A zobaczcie co napisał nam prawnik, którego poprosiliśmy o poradę (tam gdzie jest "NN" było nazwisko i imię koordynatora, którego podaliśmy w ofercie):
Sytuacja jest bardzo problematyczna. Tak jak wspominałem Zamawiający określił warunki realizacji zamówienia przez osoby wskazane w wykazie dołączonym do oferty oraz warunki zmiany tych osób. Niestety Zamawiający przewidział, iż zmiany tych osób będą dokonywane w trybie aneksów do umowy (zmian umowy) a na taką czynność muszą wyrazić zgodę obie strony umowy- jeśli Zamawiający nie będzie chciał się na to zgodzić to jest w prawie i nic na to nie poradzimy, ale trzeba mieć na uwadze zapisy §14 umowy, które przewidują jednakowoż tryb zmiany takich osób ? uważam że powinniście Państwo postępować wg jego zapisów (nic innego nam nie zostało) i drogą oficjalną wystąpić do Zamawiającego o taką zmianę ? podając uzasadnienie i załączając niezbędne informację o proponowanej osobie ? Zamawiający również będzie zobligowany do oficjalnego działania.
Na dzień dzisiejszy trzeba jednak wpisać NN do kontaktu, żeby nie zaogniać sytuacji ? ze swojej strony sugerowałbym również zorganizowanie spotkania z udziałem NN i przedstawicieli Zamawiającego, żeby ?po ludzku? wytłumaczyć im co i jak i zapewnić że zamówienie będzie prawidłowo realizowane. Postawa Zamawiającego może wynikać m.in. z faktu, że osoby NN nie widzieli na oczy i sytuacja wygląda nieco w ten sposób że wzięliście Państwo osobę tylko po to żeby spełnić warunek a realizować będzie kto inny?
Co do konsekwencji to zgodnie z §10 ust. 1 pkt 3 lit. e) umowy
?Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne w wysokości 8 % łącznej wartości brutto przedmiotu Umowy określonej w § 9 ust. 1 Umowy w przypadku dopuszczenia innych osób niż te, które zostały zgłoszone w ofercie do realizacji poszczególnych elementów przedmiotu zamówienia, które zobowiązane są wykonać tylko osoby zgłoszone w ofercie?
Mając powyższe na uwadze należy liczyć się z tym że Zamawiający naliczy karę umowną w tej wysokości (jeśli nie naliczy to może się narazić na zarzut naruszenia dyscypliny finansów publicznych).
Ponadto istnieje zagrożenie, iż Zamawiający może w pewnym momencie realizacji, w trybie §17 umowy, podjąć decyzję o odstąpieniu od umowy z przyczyn leżących po Państwa stronie, ze względu na wykonywanie umowy przez osoby niezaakceptowane przez Zamawiającego ? dlatego tak ważne jest również wszczęcie tej oficjalnej procedury dot. zmiany osoby, będzie dodatkowy argument na Państwa korzyść. Odstąpienie to jest ostateczności i myślę że do niego nie dojdzie bo to spory problem dla zamawiającego w szczególności że mają dofinansowanie ze środków UE, ale trzeba mieć taką ewentualność na uwadze.
Ta odpowiedź prawnika wyjaśnia kilka szczegółów, o których nie pisałem lub nie wiedziałem - sprawą zajmuje się koleżanka, która poprosiła mnie abym Was zapytał na forum.
Co sądzicie?