1

Temat: uzup.

Udzieliłam zamówienie uzupełniające dotychczasowemu wykonawcy.Chciałabym dać ogłoszenie o udzieleniu zamówienia i zatrzymałam się przy wartości szacunkowej zamówienia, ponieważ u mnie wyszło że kwota zamówienia uzupełniającego(30% wartości zamówienia podstawowego) wyszło 30600zł netto.Zamówienie jakiego udzieliliśmy to nie całe 1000zł (chodziło o dodatkowe godziny ochrony na obiekcie). Według mnie powinnam wpisać w wartości szacunkowej 30 600 zł netto a wartość udzielonego zamówienia  1000zł netto.To jedno pytanie , drugie pytanie jest jeżeli zajdzie potrzeba dalszych negocjacji z tym wykonawcą to mogę to zrobić bo zostało mi 29600zł???

2 (edytowany przez Maarta 2014-08-08 12:15:25)

Odp: uzup.

To jakim sposobem udało Wam się tak oszacować? wink
Jeśli pieniądze zostały, to tak, możesz udzielić jeszcze zamówienia uzupełniające. Nie możesz tylko przekroczyć kwoty procentowo.

3

Jeżeli wartość zamówienia uzupełniającego jest niższa niż 30 tys ? nie ma potrzeby stosowania procedury ustawowej, tylko w takiej sytuacji postępujesz zgodnie z regulaminem wewnętrznym dot. postępowań do 30 tys ?, zwłaszcza jeśli chodzi o kwotę 1 tys.zł.
Poza tym jak szacunek mógł wynieść 30600 zł, a wartość zamówienia 1 tys. zł? Jaki to szacunek?

4

Maarta napisał/a:

To jakim sposobem udało Wam się tak oszacować? wink
Jeśli pieniądze zostały, to tak, możesz udzielić jeszcze zamówienia uzupełniające. Nie możesz tylko przekroczyć kwoty procentowo.

Maarta nie strasz mnie .Mam nadzieję,  że dobrze wyliczyłam uzupełniające od wartości szacunkowej zamówienia 102000 zł netto a umowę zawarliśmy na ponad 92 000zł.

5

Jak dla mnie to dziwny ten szacunek.
nie wiem jak go zrobiłaś.
Katiqq słusznie zauważa, że przy tej kwocie nie wchodzisz w Pzp.

6

Ale to jest wartość szacunkowa z 2013r gdzie próg stosowania Pzp też był inny.

7

Rema powolutku: odróżnij 2 pojęcia: kwota jaką możesz przeznaczyć na zamówienia uzupełniające (30600) a szacowana wartość zamówienia, którą musisz obliczyć (planowana ilość godzin x stawka godzinowa). I jeśli ta druga jest poniżej 30 tys ? stosujesz procedurę wewnętrzną.

8

To nie ma znaczenia, kiedy zostało udzielone zamówienie podstawowe. ;-)
No, ale jeśli już  poszło to zakończ procedurę, jak zaczęłaś.

9

Tzn . ogłoszenia o zamiarze zawarcia umowy nie dawałam bo nie musiałam ale chciałam dać ogłoszenie o udzieleniu zamówienia uzupełniającego.Ale wniosek taki że nie muszę, ponieważ jest poniżej PZP.

10

Jak stosujesz 4.8 to nie musisz.

11

Marcel napisał/a:

Jak stosujesz 4.8 to nie musisz.

Jeżeli wszystko odbyło się na podstawie art.67 ust. 1 pkt 6 to powinnam umieścić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia?Wolałabym tak jako ogłoszenie nie obowiązkowe?Jak powinnam zrobić?Zamieszaliście mi trochę z tym 4.8

12

Jeżeli procedurą z WR to ogłoszenie o udzieleniu zamówienia zamieszczasz, jeżel z 4.8 to nie zamieszczasz, chyba że opcja jako nieobowiązkowe.

13

Czy zrobić ogłoszenie jako obowiązkowe czy nie ?

14

Skoro to 1000 zł i zamówienie jest zamówieniem nowym, nie przewidywanym w chwili udzielania podstawowego zamówienia, to udzielaj zamówienia w procedurze wewnętrznej (do 30000 euro) na podstawie regulaminu.

15

rema17 napisał/a:

Czy zrobić ogłoszenie jako obowiązkowe czy nie ?

Nie.

16

Dzięki za edukację.Na Was można liczyć!