaokrąglenia ceny lub jakiegokolwiek składnika ceny do dwóch miejsc po przecinku, Zamawiający dokona takich zaokrągleń, jeżeli nie będą one powodować istotnych zmian w treści oferty, zgodnie z art. 87 ust. 2 pkt 3 Pzp.
3.    Cena wskazana w ofercie będzie brana pod uwagę przez komisję przetargową w trakcie wyboru najkorzystniejszej oferty. 
i tylko tyle jest w siwz  natomiast przy wyborze oferty zamawiający kieruje się ceną jednostkową.
Czyli może wyjść od tego że do oceny jest mi potrzebna cena jednostkowa i wychodze z założenia że ona jest prawidłowa, a w związku z tym poprawiam wartość zamówienia tzn. zwiększy się o 90 zł.

10

a czy moge na podst art.87.1 żądać wyjaśnień czy cena jednostkowa jest prawidłowa?

11

Czyli oceniałaś cenę jednostkową?

12

No to wychodzi na to że bierzesz pod uwagę cenę jednostkową i ewentualne poprawki zaczynasz od c.j. Wyjaśniać w takim wypadku nie ma co.

13

madza napisał/a:

a czy moge na podst art.87.1 żądać wyjaśnień czy cena jednostkowa jest prawidłowa?

jeśli poprawiasz cenę to nie wyjasniasz ... albo ... albo...