1

Temat: dotacja na zakup pojazdu

odpowiedź na moje pytanie wydaje się oczywista, ale wolę się upewnić.
dostaliśmy dotację na zakup pojazdu. dotacja ta przekracza próg 14.000 więc oczywistym wydaje się tu stosowanie ustawy PZP?
przepraszam, za to pytanko  smile.

2

Odp: dotacja na zakup pojazdu

Nie ma sprawy. smile

3

tak tak, nie ma sprawy - nie przepraszaj smile

4

dzięki za upewnienie mnie w tej kwestii.

czy na zakup ciągnika mogę zastosować ZOC czy lepiej zrobić PN?

5

dobrze opisz , nie ograniczaj - ja wlasnie robilem i wybralem PN - nie ma wtedy zadnych domyslow itp

6

to akurat nie jest mój problem bo zamówienie ma przeprowadzić nasza jednostka.
ja pełnie raczej rolę eksperta wink

7

to im tak doradz ekspercko smile

8

jeszcze odnośnie tego ciągnika.

czy zakup środków dydaktycznych podlega ustawie?

jeżeli tak czy mogę zastosować WR na podst. art. 67.1.3 (kasę musimy wydać do 27 listopada, więc zachowanie wymaganych terminów jest raczej niemożliwe)? a może macie inną propozycję?

byłbym niezmiernie wdzięczny za cenne uwagi.

9

a jeszcze jedno. ministerstwo wymaga abyśmy zakupili ciągnik konkretnej marki. nie napisze jakiej żeby nie być posądzonym o reklamę wink

10

hehe wg mnie podlegaja bo czemu by nie smile

co do marki moze jest jakies logiczne wyjasnienie... smile nie widzialem uzasdnienia smile moze macie juz do niego przyczepe smile hehe

11

nie ma żadnego uzasadniania. w załączniku do umowy jest wykaz środków dydaktycznych i jak wół stoi że ma być taki a nie inny.

ministerstwie powiedzieli szefowi, że nie trzeba stosować uzp. ale jak pytam jaką podali podstawę prawną to już nikt nic nie wie.

najlepsze jest to, że zgodnie z umową kasę dostaniemy w ciągu 14 dni od podpisania umowy. na razie na koncie jej nie mamy bo jeszcze te 14 dni biegnie. a kase mamy wydać do 27.11. bo jak nie to dotacja przepada.

niezły galimatias.

czy WR 67.1.3 jest tu jedynym wyjściem?

12

wydaje sie ze tak smile

rozumiem ze dopiero przyznali wam kaske? jesli tak to brnij smile

13

Odpowiem następująco: zupełnie legalnie udzielić tego zamówienia nie zdążysz wink

14 (edytowany przez lolilap 2007-11-14 10:48:06)

biorac pod uwage negocjacje, umowe, dostawe, odbior smile pewnie nie smile ale sprobowac mozesz smile

jak to sie mowi: a noz widelec .... smile

15

podpisana umowa przez "ministerstwo" dotarła wczoraj, kasy na koncie nadal nie mamy. nie ułatwiają nam życia.
nie wydamy kasy będzie źle. wydamy to może się okazać że było to "mało legalne".

nawet jakby zrobić ZOC to teoretycznie można by sie wyrobić (termin do 19.11, podpisanie umowy, odbiór, zapłata 27.11), ale to trochę naciągane. wystarczy, że ktoś złoży protest i żegnaj ciągniku marki ... no i jeszcze ta konkretna marka. Każą stosować ustawę a taki klocek wstawiają w zapis umowy.

16 (edytowany przez deekki 2007-11-14 11:43:59)

Oo. Czytam właśnie temat mojego eksperta. wink
Moim zdaniem najlepszym wyjściem jest właśnie WR i art 67.1.3.
Całej akcji i tak nie możemy zaczć do czasu gdy nie będziemy mieli pienięzy na koncie, a z zapisów umowy wynika, że mogą one dotrzeć do nas nawet po terminie (3 grudnia bo: umowa podpisana 5 listopada, 14 dni przelew ministerstwo-starostwo i 14 dni starostwo-my). Jak będzie kasa to dopiero zamawiamy a terminów innych trybów nie dotrzymamy. WR bo inaczej dotacja będzie musiała być zwrócona.
dzięki za pomoc. smile:)

17

To ten sam ekspert, który doradził pani minister WR na projekt stadionu narodowego? wink

18

deekki napisał/a:

Oo. Czytam właśnie temat mojego eksperta. wink

Do eksperta to mi wiele jeszcze brakuje, niepotrzebnie użyłem tego określenia.
Jak będę mógł to zawsze pomogę. Mam nadzieję, że damy radę kupić ten ciągnik i nikt nas potem za to nie pozamyka smile

19

Marko napisał/a:

To ten sam ekspert, który doradził pani minister WR na projekt stadionu narodowego? wink

dobre, dobre. ale to nie ja. a tego stadionu to i tak nie wybudujemy.
Z Belgią będzie 2:0 i dzięki temu będziemy na Euro smile

20

dekki
wszczac procedure mozesz jesli masz te srodki przyznane...

nie mozesz zawrzec umowy jesli ich nie posiadasz smile

21

Tak masz racje lolilap... ale...
Faks umowy dostałem dzisiaj, z terminami dla ZOC czy PN i tak się nie wyrobię. Zostaje WR z tym, że wg umwy mogę dostać tą kasę nawet 3 grudnia a dotację trzeba wykorzystać do 27 listopada (paradoks). Nic innego poza WR nie przychodzi mi do głowy...

22

zbyt późne otrzymanie środkow finansowych nie stanowi przesłanki do zastosowania trybu zamówienia z WR

23 (edytowany przez lolilap 2007-11-14 12:49:57)

to jak zawrzesz umowe?:)

tak jak mowil marko ... nie calkiem leg....

24

monia13 napisał/a:

zbyt późne otrzymanie środkow finansowych nie stanowi przesłanki do zastosowania trybu zamówienia z WR

a przyznanie ich w terminie uniemozliwoajacym przeprowadzenie post?

25 (edytowany przez deekki 2007-11-14 13:01:49)

Kasa ma być w starostwie najpóźniej do 19.11; oni chyba nie będą trzymać jej niewieadoo jak długo... ale wg terminów z umowy(ministerstwo-starostwo) może tak być, że nawet 3 grudnia ją dostaniemy(za co mojego eksperta... niemiło potraktuję wink )
A art 67.1.3 mówi właśnie o takiej sytuacji monia13 smile:)